Xan de Waard drukt haar stempel steeds meer

Met een paar heerlijke onderscheppingen bewees middenvelder Xan de Waard tegen China (7-0) opnieuw haar waarde. Het begint de laatste tijd steeds duidelijker te worden dat de energieke speelster van SCHC steeds belangrijker voor Oranje is.

‘Ik heb natuurlijk een andere rol dan toen ik er vier jaar geleden bij kwam. Maar ik heb nog genoeg grote namen boven me. Ik kijk nog altijd naar hoe zij het doen en probeer daar in mee te gaan’, zei De Waard bescheiden na afloop van de wedstrijd tegen China.

Met haar 22 jaar behoort De Waard met Pien Sanders (20), Frédérique Matla (21) en Sanne Koolen (22) nog altijd tot de jongste veldspeelsters van de selectie. Het is bijna moeilijk voor te stellen dat het alweer vier jaar geleden is dat ze op het WK in Den Haag met haar backhand Nederland in de halve finale op voorsprong schoot tegen angstgegner Argentinië, haar definitieve doorbraak in de nationale ploeg.

Foto: Koen Suyk

Uitblinker bij Stichtsche

Vier jaar later blinkt De Waard in de Hoofdklasse wekelijks uit bij SCHC. Ook haar rol in de nationale ploeg wordt steeds groter. Ze is de op één na jongste international die de grens van honderd caps bereikte, achter Minke Smeets-Smabers. Dinsdag in de wedstrijd tegen Spanje was in de slotfase zo’n moment dat ze haar klasse liet zien. Op vakkundige wijze snoepte de driftige speelster de bal van een van de Spaanse aanvallers af. De Waard kletste erin en haalde de angel uit de aanval, op een belangrijk moment.

Woensdag tegen Japan onderschepte De Waard de bal op haar eigen helft en gaf ze een passje op Frédérique Matla, die de paal raakte. Met haar onderscheppingen en haar vermogen om daarna rustig te blijven en een goede pass te geven, onderscheidt De Waard zich steeds meer.

Even later vuurde De Waard zelf een schot op doel af, dat uiteen spatte op de lat. Haar gepraat in het veld begint ook op te vallen. Bij strafcorners zweept ze haar teamgenoten op. Op de bank zoekt ze vrijwel altijd contact met bondscoach Alyson Annan.

Foto: Willem Vernes

‘Ik probeer te groeien in de coachende rol, maar ik stel ook nog een hoop vragen. Ik ben er vooral mee bezig hoe ik het vóór me neer moet zetten. Soms zie ik iets en weet ik zelf de oplossing niet. Dan kijk ik naar Carlien (Dirkse van den Heuvel), Eva (de Goede) of naar Alyson. Vraag ik aan hen wat de beste oplossing is. Op die manier ben ik ermee bezig. Maar het oplossend vermogen moet nog steeds vooral uit anderen komen. Van Carlien, van Eva, van Marloes, dat soort mensen.’

‘De wedstrijd tegen Spanje was voor ons een les’

Over het vertoonde spel tegen China was De Waard zeer te spreken. Ze vertelde dat de ploeg de wedstrijd tegen Spanje goed had geanalyseerd en dat ze met elkaar hadden afgesproken dat er echt een schepje bovenop moest.

‘We zijn goed in onze taak blijven hockeyen en hebben beter naar elkaar geluisterd. We waren erop gebrand om beter te spelen. Geschrokken van ons spel tegen Spanje zijn we niet. Dat is niet het goede woord. Maar het was voor ons wel een les. Het is goed dat die les nu al kwam. Als we niet naar onszelf luisteren en allemaal in onszelf gekeerd zijn, gaat het verkeerd. We wisten dat het beter moest en dat hebben we gelukkig laten zien.’


1 Reactie

  1. robvisser

    Een Oranje zonder haar is inmiddels bijna ondenkbaar. Ook als ze een wat mindere wedstrijd heeft is haar inzet en vechtlust heel belangrijk. Verder hoop ik dat Laura Nunnink herstelt van haar hamstringblessure en bij de WK-selectie zit.


Wat vind jij? Praat mee...