Wat je moet weten over het tweeluik Nederland-Pakistan

De Oranje Heren staan zaterdag en zondag in het Wagener Stadion tegenover Pakistan in de jacht op een olympisch ticket. We zetten de belangrijkste stats en cijfers over het tweeluik voor je op een rij.

132  Nederland en Pakistan stonden in het verleden 132 keer tegenover elkaar in een officiële interland. De onderlinge balans is met 57 zeges, 24 gelijke spelen en 51 nederlagen in het voordeel van Oranje. 

1948  Op 7 augustus 1948 speelde Nederland voor het eerst tegen Pakistan, tijdens de Olympische Spelen in Londen. Oranje verloor kansloos met 6-1 van de weergaloze Pakistani, die destijds volgens de media speelden ‘alsof zij met de hockeystick in de hand geboren waren.’ 

6  Oranje won maar zes van zijn eerste 33 krachtmetingen met Pakistan (G9 V18). De meest recente ontmoetingen met de voormalige hockeygrootmacht laten betere cijfers zien: Oranje bleef in 22 zijn laatste 26 interlands ongeslagen (W19 G3 V4).

Jeroen Hertzberger aan de bal met rechts Faisal Quadir tijdens Nederland-Pakistan op het WK 2018. Foto: Koen Suyk

2  Doelpunten vallen er bijna altijd in duels tussen Nederland en Pakistan. Slechts twee van de 132 onderlinge wedstrijden eindigden zoals ze begonnen: in 0-0. In liefst 59 van de 132 duels vielen er minstens vijf goals te bewonderen. Spektakel gegarandeerd.

47  Nederland stond op eigen bodem tot nu toe 47 keer tegenover Pakistan. Oranje won 21 keer en leed achttien nederlagen (G8). In 2001 won Pakistan voor het laatst van Oranje in Nederland (0-3). Daarna volgden zes Nederlandse zeges en werd het drie keer gelijk.

11  Het meest doelpuntrijke duel tussen beide landen leverde liefst elf treffers op, iets wat in totaal drie keer is gebeurd. In 1979 won Oranje met 7-4, in 2005 met 6-5 en in 2006 met 9-2. Die laatste uitslag is meteen ook de grootste zege van Nederland op de viervoudig wereldkampioen.

Jorrit Croon in duel met Pakistaans international Muhammad Irfan. Foto: Koen Suyk

50  Floris Wortelboer draagt zaterdag in het eerste duel met Pakistan voor de vijftigste keer het Oranje-shirt. De sterke verdediger van Bloemendaal wordt de 121ste speler in de Oranje-historie met minstens vijftig interlands op zijn naam. 

48  Robbert Kemperman is nog twee doelpunten verwijderd van zijn vijftigste interlanddoelpunt. Na 206 interlands staan er 48 treffers op de balans van de middenvelder, die voor het eerst sinds de WK-finale van 2018 weer voor Oranje gaat spelen.

0  Pakistan speelde sinds het dramatisch verlopen WK 2018 in India geen enkele competitieve interland meer. Op dat WK sneuvelden de Paki’s in de crossovers na de groepsfase en haalden ze alleen tegen Maleisië een punt (1-1). Tijdens dat toernooi speelden Oranje en Pakistan hun meest recente onderlinge wedstrijd. Die eindigde in een 5-1 zege voor Oranje, onder meer door een doelpunt van Valentin Verga, die net als Kemperman terugkeert in de nationale ploeg.

Valentin Verga gaat de cirkel binnen tijdens het duel met Pakistan op het WK 2018. Foto: Koen Suyk


2 Reacties

  1. ingefernhout

    Waar worden de wedstrijden vandaag en morgen uitgezonden? Weet iemand dat?

  2. PaulArps

    Zaterdag te zien via Ziggo en zondag NOS, beide 16:00.


Wat vind jij? Praat mee...