Voorbeschouwing: Duitsland loodzware tegenstander Oranje

De 6-1 zege in de EK-finale in Londen (2015) is de laatste keer dat het Nederlands elftal in een serieuze wedstrijd van Duitsland won. Sindsdien moest Oranje onder andere op het WK in India (1-4) en twee keer op de Olympische Spelen in Rio het onderspit delven tegen de oosterburen.

Van de laatste zeven interlands tegen Duitsland wist het Nederlands elftal er maar één te winnen. Dat was in 2017 een 7-1 zege in een vierlandentoernooi in Barcelona tegen een B-elftal van Duitsland.

Duitsland is wel de favoriete tegenstander van aanvoerder Billy Bakker. Hij scoorde elf keer in 27 wedstrijden tegen de oosterburen. Hij verloor negen keer van Duitsland. Alleen tegen Australië (12 keer in 22 interlands) verloor hij vaker. Rotterdammer Jeroen Hertzberger speelde van zijn 223 interlands het vaakst tegen Duitsland. In 33 interlands tegen Duitsland scoorde hij elf keer.

Duitsland komt met een sterk team naar Rotterdam, met bekende namen als captain Martin Häner, Florian Fuchs, Mats Grambusch, Marco Miltkau en Timm Herzbruch. Opvallende afwezige is sterspeler Christopher Rühr. Ook tweevoudig olympisch kampioen Tobias Hauke en de man die Oranje in India geselde met de 2-1 via de strafcorner – Lukas Windfeder – is er niet bij.

Oranje mist in vergelijking met de beide WK-selecties nog meer spelers dan Duitsland. Internationals als Mirco Pruyser, Jonas de Geus, Sander de Wijn, Lars Balk, Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Thijs van Dam, Seve van Ass, Valentin Verga en Robbert Kemperman zijn om verschillende redenen afwezig.

Revanche voor het WK?

De gedachten vanavond zullen in eerste instantie uitgaan naar 5 december, toen Oranje de tweede poulewedstrijd van het WK in India speelde tegen Duitsland. Valentin Verga scoorde in het eerste kwart de 1-0. Daarna kreeg Oranje kansen op meer, maar zag het juist Mathias Müller in de laatste minuut voor de rust de 1-1 scoren.

Toen Windfeder in de 52ste de 1-2 scoorde, viel Oranje even uit elkaar. Chaos domineerde de defensie, waardoor het zes minuten later 1-4 stond. Ook de strafcornervariant van Duitsland, via twee haltes naar de aangever, was levensgevaarlijk. De eerste Duitse poging strandde op de paal, de tweede ging er onverbiddelijk in.

Het bleek uiteindelijk geen voorbode voor de afloop van het WK. Duitsland verloor ondanks poulewinst de kwartfinale na een zwak optreden tegen België. Oranje leerde van de wedstrijd tegen Duitsland, bereikte de finale en moest zich pas na shoot-outs gewonnen geven tegen België.

De sterke Jonas de Geus ontbreekt tegen Duitsland. Foto: FIH/Getty Images

15-15 is het doelsaldo van Oranje in de Pro League

Oranje is in de Pro League tot nu toe de spektakelploeg van de nieuwe competitie. In vier wedstrijden scoorde Oranje vijftien keer, maar moest het ook vijftien treffers incasseren. Met zes punten uit vier wedstrijden staat Oranje op de vierde plaats. Duitsland speelde pas twee wedstrijden en scoorde daarin vijf keer en incasseerde ook vijf doelpunten. De Duitsers zullen extra veel zin hebben om aan te treden tegen Nederland, omdat anderhalve week geleden in Buenos Aires hun wedstrijd tegen Argentinië werd afgelast vanwege onweer en een onbespeelbaar veld door regenval. Daardoor bleek de ploeg op wat trainingen na uiteindelijk voor niets naar Buenos Aires te zijn gereisd. De wedstrijd werd administratief als 0-0 in de boeken bijgeschreven. De Oranje Heren verloren vorige week zondag na een 2-3 voorsprong in Buenos Aires met 4-3 van Argentinië.

Stand Pro League

Gespeeld Punten SO-Bonus Voor Tegen
1. Australië 5 10 0 14 12
2. België 4 9 1 14 9
3. Groot-Brittannië 3 6 0 12 9
4. Nederland 4 6 1 15 15
5. Duitsland 3 4 0 5 5
6. Argentinië 3 4 0 6 7
7. Spanje 4 4 2 11 13
8. Nieuw-Zeeland 4 1 0 10 17

Bekijk het programma, de uitslagen en stand van de Pro League Dames
Bekijk het programma, de uitslagen en stand van de Pro League Heren


13 Reacties

 1. haags-hopje

  Wat te denken van de volgende voorbeschouwingen? 1. Is Amsterdam is de favoriete tegenstander van Jeroen Herzberger? 2. Kan Pinoké verrassen tegen Kampong met of zonder De Wijn? 3. Trekt SCHC het goede zaalseizoen door tegen Klein Zwitserland? 4. Kan HGC aanhaken of wordt het afhaken bij Oranje Rood? 5. Wie wint de derby Kruikenstad-Oeteldonk? 6. Laat Jonas de Geus zich gelden tegen zijn (mogelijk) nieuwe club?

 2. w.j.arriens

  Duitsland is beter in: - mentaal opzicht - taktiek "beter in" wil niet zeggen "onverslaanbaar". Dus, Ned bepaalt zelf hoe "loodzwaar" de tegenstander vanavond is. De "sterke" spelers die vanavond niet meespelen hebben in het recente verleden ook de wedstrijd tegen Dui niet over de streep kunnen trekken, dus de jonge talentvolle groep van vandaag kan dat wellicht wel!

 3. vostammer

  Christopher Rühr geeft de voorkeur aan zijn club Rot WeiB Köln. Dus dat.

 4. Mark Bouwman

  Zondag gaan we eindelijk weer doen waarvoor we met 250.000 leden de KNHB vormen. Onze core-business: competitie spelen 👍👍

 5. conegut

  Mogen we inderdaad meer lezen over de start van de competitie.. die pro league is natuurlijk een farce , die door hockey.nl in leven wordt gehouden. Hoofdklasse overgangsklasse etc daar willen we over lezen en het liefst ook wat reportages zien.

 6. pietersmits

  Nog heel even geduld en de internationale hockeykampen zijn weer een tijdje voorbij. Kunnen we allemaal weer uit de slaapstand,

 7. Runa Honig

  Toegegeven het is een heel gedoe die proleague, maar geabstraheerd van al het geklaag, gezeur en excuses van de bondscoaches, biedt het best spektakel en met een interland doordeweeks op eigen bodem ook weer wat reuring in de tent. Natuurlijk geen vergelijking met de exposure van Ajax vanavond, maar toch. En als hockeyliefhebber kunnen we niet genoeg wedstrijden zien, toch?

  1. just

   Helemaal mee eens

 8. rancoburgzorg

  Je kunt je wel afvragen hoe lang de Hoofdklasse nog core business blijft. Hoe lang houden sponsors en fans een ingekorte competitie vol? Je buitenlandse spelers regelmatig weg. Niet compleet zijn voor de EHL.

 9. olafvanderdonk

  Kan iemand mij uitleggen waar ik de wedstrijd kan zien op TV of Livestream?

  1. vostammer

   Als je een abonnement hebt op Ziggo sport kun je gewoon kijken. Voor Nederland zit er vanavond wel een geoblok op youtube en fih.live. Je kunt ook gewoon naar Rotterdam want er zouden nog 900 kaartjes zijn

 10. olafvanderdonk

  Thanks

 11. jappiekrekel

  Wel fijn dat de KNHB helemaal niets zegt.. klasse bobo’s !


Wat vind jij? Praat mee...