Xan de Waard in recordtempo naar 150 interlands

Als Xan de Waard zaterdag in de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië in actie komt, dan heeft ze een geweldig record te pakken. De middenvelder van SCHC is dan de jongste international aller tijden die de grens van 150 wedstrijden voor het Nederlands dameselftal bereikt.

De Waard is zaterdag 24 jaar, drie maanden en zeven dagen oud als ze voor de 150ste keer als Oranje-international het veld betreedt. Oranje’s recordinternational Minke Smeets-Smabers is de enige andere speelster die nog geen 25 jaar was toen ze haar 150ste interland speelde: zij was twee maanden ouder dan De Waard nu is.

Bijna altijd van de partij

Sinds De Waard haar debuut maakte voor de Oranje Dames – op 4 februari 2013 tegen Australië in Kaapstad (2-2) – was ze zelden afwezig. Van de 173 interlands die het Nederlands elftal sindsdien speelde, miste ze er maar 24. De Waard is één van de eerste namen die bondscoach Alyson Annan op het wedstrijdformulier zet, getuige het feit dat ze maar twee keer ontbrak in de laatste 47 interlands van Oranje.

Onderonsje tussen bondscoach Alyson Annan en Xan de Waard. Foto: Willem Vernes.

Fraaie cijfers

De Waard speelde in haar Oranje-loopbaan het vaakst tegen Nieuw-Zeeland, Australië en Duitsland (elk vijftien interlands) en maakte de meeste van haar zestien interlanddoelpunten tegen de Verenigde Staten (vier stuks).

Ze kwam op elk toernooi waaraan ze met Oranje deelnam tot scoren: twee goals in de strijd om de Champions Trophy, één in EK-verband, twee op WK’s, één op de Olympische Spelen, twee in de Hockey World League en vier in de FIH Pro League. De 150ste interland van De Waard is tevens haar honderdste cap onder leiding van bondscoach Annan.

Ook opvallend: De Waard verloor maar zes van haar 149 interlands tot nu toe, tegen 126 zeges en zeventien gelijke spelen. Van haar laatste 65 wedstrijden met de Oranje Dames won de middenvelder er zestig, met verder vier gelijke spelen na reguliere speeltijd en slechts één nederlaag (de 1-0 tegen Australië van 2 februari 2019).


1 Reactie

  1. huib-jacobs

    Lekker bezig xan


Wat vind jij? Praat mee...