Yibbi Jansen: ‘De kansen die ik krijg, probeer ik te pakken’

Een sleeppush van strafcornerfenomeen Yibbi Jansen (20) hielp Oranje zondag in het zadel tegen Argentinië (3-1 winst), bij een stand van 1-1. Het was de speelster met de witte haarband die een harde push produceerde en de bal onder keepster Belen Succi door mikte. Daarmee was de push van Jansen – die is afgevallen is voor Tokio – dus belangrijk voor Oranje, dat in de wedstrijd van zaterdag (2-0 nederlaag) nog zoveel moeite had met de strafcorner.

Wat zondag het grootste verschil was met de eerste confrontatie met Las Leonas? ‘We speelden nu met meer overtuiging’, antwoordde Janssen. ‘We gingen nu volle bak.’

Vanaf de tribune zag Jansen zaterdag dat het niet wilde lukken met de strafcorner van Nederland. Soms werd de bal niet goed aangegeven of gestopt. Bovendien waren de sleeppushes op goal niet gevaarlijk genoeg.

Door de regen verlieten veel supporters vroegtijdig het stadion. Foto: Rodrigo Jaramillo

‘Die goal was een mooie beloning’

Zondag gaf bondscoach Alyson Annan de kans aan Jansen om zich te bewijzen. Toen na zeven minuten de wedstrijd bij een stand van 0-0 vanwege een storm gestaakt werd, leek het erop alsof het duel niet meer uitgespeeld zou worden. Maar anderhalf uur later rolde de bal toch weer en kon Jansen zich laten gelden.

Bij een achterstand van 1-0 was het eerst Frédérique Matla die een corner in het doel sleepte. Vervolgens pushte Jansen de bal op de plank (1-2). ‘Dit was een fantastische wedstrijd om te spelen. Die goal was een hele mooie beloning. Het was een bizarre avond’, zei Jansen over de gekke taferelen in Buenos Aires.

Pien Sanders en Maria Verschoor juichen na de 1-0, gemaakt uit een strafcorner door Frédérique Matla. Foto: Rodrigo Jaramillo

Uiteraard had ik gehoopt dat ik langer in de race voor Tokio was geweest

 

Wie Jansen alleen beoordeelt op haar veldspel, begrijpt misschien dat ze vroegtijdig is afgehaakt in de race voor Tokio. Wie haar strafcorners meerekent, vindt het wellicht vreemd dat ze een half jaar voor de Olympische Spelen al is afgevallen.

‘Dat was natuurlijk niet leuk. Uiteraard had ik gehoopt dat ik langer in de race was geweest. Nu ben ik hier reserve. Op de een of andere manier sta ik hier dus toch. Ik doe zo veel mogelijk mijn best. Iedere wedstrijd die ik mee mag doen, vind ik mooi. Daar leer ik alleen maar van. De kansen die ik krijg, probeer ik te pakken.’

Mocht Jansen tijdens de Pro League strafcorners op belangrijke momenten raak blijven pushen, hoopt ze dan niet stiekem alsnog op Tokio? ‘Ik denk dat ik vooral moet kijken naar nu. Iedere wedstrijd en iedere training wil ik laten zien wat ik kan.’


11 Reacties

 1. robvisser

  Goede houding en mentaliteit en een belangrijke goal.

 2. popov0702

  Moet toch gewoon mee en van Maasakker thuis laten

 3. robvisser

  @popov0702 Afwachten hoe het met Caia van Maasakker verder gaat. Ze heeft zeker een mindere strafcorner dan Yibbi en er zijn ook wel andere verdedigers. Wel is het te vroeg om haar nu al af te schrijven. De Pro League is ideaal om te kijken hoe een en ander zich ontwikkelt.

 4. Runa Honig

  Waarom ligt dit meisje zo onder een vergrootglas? Is niet goed voor haar ontwikkeling. Kan beter in de luwte verder rijpen, want is nog maar 20. Zijzelf en de omgeving hebben de lat te hoog gelegd, vrees ik.

 5. Sjang Fijen

  Mooi verhaal Rob V, Yibbi Jansen een ontluikende parel. Al bij de jeugd bij DB sprong ze eruit. Nee toen nog niet als strafcornerkanon maar als getalenteerde middenveldster en aanvalster met technisch vernuft en scoringsdrang..... aan de lopende band, een lust om te zien. . Fysiek en mentaal had Yibbi het als lichtgewicht de eerste tijd in de hoofdklasse bij OR zwaar. Door intensieve en gerichte training is ze veel sterker geworden en dat zie je aan het spel als geheel, niet alleen aan de strafcorner. Dat Yibbi zich nu bij Stichtse onder Netty beter begrepen en veiliger voelt dan bij OR beantwoordt ze met. " Ik voel me bij Stichtse wel thuis ja, gelukkig wel" Haar woorden een half jaartje geleden geuit tegen mij tijdens een bezoekje aan de Oosterplas. Haar spel met technisch vernuft, overtuiging en met meer kracht wordt dominanter. Herinneringen aan vroeger komen dan boven bij mij. Yibbi etaleert haar kwaliteiten steeds meer en niet alleen bij de strafcorner. Noteer maar: We zullen nog veel van deze dynamische, bescheiden en sympathieke speelster zien en horen in de komende jaren. Houdoe en bedankt.........Sjang.

 6. pietersmits

  Een goal (en de rest doet er nauwelijks nog toe). Mythevorming in volle gang................ Het moet weer tot op de bodem uitgemolken worden. Voor wie? Er zijn nog zoveel andere speelsters van hetzelfde kaliber. Dit soort ons kent ons hockey heeft deze mooie sport niet verdiend.

 7. marijeknuvers

  @RobV ""Ze heeft zeker een mindere strafcorner dan Yibbi en er zijn ook wel andere verdedigers. Wel is het te vroeg om haar nu al af te schrijven."" Ik zeg: Als we nu eens een heel elftal samenstellen dat er om draait dat Yibbi de strafballen en de strafcorner kan nemen? Gewoon die andere kneuzen die in het veld staan naar huis sturen en een team samenstellen dat om Yibbi draait. Even serieus. Is Yibbi niet vooral het vleesgeworden projectiescherm van papa's en mama's die het hockey volgen? Volgens mij moeten alle papa's en mama's Yibbi eens gewoon loslaten en haar haar eigen weg laten zoeken! Ze kan het zelf verder wel.

 8. robvisser

  @knuufke Ik reageerde op de suggestie over Yibbi en op de suggestie over Van Maasakker in het voorstel van @popov0702. Dat zijn verschillende posities in het veld. Als Yibbi erbij komt betekent dat niet dat Van Maasakker automatisch afvalt. Jij lijkt te suggereren dat dit wel zo is. Yibbi zou erbij kunnen komen als de coach ertoe beslist. En of Van Maasakker wel of niet afvalt (bijvoorbeeld afhankelijk van hoe haar blessure zich ontwikkelt of haar vorm) is weer een heel andere kwestie. Wel is het overigens zo dat ik vind dat Yibbi een betere strafcorner heeft dan Van Maasakker. En je mag iets meer respect tonen voor de speelsters in het algemeen. 'Kneuzen' klinkt onnodig negatief.

 9. marijeknuvers

  Ik ben blijkbaar niet duidelijk: RobV " En je mag iets meer respect tonen voor de speelsters in het algemeen. 'Kneuzen' klinkt onnodig negatief." Nee natuurlijk zijn het geen kneuzen, het tegendeel het zijn toppers! en daarom zou het leuk zijn als het niet allemaal om Yibbi hoefde te draaien. Het lijkt af en toe wel of het hockey een nieuwe baby heeft gebaard en dat ieder kuchje, boertje, lachje uitvoerig besproken moet worden.

 10. stekel

  De KNHB doet wat zij al had aangekondigd. Door het creëren van ‘helden’ willen ze de sport onder de aandacht van een groter publiek brengen. Deze speelster is al jaren geplugged, ook op dit forum. De vraag of op deze manier helden creëren juist, krampachtig of overtrokken is, is op zich al een artikel waard. Dat staat dan nog los van de vraag wie dan wel het lijstje van ‘onze helden’ samenstelt.


Wat vind jij? Praat mee...