Verschoor bereikt grens van honderd interlands in Oranje

De interland die Nederland donderdagmiddag tegen Argentinië (1-2 zege) speelde, had een bijzonder tintje voor Maria Verschoor. De 24-jarige aanvaller droeg voor de honderdste keer het Oranje-shirt om haar schouders.

Het jubileum van honderd interlands is een persoonlijke opsteker voor Verschoor, die geen deel uitmaakt van de Oranje-selectie die vanaf 21 juli deelneemt aan het WK in Londen. Bij het huidige vierlandentoernooi in Grünwald zou ze aanvankelijk als reserve ook niet aan spelen toekomen, maar vanwege een lichte blessure van Malou Pheninckx kwam ze alsnog twee keer in actie.

Na het EK van de zomer van 2017 had Verschoor van bondscoach Alyson Annan ook al geen uitnodiging gekregen voor het finaletoernooi van de Hockey World League in Auckland, in november van dat jaar. De aanvaller kwam op dat toernooi echter alsnog in actie als vervanger van Lisanne de Lange, rond wie veel onduidelijkheid bestond over de gezondheid van haar hart.

Debuut in Kaapstad

Verschoor maakte haar debuut voor Oranje tijdens een oefentrip in Kaapstad van begin 2013. Op 4 februari deed ze voor het eerst mee tijdens het duel met Australië (2-2). Haar eerste doelpunt namens Nederland volgde zes dagen later tegen gastland Zuid-Afrika (4-2 zege).

De jonge Verschoor groeide vanaf de zomer van 2015 uit tot een vaste kracht in Oranje. Van de 69 interlands die Oranje vanaf dat moment tot en met het EK 2017 speelde, miste ze er slechts drie.

Atletisch

Verschoor, misschien wel de fitste en meest atletische van alle Oranje-internationals, werkt altijd hard voor de ploeg maar kon die energie niet altijd optimaal laten renderen. Lange tijd vormde haar haperende doelpuntenproductie daarbij een opvallende dissonant. Na haar eerste 85 interlands stonden er zes doelpunten achter haar naam, een karige score voor een voorhoedespeelster.

Sinds het EK is dat aspect van haar spel opzienbarend verbeterd. Verschoor maakte in haar laatste veertien volledige interlands méér goals dan in de 85 daarvoor: zeven om zes. Bovendien was ze in die wedstrijden ook nog eens goed voor drie assists, waarmee ze in haar eentje dus direct betrokken was bij tien Oranje-doelpunten in die periode. Op de Oranje-topscorerslijst van dit kalenderjaar staat ze met zes treffers gedeeld derde, achter Lidewij Welten (negen) en Frédérique Matla (acht).


Wat vind jij? Praat mee...