WK-zilver doet Oranje pijn: ‘We kunnen beter en dat is zonde’

Nederland verloor zondagavond van Belgie de WK-finale na shoot-outs. Terwijl de Belgen hun eerste wereldtitel uit de geschiedenis vierden en een vuurwerkshow de lucht boven het stadion kleurde, stonden de mannen van Oranje verslagen op het veld. Jorrit Croon, Thijs van Dam en Pirmin Blaak schoven direct na de prijsuitreiking, met een zilveren medaille om hun nek, aan voor onze camera voor een eerste reactie.

Hoe groot is de teleurstelling en hoe kijken zij terug op het duel en de bizar verlopen shoot-outserie? Zowel keeper Blaak als Thijs van Dam werden na afloop van het duel ook nog onderscheiden met de award voor beste keeper en de award voor beste talent van het toernooi. Hoe voelt het voor hen om na het verliezen van de WK-finale toch ook nog zo in het zonnetje gezet te worden?

Bekijk ook

Ook bondscoach Max Caldas gaf na afloop van de WK-finale direct zijn visie op de wedstrijd en het toernooi. Bekijk het interview met Caldas hieronder.


7 Reacties

 1. Runa Honig

  Caldas, kom op, waar is jouw zelfreflectie? Trots zijn op een tweede plek in een sport waar je ongeveer 5 serieuze concurrenten hebt? In deze sport telt alleen de eerste plek. Dit is niet het Nederlands voetbalelftal....

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  @Nuchterr Helemaal mee eens!!! Wat wel bijzonder is dat dit de eerste internationale titel voor een Belgisch team in de geschiedenis is. Nederland kan het zeker (zie jaren 90), maar de afgelopen 10-15 jaar is helaas de verkeerde koers ingeslagen.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland: meeste hockeyers ter wereld en beste competitie ter wereld. Dan ben je het aan jezelf verplicht om op zn minst 1 keer per 10 jaar WK of OS te winnen...

 4. mickh

  Zilver, tja...wat moet je ervan zeggen? Belgen hebben met een sterk tactisch concept de angel eruit getrokken bij Nederland; hun goed recht en daarmee een verdiende overwinning, doch dit mag Nederland zich ook aanrekenen. Opnieuw weet Nedrland tijdens een wedstrijd onvoldoende te schakelen en in te spelen op de tactiek van de tegenstander en Nederland is niet dermate dominant dat men altijd maar maar het eigen spel op de mat kan leggen. Als ik Seve van Ass, die ik hoog heb zitten, hoor zeggen dat `het hockey heeft verloren`, dan zegt dit in mijn ogen genoeg....Caldas ontbeert kennelijk het tactisch brein om spelers wedstrijden te laten lezen en te kunnen laten kantelen. Dat er geen 11 spelers tegelijkertijd in vorm zijn, is een gegeven, niet zo heel veel aan te doen. Nederland mist in de finale 4 shoot outs van de 6, bovenop een volledig falende strafcorner tijdens dit toernooi, dat vind ik werkelijk onbegrijpelijk. Dit is een mentale kwestie en had veel beter ondervangen moeten worden in de voorbereiding en tijdens het toernooi. De vraag die rest is, of een andere coach beter in staat is met deze spelers te presteren dan Caldas de afgelopen jaren heeft gedaan. Caldas heeft met dit toernooi een cyclus van 4 jaar afgesloten, na 2016 zichzelf een andere rol aangemeten, die wellicht lekkerder aanvoelt voor zichzelf, doch nou niet datgene heeft gebracht waar een ieder op hoopte. Tokio in 2020 gaat met deze coach en begeleidingsstaf niet het verschil maken; als je de afgelopen 4 jaren niet hebt kunnen laten zien dat je het beter aanpakte dan je voorganger, ik zie het verschil in ieder geval niet, dan is de komende 2 jaar slechts uitstel van een na de OS 2020 eindigend dienstverband. De KNHB moet een keuze maken en kiezen voor of opnieuw `2 verloren jaren`, of doorselecteren in staf en elftal en een voorschot nemen op een meer glorievolle toekomst. `Als je doet dat wat je deed, krijg je wat je kreeg`. Het lijkt me allemaal niet zo heel moeilijk.

 5. robvisser

  @Nuchterrr Gefeliciteerd met de winst van België, maar het is natuurlijk niet zo dat Nederland altijd met lege handen heeft gestaan. Sterker nog, België moet nog het nodige presteren om ooit op gelijke hoogte te komen staan qua titels. Dat het Nederlandse systeem nooit iets heeft opgeleverd is dus onzin.

 6. cliff

  Een zilveren plaats voor Nederland tijdens de Men's World Cup. Respect!


Wat vind jij? Praat mee...