Yibbi Jansen: ‘Wat Xan doet, moet ik uiteindelijk ook kunnen’

Met een sleeppush bracht international Yibbi Jansen zaterdag Oranje in het tweede kwart van de uitwedstrijd tegen België (1-2) op voorsprong. In hoeverre kan het 19-jarige talent op weg naar het EK de gevestigde orde bedreigen met haar belangrijkste wapen, haar strafcorner?

Sinds de play-offs zijn geweest, werkt bondscoach Alyson Annan met het oog op het EK in Antwerpen naar een vaste selectie toe. Van de 32 speelgerechtigde speelsters heeft niet iedereen in de gespeelde Pro League-duels weer speelminuten gekregen. Lieke Hulsen, Renée van Laarhoven, Lisa Post, Freeke Moes, Famke Richardson: ze zijn sinds de play-offs (nog) niet opgesteld. Yibbi Jansen behoort met speelsters als Ginella Zerbo, Kyra Fortuin en Felice Albers, die zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen België op Den Bosch debuteert, wél tot de groep die de kans krijgt zichzelf te bewijzen. Ook Jansen behoort zondag weer tot de wedstrijdselectie.

Yibbi Jansen heeft Nederland tegen België op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

‘Hij zat er lekker in’

‘Voor mij is het belangrijk dat ik in de duels die ik mag spelen, laat zien wat ik kan. En dat ik elke minuut keihard werk’, zei Jansen na de met 2-1 gewonnen wedstrijd in Antwerpen. Twee keer mocht de speelster met de witte haarband aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Eén keer pushte ze de bal hard op de plank.

‘Als je dan eenmaal de kans krijgt, is het belangrijk om die bal zo goed mogelijk te pushen en ‘m te maken. Deze zat er lekker in. Ik ben blij dat ik heb gescoord en een bijdrage aan de overwinning heb geleverd.’

Yibbi Jansen aan de bal. Foto: Willem Vernes

‘Mijn power moet omhoog’

Het is voor de Oranje Dames nog zoeken naar wat het beste alternatief is voor de strafcorner van Caia van Maasakker, die van de vaste nemers nog altijd de nummer één is. Oranje wil uit de corner minder voorspelbaar zijn. De sleeppushes van Frédérique Matla en Ireen van den Assem vormen een alternatief en het slaan of de flats van Lauren Stam zijn ook een optie, maar nog altijd is Nederland vaak niet dodelijk genoeg vanaf de kop van de cirkel. Tegen België was het rendement één uit zeven.

De corner van Jansen zou voor haar misschien de kortste weg naar een plek in de EK-selectie kunnen zijn. Maar zelf merkt de speelster die volgend jaar voor SCHC hockeyt dat ze haar veldspel nog wel moet verbeteren. ‘Ik werk er hard aan. Toen ik net bij de selectie kwam, merkte dat ik het niveau heel hoog lag. Ik moest 100 procent geven om het bij te kunnen benen. Nu gaat het steeds beter, maar ik moet mezelf nog steeds flink verbeteren. Mijn power moet omhoog. Soms zie je Xan de Waard erover heen gaan, dat moet ik uiteindelijk ook kunnen. Dat ik door kan blijven gaan. Dat kan ik nu nog niet.’


8 Reacties

 1. Kampongfan

  Dhr van Nuchteren (auteur) weet wel weer hoe hij kan provoceren. Een keer een corner met mazzel (recht op de keeper maar van richting veranderd) de goal in. Verder twee gewoon zeer matige corners mis en de kans wordt weer aangegrepen. Zucht...... In het veld maakt Yibbi zeker wel wat progressie. Storend is ook dat de TV commentator (die sowieso onacceptabel weinig van hockey weet en god dank geen scheidsrechter geworden is.....) bij balverlies door Y zwijgt, bij een slecht pass door Y ligt het aan de ontvanger en iedere goede actie wordt 10 keer benoemd. Waarom, waarom, waarom? Ik zie wel dat de groep en Annan het haar echt gunnen. Dat zal ze verdiend hebben. De gewone hockeyliefhebber maakt dat allemaal niet mee. Bij de gewone hockeyliefhebber leidt dat gehype tot onnodige irritatie en Yibbi is de pineut. Ophouden en Yibbi behandelen als ieder ander potentieel talent. Paar jaar SCHC en het zal duidelijk worden wat er al dan niet in zit.

 2. Hockeyfeest

  @ Kampongfan Wijze woorden. Zo had ik het nog niet bekeken. De irritatie is voor mij heel herkenbaar.

 3. slbal

  Yibbi is een leuke hoofdklasse speelster, maar te licht voor het echte werk. Er lopen veel betere speelsters in de hoofdklasse rond, maar die zullen wel te pittig zijn voor Alyson(die liever volgzame schapen heeft)

  1. jonathan

   Talent, jong, gretig en.....in opbouw. Als er echt veel betere betere speelsters rond lopen zal Annan iets zien in deze jonge speelster war die andere niet hebben. Ik zou zeggen, kans geven en niet continu afkraken

 4. jobe

  Toch treurig dat team droeftoeter hier weer een jong meisje op deze manier loopt af te kraken. Kan toch niet zo zijn dat wij volwassenen zo'n kind maar af gaan branden omdat hockey.nl en de bondscoach wel fan van haar zijn? Die keuze die maakt zij niet, maar wordt voor haar gemaakt.

 5. albertmonpellier

  Yibbi Jansen trekt zich hier niets van aan!! Wat een gezever en geouwehoer weer🤨 Met rust laten en laat mijn oren aub water drinken want dat is zuiverder dan slap geklets!

 6. robboomsma

  Geef haar tijd en ruimte om te ontwikkelen, de potentie is er, dus op de lange termijn komt dat wel goed!


Wat vind jij? Praat mee...