WK 5s: Oranje verpulvert Fiji en Maleisië met dubbele cijfers

De Oranje hockey5s-selectie is het WK in Oman goed begonnen. De ploeg van bondscoach Mark Dekker speelde tijdens de openingsdag twee wedstrijden, waarin twee keer met dubbele cijfers werd gewonnen. Fiji werd in de ochtend met 14-1 verslagen, Maleisië volgde in de middag met 10-0.

Tijdens de ochtendwedstrijd tegen Fiji – de nummer 42 op de wereldranglijst van de FIH – was het niet de vraag of Oranje het duel zou winnen, maar met hoeveel. Het was nog vlak voor de start van het WK onduidelijk of de eilandbewoners überhaupt wel af konden reizen naar Muscat. De ploeg was een crowdfunding gestart om de reis en het verblijf te bekostigen. Drie dagen voor vertrek werd het restbedrag (van bijna 30.000 euro) door een sponsor betaald. De tranen van blijdschap biggelden dan ook over de wangen bij Fiji, tijdens het horen van hun volkslied. Het is voor het eerst dat het land deelneemt aan een WK. 

En tot de rust leek het erop dat Fiji in ieder geval veel meer tegenstand bood dan verwacht. Sterker nog: hun goalgetter Tiara Dutta presteerde het zelfs om te scoren. Zij maakte de 6-1. Maar de Oranje-machine begon langzaam te draaien en mede dankzij hattricks van Marloes Timmermans en Bente van der Veldt slaagde Oranje erin om veertien keer te scoren. 

Lana Kalse en Marloes Timmermans. Foto: Wolrdsportpics / Rodrigo Jaramillo

Later op de middag nam de topfavoriet het op tegen Maleisië. Op het oog de sterkste tegenstander uit de poule. Maleisië had namelijk in de ochtend met 10-0 van gastland Oman gewonnen. Acht minuten hield het Aziatische team stand, tot Lana Kalse de ban brak. Het prijsschieten begon en Oranje maakte er tien. Elke Oranje-speelster deed tijdens de openingsdag van het WK een duit in het zakje. Van de vierentwintig goals kwamen de meeste van de stick van Van der Veldt (vijf). Noor de Baat, Floor de Haan, Janneke van der Venne, Lana Kalse en Marloes Timmermans maakten er allemaal drie. Sosha Benninga en Danique van der Veerdonk mochten twee keer juichen. 

Overwinning drie: de aanvoerdersband

Eigenlijk was er woensdag nog een derde overwinning voor Oranje. De ploeg maakte zich namelijk vlak voor het WK hard voor gelijkheid en gelijkwaardigheid. Ze wilden graag tijdens het toernooi met de aanvoerdersband van acceptatie spelen. De FIH keurde het verzoek goed, waardoor aanvoerder De Baat de gekleurde band om haar been draagt. 

De 5s-selectie speelt morgenvroeg (06.40 uur Nederlandse tijd) de derde poulewedstrijd tegen gastland Oman. Vrijdag staat de kwartfinale op het programma.

Floor de Haan en Noor de Baat. Foto: Wolrdsportpics / Rodrigo Jaramillo

 


2 Reacties

  1. MichielDeBoer

    Sportief succes is altijd mooi, maar was er niet wat meer tegenstand geweest bij laten we zeggen een EK zaalhockey?

  2. arnoldvonweilergmail-com

    Eens!! Kost ook wat minder.


Wat vind jij? Praat mee...