Zes jaar Caldas bij Oranje: in het spoor van Oltmans en Van Heumen

Vandaag is het precies zes jaar geleden dat de Oranje Heren hun eerste interland onder leiding van bondscoach Max Caldas speelden. In die periode veroverde Oranje twee keer de Europese titel en greep het twee jaar geleden net naast de wereldtitel.

Caldas beleeft in het aanstaande, overvolle hockeyjaar 2021 een mooi jubileum als keuzeheer van de Nederlandse mannenploeg. De geboren Argentijnse coach bereikt dan de grens van 150 interlands met Oranje. Van de 141 wedstrijden met Caldas als eindverantwoordelijke bleven de Oranje Heren er 112 ongeslagen na reguliere speeltijd. Bij 29 interlands stapte Caldas met zijn ploeg als verliezers van het veld. Van alle bondscoaches in de Oranje-historie bereikten alleen Roelant Oltmans en Gijs van Heumen eerder de mijlpaal van 150 interlands in één aaneengesloten ambtstermijn.

Succesvol bij de Oranje Dames

Caldas had vóór zijn debuut bij de Oranje Heren de Oranje Dames onder zijn hoede. Tussen 2011 en 2014 had hij in 72 interlands de leiding over de hockeyvrouwen, die in die periode onafgebroken op de eerste plek van de FIH-wereldranglijst stonden. Met die ploeg leed de Argentijnse coach slechts drie nederlagen, tegen 57 overwinningen en twaalf gelijke spelen. Caldas won vijf van de zeven eindtoernooien waaraan hij met de vrouwen deelnam: de Champions Trophy en het EK in 2011, de Olympische Spelen in 2012, de Hockey World League in 2013 en het WK in 2014.

Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave


4 Reacties

 1. barteenkhoorn

  Kort en nietszeggend stukje. Waarom niet wat dieper de analyse in? Het gevoel, iig dat van mij, is dat we namelijk onder Caldas niets zijn opgeschoten. - wisselende spelssystemen (niet uit luxe) - weinig verjonging, misschien ook wel omdat er weinig echt talent aan komt? - ondanks dat we het grootste hockeyland ter wereld zijn is het gat met de top (Bel/Aus) niet kleiner geworden. Misschien wel groter. Zou middels een mooi stuk hier wel eens wat meer duiding over willen lezen

  1. stekel

   Denk dat velen het eens zijn. Het ontbreken van verdieping, iets dat je bij zo’n verhaal toch zou mogen verwachten, suggereert dat het gewoon niet mag of kan op dit platform. Das wel jammer.

 2. feddexh

  61.7% van alle wedstrijden gewonnen, kon erger

 3. unplugged

  Qua jaren in het spoor van van Heumen en Roelant Oltmans maar niet op hetzelfde NIVO .


Wat vind jij? Praat mee...