Vijf dingen die je moet weten over de Oranje CT-selectie

Bondscoach Alyson Annan maakte woensdagmiddag haar definitieve selectie voor de Champions Trophy bekend, het toernooi dat van 17 tot en met 25 november in China wordt gehouden. Hockey.nl maakte een eigen selectie van vijf opvallende feiten rond de groep van achttien speelsters.

Einde aan reeks Dirkse van den Heuvel

De momenteel geblesseerde Carlien Dirkse van den Heuvel maakt geen deel uit van de Champions Trophy-selectie. Daarmee komt er een einde aan een reeks van 72 (!) opeenvolgende interlands waarin de aanvoerder van de Oranje Dames altijd van de partij was. De laatste keer dat Dirkse van den Heuvel níet op het wedstrijdformulier bij Oranje stond, was op 22 januari 2016 bij de interland tegen Duitsland in Singapore. In de huidige groep heeft Margot van Geffen nu het langst geen wedstrijd gemist in Oranje: ze speelde in de voorbije zeventig interlands mee.

Carlien Dirkse van den Heuvel in actie tijdens het WK afgelopen zomer. Foto: Koen Suyk

Nog nooit verloren in Oranje

De CT-selectie van Annan kent twee speelsters met minimaal tien interlands achter hun naam die nog nooit een wedstrijd in het Nederlands elftal verloren: Pien Sanders en Ginella Zerbo. Van dit duo spant Sanders de kroon. De verdediger van Den Bosch won 35 van haar 38 duels in Oranje en speelde de andere drie gelijk. Zerbo won zeventien van haar negentien interlands, met twee gelijke spelen. Ook Maxime Kerstholt en Yibbi Jansen verloren nog nooit in Oranje, maar zij kwamen tot nu toe pas twee keer in actie.

Eva de Goede meest ervaren

Van alle achttien speelsters in de groep van Annan mag Eva de Goede zich de meest ervaren international noemen. De 29-jarige middenvelder van Amsterdam is de enige met tweehonderd interlands achter haar naam. Achter De Goede komt de ervaring vooral van Margot van Geffen (168 caps) en Caia van Maasakker (160). Xan de Waard (117) en Maria Verschoor (101) zijn de enige andere speelsters met meer dan honderd interlands in de benen.

Eva de Goede tijdens de gewonnen WK-finale tegen Ierland (6-0), haar 200ste interland voor Oranje. Foto: Koen Suyk.

Van Maasakker meeste goals

Strafcornerspecialiste Caia van Maasakker heeft van alle zestien veldspeelsters de meeste interlandgoals achter haar naam staan. De verdediger van SCHC maakte in 160 interlands 46 doelpunten en gaat in China op jacht naar haar vijftigste treffer in Oranje. Achter Van Maasakker volgen De Goede en Laurien Leurink met respectievelijk 24 en achttien doelpunten. Van alle veldspeelsters heeft alleen Pien Sanders nog nooit gescoord in Oranje.

Tweetal zonder interlandervaring

De huidige selectie kent twee speelsters die nog niet eerder in Oranje in actie kwamen. huisgenoten Marijn Veen (Amsterdam) en Reneé van Laarhoven (Kampong) zullen in China hun debuut maken in het Nederlands elftal. Met hen kan het aantal ingezette speelsters onder bondscoach Alyson Annan groeien naar 41.


Wat vind jij? Praat mee...