Vijf topstats uit de fraaie interlandloopbaan van Kitty van Male

Kitty van Male (30) bracht dinsdag het nieuws naar buiten dat ze stopt als Oranje-international. We kijken aan de hand van enkele opvallende statistieken terug op haar interlandloopbaan, waarin ze 116 wedstrijden speelde, 39 keer scoorde en de HWL (twee keer), het EK, het WK en de olympische titel won.

Duitsland favoriete opponent

Van Male speelde haar 116 interlands tussen 2010 en de zomer van dit kalenderjaar. In die periode stond ze tegenover negentien verschillende landenteams. De aanvaller speelde de meeste van haar wedstrijden tegen Duitsland: veertien. Ze bleef in dertien van die duels met de oosterburen ongeslagen (W10 G3 V1).

Meeste goals tegen Engelsen

Haar eerste interlandgoal kwam tot stand op 23 juli 2011, anderhalf jaar na haar debuut in en tegen de Verenigde Staten. In de verloren interland tegen Duitsland in Mainz (3-2) nam ze één van Oranjes doelpunten voor haar rekening. Van Male kwam tegen vijftien van haar negentien tegenstander minimaal één keer tot scoren. Ze scoorde het vaakst tegen Engeland/Groot-Brittannië: zes goals, waarvan twee in de olympische finale van 2016.

Weinig nederlagen

Het hierboven genoemde 3-2 verlies tegen Duitsland was een van de zeven interlands die Van Male in Oranje verloor, een waanzinnig laag aantal. Ze verloor verder alleen van Groot-Brittannië, Verenigde Staten (elk één keer), België en Argentinië (beide twee keer). Van de 109 wedstrijden waarin ze met het Nederlands elftal ongeslagen bleef, won ze er 91 en speelde ze er achttien gelijk.

Argentinië Angstgegner

Van alle ploegen waartegen Van Male met Oranje minstens vier keer in actie kwam, is Argentinië een ware plaaggeest gebleken. Het lukte haar niet in acht interlands met Las Leonas een doelpunt te maken en ook bleef ze in de helft van die optredens zonder winst (W4 G2 V2).

Ongeslagen reeksen

Van Male kende een uitstekend slot van haar interlandloopbaan. De 30-jarige Amstelveense bleef sinds haar 92ste interland ongeslagen in Oranje, een reeks die 25 interlands behelsde. In de beginfase van haar Oranje-carrière genoot ze van een nóg langere reeks wedstrijden zonder verlies: tussen interland 5 en 36 bleef ze 32 interlands op rij zonder nederlaag.

Klik op onderstaande graphic voor een grotere weergave


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Tijd van gaan is gekomen, Kitty van Male hangt de interlandstick aan de wilgen en kiest voor een verder leven buiten het hockey. Kitty vanaf deze plaats bedankt voor je inbreng, veel geluk in de toekomst. Het succes zal wel komen bevroed ik zo. . Er zijn weinig speelsters van Oranje zo bewonderd maar ook verguisd als Kitty van Male. Zelf heb ik dat nooit begrepen, want op het moment supreme stond de, overigens bijzonder sympathieke, (appel valt niet ver van de boom) aanvaller van Amsterdam op het juiste plekje en scoorde. Mooi toch. Dat deed van Male bij Oranje en ook , tot voor kort, bij Amsterdam. Schetst mijn verbazing dat tegen Den B. onlangs Kitty niet verder kwam dan de middellijn. Hiernaar gevraagd antwoordde i ze, dat de achterhoede extra versterking nodig had en zij daarom nu op die plek speelde, . Als supporter van Den B. ben ik je coach hiervoor dankbaar. Houdoe en bedankt lady.........Sjang


Wat vind jij? Praat mee...