De waanzinnige cijfers van de Oranje Dames in 2017

Het succesvolle kalenderjaar 2017 van de Oranje Dames is ten einde. Met de soevereine winst van de Hockey World League in Auckland zorgde de ploeg van bondscoach Alyson Annan voor een passend slot op een ijzersterk post-olympisch jaar. We zetten enkele opvallende zaken op een rij.

103 doelpunten

Oranje speelde dit kalenderjaar 31 interlands en maakte daarin 103 doelpunten, een keurig gemiddelde van 3,32 goals per duel. De formatie van Annan kreeg in al die wedstrijden maar negen goals tegen, waarvan zeven in vriendschappelijke wedstrijden. Op de achttien toernooiwedstrijden (achtereenvolgens in de HWL3, het EK en de finaleronde van de HWL) stond Oranje dus slechts twee treffers toe.

Van Maasakker topscorer

In totaal kwamen de 103 Oranje-doelpunten van de sticks van achttien verschillende speelsters. Strafcornerspecialist Caia van Maasakker was met zestien doelpunten het meest trefzeker, gevolgd door Frédérique Matla (dertien goals), Kelly Jonker (elf), Lidewij Welten en Laurien Leurink (elk negen). In totaal gebruikte Alyson Annan in 2017 25 verschillende speelsters. Van hen kwamen alleen Lisanne de Lange (vier duels), Eva de Goede (drie), Margot Zuidhof (twee) en Maxime Kerstholt (één) minder dan tien keer in actie.

Drie toernooizeges, twee hoofdprijzen

Oranje won alledrie de toernooien waaraan het dit kalenderjaar deelnam: de halvefinaleronde en de finaleronde van de Hockey World League en het EK in eigen land. Van de achttien wedstrijden eindigden er zeventien na reguliere speeltijd in een overwinning. Het duel met Nieuw-Zeeland van 1 juli (de halve finale van de HWL3 in Brussel) werd gewonnen na shoot-outs. De doelcijfers in die drie toernooien zijn indrukwekkend: zestig voor en twee tegen.

Historische zegereeks

De 3-0 winst op Nieuw-Zeeland in de finale van de Hockey World League was de negentiende zege op rij voor Oranje. De laatste keer dat Nederland een interland verloor, was op 29 juli in de interland tegen België in Schiedam (0-1). De huidige zegereeks is ongekend in de Oranje-historie. Voor zover we dat kunnen terugzoeken in de statistieken is er geen enkele langere reeks aaneengesloten overwinningen te vinden.

Sanders en Matla ongenaakbaar

Pien Sanders en Frédérique Matla maakten begin 2017 hun debuut in Oranje en hebben inmiddels een bijzondere status opgebouwd als international. Beide speelsters van Den Bosch verloren nog geen enkel duel met het Nederlands elftal. Voor Sanders staat de teller inmiddels op 27 zeges en drie gelijke spelen, terwijl Matla 27 zeges boekte en twee keer gelijkspeelde.

Als we ook kijken naar de clubcijfers van de twee jonge internationals, dan blijkt dat ze ook met Den Bosch dit kalenderjaar ongeslagen zijn gebleven. Zowel Sanders als Matla kwam tot 29 clubwedstrijden, waarvan ze er 28 wonnen en maar één gelijkspeelden.


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Buiten kijf. dit is een onwaarschijnlijk goed jaar voor de dames van Oranje en het succes smaakt naar meer. Volgend jaar bij de Wereldkampioenschappen beginnen we weer bij nul en zullen Argentinie, Engeland, Duitsland e.a zich niet zo makkelijk naar de slachtbank laten leiden/lijden, dan wordt het zeker moeilijker. Wat ook een flinke scheut pit behoeft is de nationale competitie in de dames hoofdklasse. Bij de heren weet je echt niet wat de komende wedstrijden gaat brengen. Aansluiting van pak weg de top 6 na Den Bosch en Asd. bij de dames zou de competitie veel leuker maken, ook voor fans van de toppers.. De bal ligt bij de volgers, niet de toppers. Nu maar eens zien wat het indoor hockey komende maand gaat brengen. Fijne feestdagen. Sjang


Wat vind jij? Praat mee...