Vooral veel vraagtekens na Nederlandse 0-3 zeperd tegen België

‘Weet jij wat er fout ging?’ was een beetje de vraag van iedereen na de 0-3 zeperd van Nederland tegen Belgie in de laatste poulewedstrijd van de HWL Final in India, een reprise van de finale van het EK. Voor talent Lars Balk is het lastig om zijn eerste toernooi met Oranje te spelen in een haperende machine, maar doet alles wat hij kan. ‘Ik wil mezelf laten zien. De ballen uit m’n broek rennen en die aanvallers gek maken.’

Het was zo’n dag. Een dag waarop er vooral veel gezocht werd door Oranje, maar nooit werd gevonden. Naar het waarom van de povere vertoning tegen België. Er werd tijdens de wedstrijd gezocht naar goede passes, maar er was vooral veel miscommunicatie. Het hoogtepunt van Oranje was al in de eerste minuut, toen aanvaller Bjorn Kellerman knap een strafcorner forceerde en Martijn Havenga de bal naast pushte. Vanaf daar was het zoeken, zoeken en maar niet vinden.

Bij een kansrijke counter zocht Kellerman naar Thierry Brinkman, maar liep Brinkman naar rechts, dan passte Kellerman naar links. Later probeerde Robbert Kemperman Brinkman te bereiken, maar was de pass net een meter te diep voor de tot wereldtalent van het jaar genomineerde aanvaller. Zo’n wedstrijd waarin Billy Bakker geen speler kon vinden om naar te passen en daarna een handbeweging maakte om dat te signaleren. Zo’n wedstrijd waarin Sander Baart uit het niets de bal overhandigde aan Tom Boon, met verder niemand in de buurt.

Na de eerste minuut ging het bergafwaarts met het Nederlands elftal, dat net weer zo’n zoekende indruk maakte als tegen Spanje (2-3 nederlaag), maar juist tegen Argentinië (spectaculaire 3-3) z’n mojo weer teruggevonden leek te hebben. Maar België was oppermachtig. De Zuiderburen mochten tien strafcorners nemen – scoorden daar drie van – en mochten talloze keren uithalen op de arme goalie Sam van der Ven, die ook nog eens in de rust een interview mocht geven waarom Loïck Luypaert hem twee keer had gepasseerd. Dat was twee keer een gifbeker leegdrinken in twee minuten tijd.

Keeper Sam van der Ven (Ned) met links Amaury Keusters (Bel). Foto: Koen Suyk

Het optreden van Oranje zorgde dus voor nog wat vraagtekens. De verdediging stond niet solide. Middenveld en aanval konden bijna niets creëren tegen de sterke Belgen. Maar ja, of Oranje nou won of verloor. Het zou toch wel de kwartfinale spelen. Het was wel de eerste keer ooit dat het Nederlands elftal in een eerste groepsfase van een toernooi nog nooit een wedstrijd had gewonnen. Aan de andere kant: met deze HWL-opzet waarin iedereen de kwartfinales speelt, kan Nederland donderdag heerlijk aan de bak tegen Duitsland, dat overtuigend de andere poule won, door zeges op Engeland en India en een gelijkspel tegen Australië.

Voor talent Lars Balk moet het een vreemd toernooi zijn. Hij krijgt eindelijk de kans om zich te bewijzen in een toernooi met Oranje, maar moet – in tegenstelling tot de youngsters tijdens de HWL3 in Londen – zijn waarde laten zien in een team dat nog wat tijd nodig lijkt te hebben. Op 16-jarige leeftijd debuteerde Balk al bij Kampong in het eerste. Hij was aanvoerder van Jong Oranje dat in de zomer Europees kampioen werd. Vleugelverdediger Balk liet zich in het begin van de wedstrijd ook van zijn positieve kant zien. Fysiek ging hij de duels in. Maakte intercepties. Maar ook hij was kritisch.

‘Voor mij was dit gewoon lastig om te spelen. Echt zo’n zware pot. België was gewoon beter. Die conclusie kun je rustig trekken’, vertelde Balk na de wedstrijd. ‘Wij zijn vanaf dag één hier in India bezig om de communicatie goed te hebben met elkaar. Dat was een aandachtspunt. Maar vandaag ging dat toch minder. Het werd rommelig en kregen veel corners tegen. Die Belgen stonden gewoon goed en daar kwamen wij niet doorheen.’

Floris Wortelboer (Ned) in duel met Cedric Charlier (Bel). Rechts John-John Dohmen (Bel). Foto: Koen Suyk

Balk houdt zich prima staande in het geweld van het internationale hockey. En is heel zelfkritisch als het over zijn eigen spel gaat. ‘Dit is mijn eerste toernooi met Oranje. Eindelijk ja. Eindelijk. Ik ben een paar keer net voor een toernooi afgevallen en dat was ook terecht. Ik was niet goed genoeg. Maar de laatste tijd gaat het goed. Ik heb een mooi EK gespeeld met Jong Oranje. Als beloning sta ik hier met het grote Oranje in India, voor volle tribunes. Max (Caldas) zegt ook dat ik hier niet voor niets sta. Genieten is soms moeilijk tijdens de wedstrijd. Maar na de wedstrijd zie je al die Indiase supporters. Dan geniet ik ook. En dan kijk je in het hotel televisie en dan zie je al dat hockey en dan merk je dat het zo’n hockeyland is.’

Balk probeert zichzelf samen met relatieve rookies als Havenga, Joep de Mol en Tristan Algera in the picture te spelen in de defensie. Dat gaat met wisselend succes. Maar aan zijn inzet ligt het niet. ‘We hebben veel nieuwe jongens die er nu bij zijn. Ik probeer zelf gewoon mijn taak uit te voeren. Ballen af te pakken. En dan iemand anders inpassen. Ik begon ook goed. Daarna draaide het bij ook minder. Maar dat hoort ook bij het hockey. Ik probeer gewoon de ballen uit m’n broek te rennen en te zorgen dat de aanvallers gek worden en dat ze me niet voorbij komen.’

BHUBANESWAR – Lars Balk (Ned) met Nicolas de Kerpel (Bel) tijdens de Hockey World League Final wedstrijd Belgie-Nederland (3-0). Foto: Koen Suyk

Balk wordt in ieder geval goed opgevangen in het team, vindt hij. ‘Oranje is een heel mooi en gezellig team. De jongens met meer dan honderd caps vangen me goed op en zorgen voor een warm bad. Dat is als jonkie fijn, want ik kijk toch tegen sommige jongens op. Maar de sfeer is goed.’

De poulefase – of beter gezegd testfase – is nu voorbij. Zowel Caldas had het over een heerlijk affiche in de kwartfinale tegen Duitsland, waar er uit ‘een ander vaatje moet worden getapt’. Balk vindt dat de knop om moet voor donderdag. En aanvoerder Seve van Ass – die de band droeg in plaats van Bakker die ‘m tegen Argentinië om had – trok de meest logische conclusie na de teleurstelling zonder consequenties tegen België. ‘Laat die Duitsers maar komen!’

België-Nederland 3-0 (2-0)

’19 Loïck Luypaert 1-0 (sc)
’29 Loïck Luypaert 2-0
’32 Tom Boon 3-0 (sc)

De kwartfinales zien er na alle poulewedstrijden zo uit:

Woensdag 6 december
12:45 Spanje-Australië
15:00 België-India

Donderdag 7 december
12:45 Engeland-Argentinië
15:00 Duitsland-Nederland

Lees hieronder de live-updates terug


 

Einde wedstrijd. Nederland verliest teleurstellend met 3-0 de laatste poulewedstrijd van de HWL Final. Maar speelt wel de kwartfinale tegen Duitsland. Een fijn affiche.

’58 Kellerman pusht naast.

’54 Vijfde Nederlandse strafcorner. Algera pusht, maar gered door Vanasch.

’52 Tiende strafcorner voor België. Van der Ven redt. Boccard schiet over in rebound.

’59 Strafbal voor België. Nederland schakelt videoref in. Blijft strafbal. Luypaert pusht naast.

’59 Negende Belgische strafcorner alweer.

Leek een goal Nederland: Pruyser scoort uit de variant, na push van Havenga. 3-1. Toch geen goal na videoref België.

’58 Seve van Ass schiet met z’n backhand tegen Vanasch aan. In ieder geval even Nederlands gevaar. En een vierde Nederlandse strafcorner.

Stockbroekx haalt uit met de backhand. Tegen Van der Ven aan.

Einde Q3

’45 Achtste Belgische strafcorner. Gered door Van der Ven.

’43 Derde Nederlandse strafcorner. Seve van Ass pusht op de klomp van Vincent Vanasch.

BHUBANESWAR – bondscoach Max Caldas (Ned) tijdens de Hockey World League Final wedstrijd Belgie-Nederland. Foto: Koen Suyk

Goal België. Tom Boon pusht de bal in de rechterhoek. 3-0.

’32 Zesde Belgische strafcorner. Gevolgd door de zevende.

’30 België neemt de bal uit. Q3 is gestart. Laten we hopen op een sterker Oranje in de tweede helft.

Als Nederland verliest of gelijk speelt is het de eerste keer voor Oranje dat ze op een serieus toernooi geen enkele wedstrijd weten te winnen in de eerste groepsfase.

Het is rust. Het staat 2-0 voor België, dat een stuk sterker is dan Oranje. Met deze stand eindigt Nederland als laatste in de poule en treft het in de kwartfinale Duitsland.

Dit is wel zuur voor keeper Van der Ven. Nadat hij net de 2-0 moest verwerken, mocht hij ook nog eens een live interview geven, hoe het is om corners te verdedigen van Luypaert.

Goal België. Luypaert sleept knap de 2-0 binnen.

’29 Vijfde Belgische strafcorner. Weer Luypaert met een hoge push.

Bij deze stand zou Nederland vierde worden in de poule en poulewinnaar Duitsland treffen in de kwartfinale. Oranje staat dan gelijk qua doelsaldo (-2), maar heeft minder doelpunten gemaakt dan Argentinie. Oranje 5. Argentinië 6.

’26 Tweede Nederlandse strafcorner. Havenga en Algera staan klaar. Sleep van Algera wordt gesmoord door uitloper.

Joep de Mol in duel met Thomas Briels (Bel) en Amaury Keusters (Bel). Foto: Koen Suyk

’24 Amaury Keusters schiet de bal in vrije positie naast Nederlandse goal.

’23 Sander Baart verspeelt de bal aan Tom Boon. Kans België, die uitmondt in vierde corner voor de Zuiderburen. Van der Ven redt bekwaam op de sleeppush.

’21 Megacounter Nederland. Kellerman krijgt de bal, zet het op een rennen, maar miscommunicatie met Brinkman en de kans gaat voorbij.

’20 Derde Belgische strafcorner, na redding Van der Ven op schot. Bal op voet Joep de Mol. Bal niet goed gestopt.

’19 Gevaar van Oranje. Pruyser pusht bal voorlangs, maar mist iedereen.

’18 Goal België. Loïck Luypaert sleept hard tegen de plank de 1-0.

’18 Nu wel de tweede Belgische corner.

’17 België krijgt de tweede strafcorner. Nederland vraagt de videoreferee om hulp. En krijgt gelijk. Geen Belgische corner.

Einde Q1

’14 België krijgt de eerste strafcorner. België is ook gevaarlijker het eerste kwart. Van der Ven redt liggend de sleeppush.

’12 Tom Boon probeert het liggend, maar mikt over het goal van Van der Ven.

‘4 Sam van der Ven redt op een inzet van dichtbij van Tom Boon.

‘1 We zijn begonnen. Bjorn Kellerman heeft de bal uitgenomen. En haalt knap een strafcorner, de eerste voor Oranje. Martijn Havenga en Tristan Algera staan op de kop van de cirkel, maar Havenga pusht naast.

Keeper Pirmin Blaak staat in ieder geval weer op het veld in de line-up. Een goed teken.

Vandaag staat de kraker België-Nederland op het programma in India. Een herhaling van de EK-finale. Het resultaat zal alleen de rangschikking in de poule kunnen veranderen, maar de derby der Lage Landen zal altijd beladen zijn, zoals Sander Baart zelf al aanstipte. Met een zege of een gelijkspel pakt Oranje in ieder geval de derde plek in de poule en ontloopt het groepswinnaar Duitsland in de kwartfinale.

Aanvaller Thijs van Dam is weer fit om te spelen. Mink van der Weerden (enkel) en Pirmin Blaak (diarree) nog niet. Seve van Ass is vandaag de aanvoerder.

Gisteren vertelde verdediger en strafcornerkanon over zijn favoriete muziekalbums. Hier lees je zijn top-10.

Opstelling Nederland: Sam van der Ven, Joep de Mol, Tristan Algera, Martijn Havenga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Billy Bakker, Seve van Ass (c), Thierry Brinkman, Bjorn Kellerman

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Valentin Verga, Mirco Pruyser, Floris Wortelboer.


8 Reacties

 1. vruskie91

  Verga heeft heel veel geluk met een groene kaart want van mij had hij een gele voor 10 min gekregen. Wat een kinderachtig gedrag!

  1. mirtevalstar

   Waar kun jij kijken ??

  2. vruskie91

   Download een vpn (zelf gebruik ik vpn master unlimited via de AppStore), zet die aan op India en dan kan je via hotstar . com de wedstrijden kijken!

  3. frank-hagemans

   Ik kan VPN alleen via VIP ( betaald) op India zetten. Hoe krijg ik gratis toegang?

 2. robvisser

  Joep de Mol lijkt te denken dat het voetbal is en krijgt veel onnodige strafcorners tegen. Het zal de onervarenheid zijn, maar hij en Havenga zijn geen toegevoegde waarde voor dit team. Nederland speelt een uiterst belabberd toernooi en is eigenlijk niet vooruit te branden. Max Caldas heeft de zaken duidelijk onderschat met de gebrekkige (of eigenlijk geen) voorbereiding. Zo kun je niet voor de dag komen, Nederland onwaardig. Het lijkt alsof de ploeg geen zin had aan dit toernooi.

 3. Sjang Fijen

  Raar land dat Belgie, maar wel bijzonder en het spelletje beheersen ze intussen als de beste. Wereldtopper. Stelde voorheen weinig voor in hockeyland, haalde Mark Lammers binnen en zie een ware metamorfose , met aansluitend zeer aanspreekbare resultaten. Oranje was zo te zien slecht voorbereid op dit tournooi der giganten........bij de dames was dit wel anders, wauh. De volgende match is tegen de Duitsers, Nu maar eens laten zien wat jullie in je mars hebben mannen. Ik voorspel een sprankelende en spannende wedstrijd waarin r Oranje zijn beste kant zal tonen. Resultaat? Ik heb er alle vertrouwen in. . Sjang

 4. robertmsmit

  Voordat ze zijn afgereisd, oefenpot gezien tegen Ierland op Upward. Dat was ronduit slecht. Ik dacht dat het misschien aan de opbouw lag, het team oogde toen al vermoeid. Maar ook matig samenspel, weinig creativiteit. Zonde, dit.


Wat vind jij? Praat mee...