Wat je nog niet wist over de gouden EK’s van Oranje

Het EK in Mönchengladbach kleurde afgelopen weekend fel oranje. Met opnieuw een Europese titel voor de Nederlandse vrouwen en mannen kende de Oranjezomer na de dubbele zege in de FIH Pro League een succesvol vervolg. De afgelopen weken kon je al veel over het EK lezen, maar deze vijf feiten ben je nog nergens anders tegengekomen. 

1️⃣  Kampioen zonder strafcornergoals

De Oranjemannen maakten in hun vijf EK-wedstrijden negentien doelpunten en opmerkelijk genoeg waren dat stuk voor stuk velddoelpunten. Ze mochten in totaal dertien keer aanleggen op kop cirkel, maar geen enkele Oranje-strafcorner werd tijdens dit EK verzilverd. Ook bijzonder: Oranje kreeg dit EK ook geen enkel strafcornerdoelpunt tegen. Elf keer mocht een tegenstander aanleggen vanaf kop cirkel, maar dat leverde geen enkele treffer op.

De strafcornerverdediging van Nederland in actie. Foto: Willem Vernes

2️⃣  Van Geffen hockeykoningin

Margot van Geffen verbeterde niet alleen het EK-record van Kim Lammers met haar 35 EK-wedstrijden, ze is na het veroveren van de Europese titel ook de meest gelauwerde Oranje-international aller tijden. De 33-jarige routinier won met het Nederlands elftal haar veertiende hoofdprijs op een titeltoernooi (EK, WK, Olympische Spelen, Hockey World League en Champions Trophy). Dat is er nu eentje meer dan haar voormalige ploeggenoten Eva de Goede en Lidewij Welten.

Margot van Geffen: met 257 caps nu de op drie na meest ervaren Oranje-international ooit. Foto: Willem Vernes

3️⃣  Bliksemstart Duco Telgenkamp

De cijfers in de nog prille interlandloopbaan van Duco Telgenkamp zijn absurd. Na elf interlands staan er elf doelpunten op het conto van de 21-jarige nieuwkomer in Oranje, een zeldzame bliksemstart. Slechts twee spelers in de complete Oranje-historie hadden een nog productievere start dan Telgenkamp: Roepie Kruize maakte in de periode 1946-1948 zeventien goals in zijn eerste elf interlands en Piet Bromberg liet er in 1948 twaalf aantekenen in zijn eerste elf optredens.

Duco Telgenkamp, met 21 jaar een van de jongste topscorers ooit op één EK (zes goals in vijf wedstrijden). Foto: Willem Vernes

4️⃣  Toptrio Jansen-Matla-Dicke

De Oranje Dames maakten in hun vijf EK-wedstrijden 22 doelpunten. Liefst zestien daarvan kwamen op naam van Oranje’s driekoppige doelpuntenmachine Yibbi Jansen (zeven), Frédérique Matla (vijf) en Pien Dicke (vier). Mede door die scoringsdrift voert het Oranje-trio de internationale topscorerslijst van het vrouwenhockey in dit kalenderjaar aan. Strafcornerkiller Jansen was in 2023 goed voor achttien treffers, allrounder Matla staat op dertien goals en goaltjesdief Dicke maakt er elf.

Yibbi Jansen, Frédérique Matla en Pien Dicke waren in 2023 samen goed voor 42 doelpunten in het Nederlands elftal.

5️⃣  Oranje Dames onverslaanbaar

Paul van Ass, bondscoach van de Oranjevrouwen, gaf het dit EK ruiterlijk toe: zijn ploeg snakt naar concurrentie. Zijn speelsters willen uitgedaagd worden. Als we kijken naar de droge cijfers, dan is die bewering volledig te begrijpen. Sinds de verloren olympische finale van Rio, nu alweer zeven jaar geleden, kent de dominantie van Oranje geen grenzen. De ploeg speelde in die periode op EK’s, WK’s, Olympische Spelen, Champions Trophy en Hockey World League 52 toernooiwedstrijden, waarvan het er 49 won en drie gelijkspeelde. Geen enkele nederlaag dus op een titeltoernooi sinds Rio. Dat is een even imponerende als zorgwekkende statistiek.

Blije gezichten bij Oranje na de tiende gewonnen finale op rij. Foto: Willem Vernes


2 Reacties

  1. boazgebiz@gmail.com

    🏆

  2. edwin_vermeulen

    Wat dragen de meiden om hun rechter arm? Margo en Yibbi zag ik er mee spelen.


Wat vind jij? Praat mee...