Vijf dingen die je moet weten over de WK-selectie van Oranje

Bondscoach Max Caldas maakte vrijdagmiddag zijn selectie voor het aanstaande WK in India bekend. Hockey.nl bekeek de data rond de achttien internationals en haalde vijf opvallende statistieken boven water.

Hertzberger meeste caps en goals

Van alle geselecteerde internationals heeft Jeroen Hertzberger de meeste internationale ervaring met Oranje. De aanvaller van Rotterdam speelde al 206 interlands voor Nederland en maakte daarin 94 doelpunten. Hertzberger speelt komende maand in het Indiase Bhubaneswar zijn 21ste hoofdtoernooi met Oranje.

Mijlpalen in zicht voor Kemperman

De komende periode wordt in cijfermatig opzicht bijzonder voor Robbert Kemperman. De routinier van Kampong zal in de beginfase van het WK zijn tweehonderdste interland spelen, waarmee hij in de top-25 van meest ervaren internationals terecht komt. De teller voor ‘Kempie’ en ‘Mister Backhand’ staat nu op 192. Ook qua doelpunten lonkt er een fraai jubileum: Kemperman is nog vijf goals verwijderd van zijn vijftigste treffer in Oranje.

Robbert Kemperman in actie tegen Spanje. Foto: Koen Suyk.

Ervaren selectie

Liefst tien van de achttien internationals hebben al meer dan honderd interlands in de benen. Vijf van hen – behalve Hertzberger en Kemperman zijn dat Billy Bakker, Valentin Verga en Sander Baart – hebben zelfs al meer dan 150 caps achter hun naam staan. Gezamenlijk zijn alle spelers in dit Oranje goed voor 1.848 wedstrijden aan internationale ervaring.

Wortelboer aast op primeur

Van alle zestien veldspelers heeft alleen Bloemendaal-verdediger en 39-voudig international Floris Wortelboer nog geen doelpunt gemaakt in Oranje. Vier spelers maakten in hun interlandloopbaan al meer dan vijftig doelpunten: behalve Hertzberger zijn dat Mink van der Weerden (85), Billy Bakker (54) en Mirco Pruyser (51). Samen zijn de zestien veldspelers in dit Oranje goed voor 455 treffers, een gemiddelde van 28 goals per speler.

Goudhaantje Brinkman

Thierry Brinkman maakte in januari 2015 zijn debuut in Oranje en weet sindsdien nauwelijks hoe het voelt om te verliezen als international. Van zijn 54 interlands tot nu toe verloor de aanvaller van Bloemendaal er negen, tegen 38 overwinningen en negen gelijke spelen.

Ook opvallend: als Brinkman scoort, resulteert dat voor Oranje bijna altijd in een positief resultaat. De aanvaller maakte zijn 22 goals in twintig wedstrijden en negentien keer bleef Nederland ongeslagen: veertien zeges en vijf gelijke spelen. De 6-1 oefennederlaag tegen Australië van begin dit jaar is de enige wedstrijd waarin een scorende Brinkman als verliezer van het veld stapte.

Thierry Brinkman aan de bal tijdens de Champions Trophy-wedstrijd tegen India afgelopen zomer. Foto: Koen Suyk.

LEES OOK: Vijf dingen die je moet weten over de Oranje CT-selectie


Wat vind jij? Praat mee...