Wat je nog niet wist over alltime Oranje-topscorer Paumen

Een dag na de vijftiende verjaardag van de eerste interlandgoal van Maartje Paumen duiken we aan de hand van de KNHB interlanddatabase verder in de statistieken van Oranje’s topscorer aller tijden. Dat levert een reeks niet eerder gepubliceerde feiten op over de strafcornergigant uit Geleen.

Vrijdag was het vijftien jaar geleden dat Paumen’s naam voor het eerst als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier van een Oranje-interland verscheen. Op het EK in Dublin sleepte de voormalige verdedigingsleider tegen Spanje (3-0 zege) raak uit een strafcorner, een type doelpunt dat later haar handelsmerk zou worden.

Door de interlanddatabase kunnen we eindelijk de mooiste feiten en cijfers rond de beste schutter in de Oranje-historie op een rij zetten. Tegen welke landen kwam Paumen het vaakst tot scoren? Tegen wie stond ze het vaakst in het veld? In hoeveel van haar 235 interlands maakte ze twee doelpunten of meer? De antwoorden op die vragen zullen zelfs voor Paumen nieuwe informatie opleveren.

Tegen alle tegenstanders gescoord

 • Paumen kwam in Oranje tegen al haar 23 tegenstanders minimaal één keer tot scoren, iets wat maar weinig internationals presteerden. Argentinië kreeg de meeste kanonskogels vanaf de rand cirkel te verwerken: 24 in dertig interlands. Ook Australië en Duitsland waren gewillige slachtoffers met respectievelijk twintig en achttien treffers.
 • Gemiddeld genomen zijn de cijfers van Paumen het beste tegen Rusland, Chili en Wit-Rusland. Ze stond welgeteld één keer tegenover die drie landen, maar liet daarbij wel telkens drie doelpunten aantekenen. Tegen twaalf van haar 23 tegenstanders heeft Paumen een doelpuntengemiddelde van één goal per duel of meer.
 • Paumen won 183 van haar 235 interlands, een percentage van 77,87. Van haar zeventien nederlagen met Oranje kwamen er zeven tot stand tegen aartsrivaal Argentinië. Paumen bleef tegen vijftien van haar 23 tegenstanders ongeslagen.

Paumen heeft gescoord tegen aartsrivaal Argentinië, hier in Rosario tijdens de Champions Trophy van 2012. Foto: Koen Suyk

Zestien hattricks

 • Paumen maakte in 54 van haar 235 interlands minstens twee doelpunten. Ze kwam 38 keer tot twee goals, produceerde veertien hattricks en kwam in twee wedstrijden zelfs tot vier doelpunten: tegen Engeland in 2009 (5-0) en tegen Nieuw-Zeeland in 2016 (6-2).
 • Geen enkele andere speelster in de historie van het Nederlands elftal kwam tot zoveel hattricks. Ex-strafcornerkanon Fieke Boekhorst en voormalig topspits Kim Lammers volgen met respectievelijk elf en negen duels met minstens drie goals.
 • In 112 van de 235 interlands bleef Paumen verstoken van een doelpunt. De balans van Oranje in die duels: 83 zeges, zeventien gelijke spelen en twaalf nederlagen. De cijfers wanneer Paumen wél doel treft, pakken voor Oranje beter uit: van de 123 interlands won Oranje er 99, met achttien gelijke spelen en maar zes verliespartijen.

Overal ter wereld scoren

 • Paumen maakte haar recordaantal van 195 doelpunten in 55 verschillende speelsteden, verdeeld over dertien landen en vijf continenten. Op het Spaanse Alcala la Real en het Belgische Kontich na kwam ze altijd tot scoren in de buitenlandse steden waar ze met Oranje speelde: van die locaties zagen Londen (zeventien), het Argentijnse Rosario (zestien) en Kaapstad (twaalf) de meeste goals van haar stick ontstaan.
 • In Nederland is het Wagener Stadion van Amsterdam de favoriete plek van Paumen: daar maakte ze negentien doelpunten in 21 interlands, vriendschappelijk en competitief.
 • In 2008 kende Paumen – in cijfermatig opzicht – haar beste jaar met Oranje. Toen was ze in zestien interlands goed voor 23 treffers, een puik moyenne van 1,44 goals per duel. Ook in 2009 eindigde de productien van de voormalige speelster van Den Bosch op grote hoogte met een gemiddelde van 1,29 (22 goals in zeventien interlands).

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


4 Reacties

 1. Derrick Bijker

  En ze wordt moeder! Van harte gefeliciteerd Maartje.

 2. Hockeyfeest

  Dit is de realiteit. Een stukje over Romy Burger (alle respect natuurlijk) trekt 2x zoveel lezers als een stuk over Maartje Paumen.

 3. martijn-cox

  Maartje Paumen was toch nimmer echt populair? Alle aandacht ging volgens mij naar Hoog en Van As?

 4. antyfa

  w︆︆w︆︆︆w︆︆.︆︆l︆︆u︆︆︆︆v︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆.︆︆n︆︆︆e︆︆t - geweldig prrojećt voor volwasseenen die een partner willen vinden om s-eks te hebbenn


Wat vind jij? Praat mee...