5️⃣ bijzondere WK stats: recordaantal hattricks en heel veel goals

Na 24 wedstrijden en 130 doelpunten zit de groepsfase van het WK in India erop. Hoogste tijd voor een tussenbalans. Dit zijn vijf dingen die ons opvielen uit de eerste fase van het toernooi.

Als jou nog zaken opvielen tijdens dit WK, vermeld die dan hieronder in de comments.

1️⃣ Recordaantal hattricks

Na 24 van de in totaal 44 wedstrijden op dit WK hebben we al negen hattricks (drie goals of meer in één duel door dezelfde speler) kunnen noteren. Dat is nu al een evenaring van het record van het WK 1978. Dit WK gaan Australië (drie hattricks via Tom Craig, Jeremy Hayward en Blake Govers) en Nederland (twee, via Jip Janssen en Thierry Brinkman) aan kop qua hattricks.

De Australische goalgetter Blake Govers haalt uit voor een doelpunt. Foto: WorldSPortPics/FIH

2️⃣ Blaak en Visser niet getest

De WK-site van de FIH geeft een mooi inkijkje in de statistieken van individuele spelers. Zo zien we dat de Oranje-keepers Pirmin Blaak en tweede keus Maurits Visser in de eerste drie wedstrijden elk pas twee reddingen hoefden te verrichten, het minst van alle keepers. De Japanse doelman Takashi Yoshikawa verrichte tot nu toe de meeste reddingen: 27.

Oranje-doelman Pirmin Blaak. Foto: Willem Vernes

3️⃣ Goals, goals, goals

De 130 doelpunten in de 24 groepswedstrijden geven een gemiddelde van 5,42 goals per wedstrijd, ongekend hoog. Op de veertien eerdere (volledige) WK’s lag het moyenne nog nooit zo hoog. Het WK van 2010 in New Delhi spande tot dusverre de kroon met gemiddeld 5,24 goals per duel. Benieuwd of de doelpunten ook in de tweede fase van het toernooi massaal blijven vallen.

4️⃣ Brinkman cirkeldier

Dat Oranje-international Thierry Brinkman een levensgevaarlijke aanvaller is, wisten we natuurlijk al een tijdje. Maar op dit WK blijkt dat ook uit de cijfers. De captain van het Nederlands elftal, die al vijf keer scoorde, heeft van alle veldspelers de meeste cirkelpenetraties (met de bal aan de stick de cirkel binnen lopen) achter zijn naam staan (negentien). De Belg Cédric Charlier (achttien) en de Indiër Mandeep Singh (zeventien) meldden zich ook vaak in de vijandige cirkel.

Balcontrole bij Thierry Brinkman. Foto: Willem Vernes

5️⃣ Productief Oranje

Het Oranje van bondscoach Jeroen Delmée kwam in drie wedstrijden al 22 keer tot scoren, het meeste van alle teams. Oranje scoorde dit WK al net zo vaak als tijdens het volledige vorige wereldkampioenschap, in 2018 in India. Toegegeven, Nederland had de voorbije week niet zo’n indrukwekkende tegenstand, maar je moet de doelpunten toch maar maken. Oranje heeft nog vier doelpunten nodig om de productiefste WK’s in de Oranje-historie te evenaren: de ploeg kwam in 1978 en 1998 tot 26 doelpunten.


Wat vind jij? Praat mee...