Weergaloze goal Brinkman bezorgt wisselvallig Oranje zege (3-4)

Met een weergaloze goal heeft Thierry Brinkman de Oranje Heren zondagmorgen een overwinning bezorgd bij de start van de FIH Pro League tegen Nieuw-Zeeland. Het duel in het North Harbour Hockey Stadium begon met een 0-3 voorsprong voor Oranje en een 3-3 tussenstand na het tweede kwart. Het duel eindigde door een heerlijke backhand van Brinkman in een 3-4 zege voor Nederland.

‘Het was een lekkere goal’, zei Brinkman direct na afloop. ‘Ik kreeg de bal van Jorrit Croon, bedacht me geen moment en sloeg hem hoog langs de handschoen van de keeper.’

845 caps minder

Nederland begon aan het duel met Nieuw-Zeeland met een wedstrijdselectie die op vijf plaatsen afweek van de formatie die in december de WK-finale speelde. Seve van Ass (enkel) en Thijs van Dam (heup) zijn herstellende van een operatie. Valentin Verga en Robbert Kemperman verkozen een avontuur in de Maleisische clubcompetitie boven de Pro League en Bob de Voogd is niet opgenomen in de selectie. Samen met de eveneens herstellende Sander de Wijn, die in de kwartfinale van het WK geblesseerd raakte, waren dat toch 845 (!) caps minder.

En dat zag je af en toe terug in het veld. Vooral achterin waar de pas achttienjarige Justen Blok debuteerde. De verdediger vormde de defensie met Joep de Mol, Mink van der Weerden, Lars Balk, Glenn Schuurman en Kampong-jongeling Jip Janssen, die ook pas zijn vierde interland speelde. In vergelijking met het WK had Caldas twee wijzigingen in de posities doorgevoerd: Sander Baart en Jonas de Geus waren een linie opgeschoven. Die onervarenheid en wisselingen braken Oranje op in het tweede kwart, toen de Black Sticks liefst drie keer doel troffen.

Debutant Justen Blok en aanvoerder Billy Bakker houden Dylan Thomas van Zeeland van het scoren af. Foto: FIH/Getty Images

Op het middenveld zorgden de aanpassingen wel voor een kwaliteitsimpuls. Vooral door de aanwezigheid van Jonas de Geus. De middenvelder van Almere werd vlak voor het WK, door het wegvallen van Floris Wortelboer, in de verdediging geposteerd, maar tegen Nieuw-Zeeland bleek waarom Caldas hem nu weer in de middellinie zet. De Geus hockeyt zo gemakkelijk aanvallend en onderschept verdedigend veel ballen. Zijn bovengemiddelde klasse toonde De Geus bij de tweede treffer van Oranje. In zijn 49ste interland draaide hij met een soepele handbeweging weg bij zijn tegenstander en sloeg hard met de backhand in de korte hoek raak: 0-2

Thierry Brinkman

Die tweede treffer kwam na de openingsgoal van wie anders dan Thierry Brinkman. Hij liet al na een paar minuten zien dat hij niet voor niets de topschutter bij Oranje van het WK was. Door goed doorzetten van Jip Jansen kwam de bal bij Pruyser, die verlengde hem naar Brinkman die beheerst raak schoot: 0-1. Een doelpunt dat voor eeuwig de boeken in gaat als de eerste Nederlandse treffer ooit in de Pro League. De 3-4 van Brinkman zal voorlopig worden vastgelegd als de lekkerste Oranje-goal in de Pro League, maar daarover later meer.

Na dus de 0-2 van De Geus werd het zelfs nog 0-3 na veertien minuten spelen. Uit een strafcorner. Een onderdeel van het spel van Oranje waar tijdens het WK veel over te doen was. Specialist Mink van der Weer liet deze week bij hockey.nl nog weten er flink van te balen en hard te werken aan nieuwe oplossing. Een van die oplossingen blijkt Jip Janssen, het krachtmens van Kampong. Nadat de eerste corner van Van der Weerden de mist in ging en bij de tweede de stop niet goed was, kreeg Janssen bij de derde corner zijn kans. Bakker legde de bal strak voor hem neer, waarna Janssen goalie George Enersen volstrekt kansloos liet met een harde push: 0-3.

Derck de Vilder (links) en Roel Bovendeert in actie tijdens het duel met Nieuw-Zeeland. Foto: FIH/Getty Images

Veertien minuten gespeeld en op de tribunes van het North Harbour Stadium was weinig meer over van de heerlijke hockeysfeer waar de 3.200 toeschouwers voor zorgden. Een deel van de supporters zat op de tribune, maar de meest fans namen gewoon plaats op het met gras begroeide talud. Op de venue was zelfs een heus Holland House ingericht voor de tientallen Nederlandse en natuurlijk in het oranje uitgedoste supporters. Zij die de trip van bijna 20.000 kilometer hadden gemaakt of hier wonen, konden zich tegoed doen aan kroketten, haring en zelfs oliebollen. En dat bij een temperatuur van 25 graden. Je moet er maar zin in hebben.

Gedesillusioneerd

Zo gedesillusioneerd als de kiwi’s waren na het eerste kwart, zoveel hoop kregen ze na het tweede kwart waarin Nieuw-Zeeland uit het niets terugkwam in de wedstrijd. Het ging voor Oranje mis door de onervarenheid van jongeling Blok, die zich door Hugo Inglis in de cirkel liet verschalken, waarna Inglis met een lift Sam van der Ven passeerde: 1-3. Van der Ven loste de geblesseerd geraakte Pirmin Blaak af in het tweede kwart. Blaak wacht een onderzoek in het ziekenhuis om de ernst van zijn voetkwetsuur te bepalen.

Een paar minuten later moest Van der Ven handelend optreden om de aansluitingstreffer te voorkomen. Tien minuten was het toch 2-3. Opnieuw was het Inglis die weifelend optreden achterin bij Oranje afstrafte: 2-3. Zo was het duel, dat eigenlijk volledig in Nederlands voordeel leek uit te pakken, plots weer open. Zeker toen Nederland kort achter elkaar twee strafcorners tegen kreeg. De eerste werd nog gered, maar de tweede vloog er onder Van der Ven in: 3-3.

Vreugde bij Thierry Brinkman, Jip Janssen en Jorrit Croon na de treffer van Janssen (0-3). Foto: FIH/Getty Images

Zo spectaculair de eerste twee kwarten waren, zo moeizaam gingen  het derde en vierde kwart. Beide ploegen kregen kansen, maar geen van beide teams had echt de overhand. Het was uiteindelijk Brinkman die aan de status quo een einde maakte. Hij kreeg de bal van Croon helemaal aan de zijkant van de cirkel met ook nog diverse spelers voor zich. De aanvaller bedacht zich echter geen moment en haalde vol met de backhand uit. Kiezelhard belandde de bal in het dak van het doel, buiten bereik van de Nieuw-Zeelandse goalie: 3-4.

In het vervolg van het duel kregen beide ploegen nog kansen via onder meer een aantal strafcorners, maar ze scoorden niet meer. In het vierde kwart zorgden Wilcox Mackenzie en Jonas de Geus nog voor de meeste opwinding. Na een pittig duel op de middellijn stonden de twee met de borsten tegen elkaar. Het leverde beide een gele kaart en tien minuten straf op. Daarmee eindigde de wedstrijd met tien tegen tien spelers en een 3-4 eindstand in het voordeel van Oranje.


9 Reacties

 1. jj1996

  Blaak heeft de tegengoals niet gekregen. Van der Ven stond in de goal.

  1. hansb

   Ja en

  2. jj1996

   hansb; in het bericht stond eerst dat Blaak ze tegen kreeg.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Waar is de samenvatting te zien?

 3. teusdiets

  Begrijp niet helemaal waarom Justen Blok zo op onervarenheid als schuldige voor eerste tegendoelpunt is genoemd. Veel NL spelers verloren hun duels en ook strafcorners werden niet benut. Vond Blok als nieuwkomer helemaal niet onderdoen en stond zijn mannetje!!

 4. mickh

  Het ideale Internationale podium voor jongelingen om, onder druk, minuten en dus fouten te maken. Niets mis mee.

 5. conegut

  Opvallend dat Mink niet scoort uit de corner maar juist de jonge Jansen wel. Wellicht zit daar een wisseling aan te komen ?

 6. r-wortmann

  is het iemand opgevallen dat er pak weg een 2-3 honderd man op de been waren? is het opgevallen dat hockey.nl met al zijn vragen aan de start van de pro-league nu radio stilte heeft omtrent de ‘populariteit’ van dit toernooi? Het valt mij op dat ik verder ook geen mensen meer hoor over de te verwachtte toeschouwers aantallen (“uitverkocht” en "4-5 duizend man". Is dit omdat hockey.nl ,die blijkbaar aanwezig zijn in NZ, het graag willen dat het toernooi een succes wordt en daarom hun onafhankelijkheid als reporter hebben verwisseld voor een ticket naar deze pro-league wedstrijden...

 7. jappiekrekel

  @rudi je hebt gelijk.. na een onophoudelijke stroom HPL berichten lijkt het enigszins te zijn geluwd. Let wel de KNHB ondersteund de HPL en zal natuurlijk niet de eerste ogenschijnlijk tegenvallende toeschouwers aantallen ed. vermelden. Er wordt gekeken naar de ‘langere termijn’.


Wat vind jij? Praat mee...