WK-feiten (3): Oranje stond het vaakst in een WK-finale

Het WK voor mannen gaat komende vrijdag van start. Eerder deze week publiceerden we al een aantal opmerkelijke feiten uit de zestien spelerslijsten. Maar ook de WK-historie bevat een schat aan trivia. We schotelen je er zes voor.

1️⃣ Zeven Oranje-finales

Van de 25 landen die ooit deelnamen aan een WK haalde het Nederlands elftal het vaakst de finale. In 1973, 1990 en 1998 ging Oranje er uiteindelijk ook met de wereldtitel vandoor, in 1978, 1994, 2014 en 2018 had de ploeg helaas het nakijken.

2️⃣ Meeste wedstrijden

Nederland is ook het land met de meeste WK-wedstrijden ooit. De verloren finale van het vorige WK – in 2018 in Bhubaneswar – was het honderdste duel in Oranje’s lange WK-historie. Het Nederlands elftal was tot nu toe op elk van de voorgaande veertien WK’s van de partij, net als Spanje, Duitsland en India.

3️⃣ Gastland zelden winnaar

Tot nu toe slaagde het gastland er slechts drie keer in het WK voor eigen publiek winnend af te sluiten. Het lukte Nederland twee keer: in 1973 in Amstelveen en in 1998 in Utrecht. Verder kon alleen Duitsland in 2006 in Mönchengladbach op eigen terrein zegevieren. Het kwam verder bij vier van overige elf WK’s voor dat het gastland wel de finale haalde maar met lege handen achterbleef: in 1971 in Spanje, in 1986 in Engeland, in 1990 in Pakistan en in 2014 in Nederland.

4️⃣ Litjens’ dubbel WK-record

De voormalige Nederlandse topschutter Paul Litjens heeft twee prestigieuze WK-records in handen. Op het WK 1978 kwam hij voor Oranje tot vijftien treffers, een tot nu toe ongeëvenaard aantal goals op één WK. Inclusief zijn goals op drie andere WK’s staat de totale productie van Litjens op 26 treffers, ook een record in de WK-historie.

5️⃣ Meeste titels

Pakistan schittert op dit WK door afwezigheid, maar het land is nog wel koploper in het aantal veroverde wereldtitels. De Aziaten wonnen het wereldkampioenschap in totaal vier keer: in 1971 (tegen Spanje), 1978 (tegen Nederland), 1982 (tegen West-Duitsland) en 1994 (opnieuw tegen Nederland).

6️⃣ Zeldzame hattrick

In de WK-historie werden 58 hattricks (drie goals of meer in één wedstrijd) geproduceerd, afkomstig van 48 verschillende spelers. De Nieuw-Zeelander Andy Hayward slaagde er als enige speler in drie hattricks te fabriceren.

De meest bijzondere prestatie komt echter op naam van de Australiër Chris Ciriello, die tot nu toe de enige speler is met een hattrick in een WK-finale. Hij flikte dat kunstje in 2014 in Den Haag, door in de eindstrijd tegen Nederland drie van de zes Australische doelpunten voor zijn rekening te nemen (6-1 winst).


Wat vind jij? Praat mee...