Xan de Waard en Pirmin Blaak trotse winnaars FIH Awards

De jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze FIH Awards heeft twee Nederlandse winnaars opgeleverd. Oranje-middenvelder Xan de Waard werd verkozen tot Wereldspeelster van het Jaar, doelman Pirmin Blaak sleepte de prijs voor Beste Keeper van 2023 in de wacht.

Voor 204-voudig international De Waard (negentien goals, 43 assists) is het de eerste keer dat zij deze mondiale prijs krijgt overhandigd. De 28-jarige spelbepaler van SCHC behoort mondiaal al jaren tot de beste speelsters in de wereld en werd eerder in 2018 al genomineerd voor een FIH Award. Met Oranje won De Waard in 2023 het vierde seizoen van de FIH Pro League en de strijd om de Europese titel.

De Waard lost teamgenoot Felice Albers (Amsterdam) af als Wereldspeelster van het Jaar. Het is de twaalfde keer dat een international van de Oranje Dames de prijs in ontvangst mag nemen. Voor Albers wonnen Eva de Goede (twee keer), Naomi van As (twee keer), Maartje Paumen (twee keer), Lidewij Welten, Ellen Hoog, Minke Booij en Mijntje Donners de award.

Blaak beste keeper

Pirmin Blaak werd twee keer eerder genomineerd (in 2018 en 2022), maar sleept de prestigieuze prijs nu voor het eerst in zijn loopbaan binnen. De goalie van Oranje-Rood en 139-voudig international is na Jaap Stockmann in 2014 de tweede Nederlandse keeper die die eer te beurt valt. Blaak miste afgelopen zomer het EK in Mönchengladbach vanwege de geboorte van zijn zoon Keje, maar kon terugkijken op een uitstekend WK in India in januari en won daarna het vierde Pro League-seizoen met Oranje.

De overige prijzen gingen naar Indiër Hardik Singh als Wereldspeler van het jaar. Savita (India) is door de FIH benoemd als beste keeper. Alyson Annan (China) en André Henning (Duitsland) zijn verkozen tot de beste coaches van de wereld. De prijzen voor beste scheidsrechters gingen naar Ben Göntgen (Duitsland) en Ayanna McClean (Trinidad en Tobago). De Spaanse Teresa Lima en Fransman Gaspard Xavier zijn door de wereldhockeybond benoemd tot talent van het jaar.

Het totale overzicht

Beste speler van het jaar: 

  1. Hardik Singh (India)
  2. Niklas Wellen (Duitsland)
  3. Thierry Brinkman (Nederland)
  4. Zach Wallace (Engeland)
  5. Jeremy Hayward (Australië)

Beste speelster van het jaar:

  1. Xan de Waard (Nederland)
  2. Eugenia Trinchinetti (Argentinië)
  3. Charlotte Englebert (België)
  4. Sonja Zimmermann (Duitsland)
  5. Rosie Malone (Australië)

Beste keeper van het jaar:

  1. Pirmin Blaak (Nederland)
  2. Vincent Vanasch (België)
  3. Jean-Paul Danneberg (Duitsland)
  4. Oliver Payne (Engeland)
  5. Andrew Charter (Australië)

Beste keepster van het jaar:

  1. Savita (India)
  2. Julia Sonntag (Duitsland)
  3. Josine Koning (Nederland)
  4. Jocelyn Bartram (Australië)
  5. Kelsey Bing (Amerika)

4 Reacties

  1. joostvanbeek

    Eindelijk erkenning voor topkeeper Pirmin Blaak, zo vaak bekritiseerd, ook op dit platform.

    1. BeaMurray

      Hoge bomen …..😉

  2. christiaan-loeber

    Mooi om te zien dat het niet alleen maar India is wat de klok slaat. Al begrijp ik de keuze voor Annan niet zo.

  3. lynnBosman

    ^Dat is alleen omdat er niet in elke categorie Indiër genomineerd is, in de categorieën waar dit wel is hebben wij gewonnen. Het systeem moet naar mijn mening aangepast worden. Je bent bij voorbaat kansloos als er een Indiër genomineerd is. Xan de Waard meer dan terecht natuurlijk!! Ook Blaak gefeliciteerd!


Wat vind jij? Praat mee...