Zes debutanten in selectie van Oranje tegen België

Het wordt een heus debutantenbal aanstaande vrijdag bij de Oranjemannen in het Pro League-duel met België. Liefst zes caploze spelers maken hun opwachting in wedstrijdselectie die aantreedt tegen de olympisch kampioen.

Koen Bijen, Tijmen Reijenga, Steijn van Heijningen, Derk Meijer, Dennis Warmerdam en Jasper Brinkman kunnen dus allemaal hun eerste minuten in het Nederlands elftal maken, zo blijkt uit de selectie die woensdagavond door wereldhockeybond FIH is vrijgegeven.

Jeroen Delmée kan in zijn eerste twee wedstrijden als bondscoach van Nederland slechts een beroep doen op zeventien spelers. Oranje moet het met een mannetje minder doen, als gevolg van de schorsing die Sander de Wijn werd opgelegd. De Wijn, die zelf momenteel geen deel uitmaakt van de selectie, beledigde de arbitrage na de verloren kwartfinale tegen Australië op de Olympische Spelen. Daar is zijn land nu de dupe van. Voor de duidelijkheid: dit is de eerste interland van Nederland sinds die roemloze exit in Tokio.

Visser en Meijer erbij als keepers

Los van de karrenvracht aan nieuwkomers, valt de afwezigheid van Pirmin Blaak op. De doelman, eerste keus op de Spelen, ontbrak deze week al op de training omdat iemand in zijn omgeving positief had getest. Maurits Visser en potentiële debutant Derk Meijer zijn de twee keepers in het team van Delmée.

Laatste feitje dat in het oog springt: tegen de geroutineerde Belgen is Thierry Brinkman de enige speler van dit Nederlands elftal die meer dan honderd interlands heeft gespeeld. De aanvaller van Bloemendaal is door de FIH als aanvoerder aangemerkt. Brinkman droeg de band in de twee gewonnen oefenwedstrijden die Nederland vorige week tegen Frankrijk speelde.

De selectie voor de eerste ontmoeting met België, vrijdagavond 18.30 uur in het Wagener Stadion:

Speler Club Caps Goals
Lars Balk Kampong 79 3
Teun Beins Bloemendaal 7 0
Koen Bijen Den Bosch 0 0
Thierry Brinkman Bloemendaal 119 44
Jasper Brinkman Bloemendaal 0 0
Jorrit Croon Bloemendaal 93 7
Thijs van Dam Rotterdam 62 10
Jelle Galema Oranje-Rood 76 8
Jonas de Geus Kampong 95 4
Steijn van Heijningen HGC 0 0
Jip Janssen Kampong 51 22
Derk Meijer (k) Rotterdam 0
Joep de Mol Oranje-Rood 94 1
Terrance Pieters Kampong 18 4
Tijmen Reijenga Den Bosch 0 0
Maurits Visser (k) Bloemendaal 6
Dennis Warmerdam Pinoké 0 0

 

 


Wat vind jij? Praat mee...