WK 5s: Oranje naar halve finale na eerste test tegen Oekraïne

Oranje 5s heeft zich vrijdagochtend verzekerd van een plek in de halve finale van het WK. In de kwartfinale werd Oekraïne met 4-2 verslagen. Het was de eerste test voor de ploeg van bondscoach Mark Dekker, die alle poulewedstrijden met minimaal tien doelpunten verschil had gewonnen. In de halve finale (vrijdag 17.20 uur Nederlandse tijd) treft de ploeg de andere concurrent uit Europa, Polen.

Hoewel de uitslagen in de poule chronologisch 14-1, 10-0 en 21-1 werden en Oranje dus telkens tekende voor een monsterscore, lukte er een ding keer op keer niet. Die vroege openingsgoal maken. Zelfs bij de 21 treffers (in dertig minuten tijd) duurde het zes minuten (!) voordat Oranje voor het eerst raak prikte.

Maar in de kwartfinale lukte dat wel. Toen aanvoerder Noor de Baat binnen dertig seconden toesloeg, leek het erop dat ook dit duel op het WK 5s weer met twee vingers in de neus gewonnen zou worden. Zeker toen Sosha Benninga en topscorer Bente van der Veldt de stand na een dikke tien minuten naar 3-0 brachten. Er was geen vuiltje aan de lucht.

Slechtste minuten van het toernooi

Misschien waren de gedachtes al bij de halve finale van later vandaag, maar wat volgde waren Oranje’s slechtste minuten dit toernooi. Misschien wel in de 5s-historie. Oekraïne bracht de stand binnen twee minuten – en nog voor rust – terug naar 3-2. En bewees daarmee dat de ploeg van Dekker te maken had met een serieuze tegenstander. De verdediging keek toe hoe aanvaller Kateryna Popova een bal via de boarding zonder moeite binnen tikte en Oranje stond later fout te dekken toen aanvoerder Kateryna Shokalenko de bal  raak sloeg.

Pittige slotminuten

De rust kwam als geroepen. De toeter voelde als een kleine opluchting voor Oranje, dat dit hele toernooi nog geen enkele keer getest werd. Tot de die paar slotminuten.

De succesvolle challenge (shoot-out op tien meter afstand) van Danique van der Veerdonk vlak na rust (4-2), werd dan ook goed gevierd. De marge was verdubbeld en de kalmte keerde terug in het spel van Oranje. De verdediger van Den Bosch maakte het enige doelpunt na rust. Oekraïne hield het potdicht, maar een echt slotoffensief bleef uit. Zo kwam Oranje toch wat met de schrik vrij en staat het gewoon, zoals verwacht, in de halve finale.