Welten leidt Oranje met hattrick ruim langs VS

De Oranje Dames hebben vannacht ook hun tweede interland van het vierluik tegen de Verenigde Staten gewonnen. In het Californische Stanford won de ploeg van bondscoach Alyson Annan overtuigend met 7 – 2. Met drie goals was Lidewij Welten de grote vrouw aan Nederlandse zijde.

Oranje kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een rake strafcorner van Yibbi Jansen in de zevende minuut. Daarmee gaf het grote 18-jarige strafcornertalent haar debuut extra glans. Naast Jansen liet de bondscoach ook Lieke Hulsen en Famke Richardson debuteren.

Laura Nunnink feliciteert debutant Yibbi Jansen met openingstreffer –  1/27/2018. Mark Palczewski/USA FIeld Hockey Photo.

Nieuwe aanvoerder

Met Carlien Dirkse van den Heuvel als de kersverse nieuwe aanvoerder nam Nederland nog voor rust ruim afstand van de Verenigde Staten, de huidige nummer zeven van de wereldranglijst. Dankzij velddoelpunten van Xan de Waard, Frédérique Matla en Lidewij Welten werden de kleedkamers opgezocht met een comfortabele 4-0 voorsprong.

Carlien Dirkse van den Heuvel als aanvoerder voorafgaand aan de wedstrijd 1/27/2018. Mark Palczewski/USA FIeld Hockey Photo.

Nadat Lidewij Welten vlak na rust opnieuw haar klasse toonde door de 5-0 binnen te slaan deden de Amerikanen wat terug. Vanuit de strafcorner scoorde Kathleen Sharkey de 5-1 en dat betekende de eerste tegengoal voor Oranje na acht wedstrijden de nul te hebben gehouden. Kort hierna schoot ook Laurien Leurink raak vanuit de strafcorner waarna het verschil op het scorebord weer vijf was.

Hattrick Welten

Het slotakkoord was voor de vrouw van de wedstrijd, Lidewij Welten. Zij zette, een minuut na de tweede Amerikaanse treffer van Melissa Gonzalez, de 7-2 eindstand op het scorebord met haar derde treffer van de wedstrijd en haar zestigste voor Oranje. Daarmee liep Welten voor de derde keer in haar interlandcarrière met een hattrick van het veld.

De ruime zege op de Verenigde Staten betekent alweer de eenentwintigste overwinning op rij voor Oranje. Het eerste duel van dit vierluik won Nederland vrijdagochtend met 4-0. De laatste twee onderlinge krachtmetingen staan maandag en dinsdag op het programma. Die zijn via een livestream te volgen via usafieldhockey.com.

Karakteristieken

Verenigde Staten – Nederland 2-7
7. Jansen (sc) 0-1, 17. De Waard 0-2, 21. Matla 0-3, 26. Welten 0-4, 40. Welten 0-5, 43. Sharkley 1-5, 51. Leurink (sc) 1-6, 59. Gonzalez 2-6, 60. Welten 2-7.
Basis Oranje Veenendaal; Van den Assem, Stam, Van Geffen, Koolen, Leurink, De Goede, De Waard, Dirkse van den Heuvel, Matla, Welten
Vliegende wissels Remmerswaal, Keetels, Hulsen, Nunnink, Richardson, Jansen, Krekelaar
Niet gespeeld Koning, Van Male, Sanders, Verschoor, Van Maasakker, Jonker, Pheninckx, De Lange, Zuidhof