Van Maasakker ondanks ‘cornerblessure’ nooit onrustig geweest

Lang heeft ze van een afstandje toe moeten kijken, Caia van Maasakker (30). Ze speelde weliswaar een Pro League-wedstrijd in China, maar haar wedstrijden in het Oranje en roodblauw van SCHC zijn in seizoen 2019-2020 vooralsnog op een hand te tellen. Maar Van Maasakker is terug en fit. 

Met last van haar lies liet Van Maasakker begin oktober een scan maken in het ziekenhuis. Met wat vocht en irritatie bij de aanhechting van haar pees was de oorzaak duidelijk: overbelasting. De vrijwel nooit geblesseerde 191-voudig international maakte mee wat ze eerder nog niet meemaakte. Een periode van revalidatie. Veel trainen, maar zonder de geliefde bal en stick. Een intensieve en lange periode voor de strafcornerschutter.

Mijn blessure is de beweging die je maakt tijdens de corner. Dat zijn nu dus ook meteen de momenten wanneer ik alert moet blijven.

‘Deze periode was eigenlijk mijn eerste periode die ik heb moeten missen. Mijn eerste langdurige blessure. Ik ben blij dat ik weer aan kan sluiten, want het duurde lang.’ Maar was de periode van rust misschien wel bewust zo gepland, met het oog op de Olympische Spelen? ‘Nee’, is ze duidelijk. ‘Het moest echt. Dit was niet uit voorzorg. Ik voelde het met hockey. Er zat iets niet lekker en dat ging maar niet weg. Natuurlijk heb ik geluk gehad dat het tijdens de eerste seizoenshelft was. Ik heb nu mijn tijd kunnen nemen.’

Caia van Maasakker tijdens de training in Buenos Aires in duel met Frédérique Matla. Foto: Rodrigo Jaramillo

Overbelasting door strafcorner

Deze overbelasting zal voor menig cornerschutter bekend in de oren klinken. Een blessure die vaak ontstaat tijdens het regelmatig pushen van de corner. Ook Van Maasakker beaamt dat haar blessure met de strafcorner te maken heeft. ‘Het is inderdaad de beweging die je dan maakt. Dat zijn nu dus ook meteen de momenten wanneer ik alert moet blijven. Ik moet op trainingen bijvoorbeeld niet veel ballen achter elkaar gaan pushen. Het komt hieruit voort. Maar uiteindelijk moet ik dit weer volop kunnen. Als je fit bent, ben je fit. Ik ben er bijna.’

Gedurende haar blessure, bleek bij SCHC de eerste seizoenshelft haar interim al klaar te staan. Zestien goals maakte Yibbi Jansen, waarvan vijftien vanaf de kop van de cirkel. Maar met het oog op Tokio werd Van Maasakker daar niet onrustig van. ‘Ik ben bezig geweest met nu. Daar heb ik me op gefocust. Ik heb niet naar anderen gekeken. Ik weet wat ik kan. Hockeyend en met de corner. Ik heb zulke dingen vaker meegemaakt.’ Eind december liet bondscoach Alyson Annan Jansen toch afvallen voor Tokio.

Perfect op schema

De tweede seizoenshelft zal het tweetal in ieder geval bij de club de koppositie weer gaan delen. Van Maasakker loopt naar eigen zeggen ‘perfect op schema’ en haalde haar doel door deze periode weer aan te kunnen sluiten bij Oranje. Zodra ze terug is in Nederland, zal ze ook weer aansluiten bij haar eigen club.

Maar eerst het tweeluik (zaterdag en zondag Nederlandse tijd 00:30 uur) met Argentinië. Op die ene testwedstrijd in China, bleef spelen voor Oranje dit seizoen verder uit. In Amerika (9-0 winst) was ze al aan spelen toe, maar viel wegens de grote groep buiten de selectie. Komend weekend sluit ze weer aan bij de groep. Uitgerekend tijdens de wedstrijden die zij het liefst speelt. Die in en tegen Argentinië. ‘We zitten er goed in en ik verwacht ook dat we een goed resultaat neer gaan zetten. Dit zijn hele mooie wedstrijden. Hier doe je het voor.’

Foto: Rodrigo Jaramillo

 


11 Reacties

 1. Nvanas012

  Top! Je merkte in de laatste interlands dat er toch een cornerschutter ontbrak, het is voor Matla te vroeg om 9 van de 10 corners te pushen, al denk ik dat ze dat ooit wel zal gaan doen

 2. robvisser

  Riskant, zo'n comeback tegen Argentinië zonder veel spelritme. En de corners kan ze denk ik beter nu overlaten aan Yibbi en Matla, want je moet wel voluit kunnen gaan.

  1. conegut

   Zuurpruim

 3. hw

  Hoe weet je dat?

 4. robvisser

  @conegut We gaan het zien, maar slechts een enkele wedstrijd in de benen? En ze zegt zelf dat ze alert moet zijn bij haar corners. Ik heb mijn mening onderbouwd, dat kan ik van jou niet echt zeggen.

  1. conegut

   Je zit in de onderbouw.

 5. gaston-orozco

  Als Annan serieus is over het selecteren van haar voor OS, hoe eerder en meer ze speelt, hoe beter.

 6. popov0702

  Hoort ze nog thuis in oranje? Er zijn betere verdedigers

  1. Nvanas012

   Hebben die verdedigers ook een prima sleep corner en bijna 200 interlands aan ervaring?


Wat vind jij? Praat mee...