Wéér geen winst voor Oranje Heren (1-1), ook geen bonuspunt

Voor de derde keer op rij in dit Pro League-vierluik heeft het Nederlands elftal geen overwinning geboekt. Oranje speelde in Santiago del Estero met 1-1 gelijk tegen Groot-Brittannië. Ook de shoot-outserie eindigde voor Nederland in een deceptie, nadat alle vier de shoot-outs werden gemist. Zodoende blijft er een maand voor het begin van het WK werk aan de winkel.

Met een bedroefd gezicht stapte het Nederlands elftal in de nacht van vrijdag op zaterdag van het veld, nadat opnieuw een teleurstelling moest worden verwerkt. Na de nederlaag tegen Groot-Brittannië (0-3) en het gelijkspel tegen Argentinië (2-2) eerder deze week snakte Oranje naar een overwinning. Maar opnieuw kwam Nederland aanvallend tekort om de Britten pijn te doen.

Pas aan het eind van de reguliere speeltijd leek Nederland de wedstrijd naar zich toe te kunnen trekken, na een aardige tweede helft. Met nog 34 seconden op de klok en bij een stand van 1-1 kon aanvoerder Thierry Brinkman in kansrijke positie uithalen, maar scheidsrechter Laurine Delforge wachtte het voordeel niet af en gaf Oranje een strafcorner. Die werd door Jip Janssen echter naast gepusht.

Vervolgens hield keeper Pirmin Blaak bij de eerste drie shoot-outs van Groot-Brittannië zijn doel schoon, maar misten Terrance Pieters, Thierry Brinkman en Jonas de Geus ook, waardoor het 0-0 bleef. Nadat de Brit James Albery wel raak schoot, kwam de druk te liggen bij Koen Bijen, die óók miste. Vervolgens trok Liam Ansell het bonuspunt voor Groot-Brittannië over de streep.

De Britten vieren het winnen van de shoot-outserie. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Aanvallend was Oranje onmachtig

Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd wilde het niet vlotten bij het Nederlands elftal. In de openingsfase kwam Nederland niet in de problemen, maar speelde het nog niet met de energie en de vechtlust die je verwacht van een ploeg die wat heeft recht te zetten. Kansen werden er niet gecreëerd.

Volkomen onnodig gaf Nederland vroeg in de wedstrijd een strafcorner weg, die leidde tot het doelpunt van de Britten. Zonder een tegenstander in zijn buurt wist Janssen een verre Britse scoop niet goed te onderscheppen, waarna verdediger Justen Blok de bal op zijn voeten kreeg en zodoende een strafcorner veroorzaakte, de eerste voor de Britten. Vanaf kop cirkel sleepte Nick Bandurak de 1-0 binnen, via de voet van het gestrekte linkerbeen van keeper Pirmin Blaak. Het was een tegendoelpunt dat niet had hoeven vallen, als er achterin scherper was verdedigd.

Op die zeldzame fout na stond het defensief bij Oranje verder als een huis. De onmacht kenmerkte zich vooral in de voorhoede. Oranje speelde grote delen van de wedstrijd op balbezit, maar liep zich keer op keer vast op de Britse verdediging, zonder grote kansen te krijgen. Wel versierde Nederland voor rust drie strafcorners, die door Janssen werden gepusht, maar die telkens door keeper James Mazarelo onschadelijk werden gemaakt.

Groot-Brittannië is uit een strafcorner op een 1-0 voorsprong gekomen. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Gelijkmaker van Thierry Brinkman

Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het een steeds fysieker gevecht, dat de Britten dreigden te gaan winnen. Opnieuw was Oranje het meest aan de bal, maar dat leverde wederom niets op. Inspiratieloos trok het derde kwart voorbij, zonder dat het gevoel ontstond dat Nederland dichtbij de gelijkmaker was.

Tot de 42ste minuut aanbrak. Na een aanval van de Britten schakelde Nederland razendsnel om en stak Tijmen Reyenga het halve veld over, waarna hij Thierry Brinkman bediende. De aanvoerder van het Nederlands elftal nam de bal aan met zijn backhand, draaide naar zijn forehand en schoot raak: 1-1. Uit de manier waarop bondscoach Jeroen Delmée het doelpunt vierde, met zijn gebalde vuist gevolgd door een harde kreet, sprak vooral opluchting. Eindelijk mocht Nederland voorzichtig weer eens ruiken aan de overwinning.

Thierry Brinkman heeft met een knap schot de 1-1 gemaakt. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Twee gele kaarten

Er brak vervolgens een belangrijk laatste kwart aan, waarin het erop leek dat Oranje nu de smaak misschien weleens te pakken had. Nederland haalde bijvoorbeeld drie strafcorners achter elkaar, die via Teun Beins niet werden verzilverd.

Vervolgens moest Nederland de jacht op gelijkmaker echter tijdelijk staken, door een zwaar gestrafte gele kaart voor Floris Wortelboer. Met een man minder op het veld gaf Oranje twee strafcorners weg, die werden gestopt door Blaak, waardoor Nederland in de wedstrijd bleef.

Vlak voordat Wortelboer terug binnen de lijnen keerde, kwam Groot-Brittannië door een gele kaart met tien man te staan, waardoor de rollen plotseling weer waren omgedraaid. Het was de uitgelezen kans voor Nederland om wat meer opgelegde kansen te creëren. De grootste mogelijkheid was er vervolgens voor Terrance Pieters, na een backhand van Thierry Brinkman, maar hij schoot de bal in het zijnet.

Nadat Brinkman vervolgens in de slotminuut geen voordeel kreeg en Janssen de laatste strafcorner van de wedstrijd miste, ging Nederland in de shoot-outserie onderuit. Zodoende wacht Oranje in Argentinië nog steeds op de eerste overwinning. In de nacht van zaterdag op zondag (01.40 uur) krijgt Nederland tegen Argentinië de laatste kans om het zelfvertrouwen op te krikken, na drie teleurstellende resultaten.


1 Reactie

  1. SanderVerkeij

    Een Oranje met weinig creativiteit en behendigheid. Zijn er niet meer type spelers als Brinkman? Sander en Jeroen zijn nog steeds aanwinsten die er niet bij zijn en zonder van Ass binnen de lijnen valt het extra tegen.


Wat vind jij? Praat mee...