Waarom is Oranje in China oppermachtig? Kim Lammers legt uit!

In deze speciale aflevering van SHOOT! nemen we in het clubhuis van Kampong met onze vaste analist Kim Lammers uitvoerig de Champions Trophy van de Oranje Dames door. Hoe kijkt Lammers aan tegen de ontwikkeling die Nederland in China doormaakt en welke verklaring heeft de 200-voudig international voor de suprematie van bondscoach Alyson Annan en haar speelsters ten opzichte van de andere landen?

In deze aflevering kom je er ook achter welke ambities de voormalig topspits van Oranje in het hockey heeft. Is het bondscoachschap wat voor haar? Aan het einde van deze aflevering ook nog een paar prachtige anekdotes van Lammers over die tien keer dat ze zelf op de Champions Trophy speelde. Zo vertelt ze het verhaal van ‘de voet van Lammers’ wat je zeker een keer gehoord moet hebben.

Veel kijkplezier!


12 Reacties

 1. robvisser

  Wat mij betreft een non-discussie dat het Olympisch hockeytoernooi voor de dames gevaar zou lopen. Alleen maar omdat Nederland beter is dan de rest? Dan zijn er wel meer sporten die je kunt opdoeken. Er zijn altijd landen die nu eenmaal uitblinken in een bepaalde (volkseigen) sport, dat is nog nooit anders geweest. Het verschil is dat je uit die landen nooit geluiden hoort dat het toch zo erg is dat ze zo goed zijn en dat ze eigenlijk ontwikkelingshulp zouden moeten bieden aan landen die minder goed presteren. Dat is typisch Nederlands, niemand in het buitenland die zoiets begrijpt. De essentie van sport is dat je jezelf steeds wilt verbeteren om anderen te evenaren of te overtreffen. Dat is een mooie opdracht voor andere landen. Nederland legt de lat hoog, maar je zorgt maar dat je zelf ook in de buurt komt, dat is niet ons probleem.

  1. vostammer

   RobV, een zeer goede post waar ik me volledig bij aansluit. Veel sporten worden gedomineerd door één of een handjevol landen. Zo wat? En over een jaar of wat kan dat zomaar een ander land zijn. Ipv dat je nu voluit geniet zit je naar een verzuurde oudewijvendiscussie te kijken. Bizar en je vindt dit nergens anders in de wereld.

 2. mickh

  Rob, je bent een simpele Oranje fan met oogkleppen voor en een zeer beperkt blikveld. Mag best, je woont per slot van rekening in Nederland, doch om dat nou maar keer op keer te uiten hier...Lammers legt de vinger op de zere plek; het is helemaal niks met Japan en de rest van de concurrentie. Wat jij met je rete hete Oranje boek op schoot daar ook van mag vinden...Vraag me inmiddels wel af waarom je hebt het hebt aangeschaft. Liefde, voor 1 of enkele speelsters, maakt steke blind? Arm jong.

  1. lexi-b

   MickH dan zou je hetzelfde kunnen zeggen van schaatsen en wielrennen. Daar winnen ook steeds Nederlandse vrouwen. Als je kijkt naar de laatste twee OS dan waren de vrouwen degene die de bulk van het eremetaal verzamelden. Er is zo iets als een "Dutch anomaly" aan het ontstaan waar Nederlandse vrouwen (een piepklein land) buitengewoon goed presteren in sport. Dit heeft niet alleen met hockey te maken. Vanwege de grote populariteit van hockey in Nederland en de uitstekende faciliteiten wordt de "Dutch anomaly" in het hockey uitvergroot. Ik vraag me af of dit gat in het hochey structureel te dichten valt door andere landen. Incidenteel, ja - structureel, nee. Vindt ik dat erg, nee ook niet. Ik ben een nationalistische fan en juich voor alles dat Oranje is. Daar mag je het best niet mee eens zijn, je mag je ook ergeren aan de bijzondere positie van de Nederlandse topsportvrouwen. Je mag van mij overal een mening over hebben, ik zou het alleen fijn vinden als je die mening op een beschaafde manier zou uiten.

 3. robvisser

  @mickh Je wordt een wat vervelende grammofoonplaat hier en je verpest discussies door continu op de man te spelen. Het zal mij en anderen niet beletten om gewoon hun eigen mening te geven, dus bespaar je de moeite in het vervolg.

 4. mickh

  Robbie, lekker met je warme WK boek op schoot de December maand doorkomen; met al die mooie plaatjes van de oranje dames heb jij niks anders meer nodig toch?:)

 5. stijn-van-de-ven

  Heren, ik lees altijd graag de commentaren van lezers, maar de laatste tijd een stuk minder. Ik ken de achtergrond niet, maar het wordt van kwaad tot erger. De tackles die jullie elkaar geven zouden wat mij betreft 'rood' opleveren. Ik zou het op prijs stellen als jullie de vete op een ander platform voortzetten.

 6. lexi-b

  Waar kan je zo'n "rete hete Oranje boek" kopen? Die wil ik als superfan ook wel hebben :-)

 7. robvisser

  @lexi-b Ik had een keer het WK boek van Sarah Juggins genoemd, 'Under an orange sky'. Het belooft een mooi WK boek te worden, met heus niet alleen Nederland erin. Internationale topfotografen (ook Nederlandse) hebben eraan meegewerkt. Mooi toch? Of zou dat ook alweer teveel vaderlandsliefde zijn? Zelf heb ik het bij Bol.com besteld, begin december is het voorradig.

  1. lexi-b

   RobV, dank je wel. Ben benieuwd hoe het 'Ierse sprookje' wordt weergegeven.

 8. wijbe

  Volg sinds enige tijd hockey.nl en ook de commentaren.. En ja dan haak je weer af! Als ik de redactie een tip mag geven dan zou ik iets doen met deze onsportieve reacties elke keer...

 9. hockeymundo

  Mooi toch dat “we” zo goed zijn, geniet er maar van want voor je het weet is de hegemonie voorbij! Ik denk dat Duitsland en USA eraan komen binnen nu en 5 jaar.


Wat vind jij? Praat mee...