Zeven gouden olympiërs in Pro League-selectie tegen België

Hoewel ze na de gewonnen finale in Tokio nog niet met Oranje hebben getraind, maken zeven gouden olympiërs deel uit van de selectie die bondscoach Alyson Annan heeft opgeroepen voor de eerste Pro League-wedstrijd van het seizoen 2021-2022 tegen België.

Tijdens dat duel op woensdag 13 oktober in het Wagener Stadion (aanvang 18.00 uur) zullen Marente Barentsen (Hurley), Sabine Plönissen (Amsterdam) en Joosje Burg (Den Bosch) hun Oranje-debuut maken.

Voor Eva de Goede wordt de eerste wedstrijd na de Olympische Spelen in Tokio een bijzondere. De aanvoerder van Oranje speelt tegen België namelijk haar 250ste interland. Behalve De Goede zitten ook Lidewij Welten, Marloes Keetels, Pien Sanders, Sanne Koolen, Laura Nunnink en Margot van Geffen (allen Den Bosch) van de olympisch kampioenen in de selectie.

Eva de Goede in actie tijdens de finale van de Olympische Spelen in Tokio. Dat was haar 249ste wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Zij treffen na afloop van de wedstrijd de andere gouden olympiërs op het veld van het Wagener Stadion waar de gehele selectie, inclusief staf, voor eigen publiek wordt gehuldigd voor hun prestatie in Tokio. Er zijn nog kaarten te bestellen via fihproleague.nl voor wie de wedstrijd en de huldiging wil meemaken, zo laat de KNHB weten.

Drie debutanten

Behalve voor de De Goede wordt de wedstrijd tegen België ook bijzonder voor Marente Barentsen, Sabine Plönissen en Joosje Burg, die voor het eerst hun opwachting gaan maken. Barentsen maakt sinds vorig seizoen al onderdeel uit van de potentials en werd door Annan in de aanloop naar het EK met vier andere speelsters toegevoegd aan de trainingsgroep van Oranje.

Marente Barentsen in het shirt van Hurley. Foto: Willem Vernes

Plönissen zat daar niet bij, maar werd onlangs wel aan de trainingsgroep toegevoegd in voorbereiding op de eerste Pro League-wedstrijden. Een beloning voor het goede spel van Plönissen, die zondag nog furore maakte met haar club Amsterdam tegen HGC.

Joosje Burg (24) werd vorig jaar door Annan voor het eerst opgenomen in de schaduwselectie van de Oranje Dames. De rappe aanvaller van Den Bosch speelde geen interland, maar zit na de Spelen wel bij de trainingsgroep. Met vijf doelpunten in vijf duels staat ze momenteel ook in de top van de topscorerslijst in de Hoofdklasse Dames.

Volledige selectie

Bekijk hieronder de achttien speelsters die bondscoach Alyson Annan heeft opgeroepen voor de eerste FIH Pro League-wedstrijd van het seizoen 2021-2022. Nederland speelt de tweede wedstrijd in de Pro League ook tegen België, op 10 november in het Wagener Stadion.

SPEELSTER CLUB CAPS GOALS
Marente Barentsen Hurley 0 0
Joosje Burg Den Bosch 0 0
Kiki Gunneman (k) Pinoké 1 0
Renée van Laarhoven SCHC 10 0
Sabine Plönissen Amsterdam 0 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 11 0
Yibbi Jansen SCHC 17 6
Eva de Goede HGC 249 32
Lidewij Welten Den Bosch 225 88
Marloes Keetels Den Bosch 165 25
Pien Sanders Den Bosch 71 1
Sanne Koolen Den Bosch 57 0
Laura Nunnink Den Bosch 139 2
Margot van Geffen Den Bosch 218 17
Ilse Kappelle Amsterdam 8 0
Stella van Gils Pinoké 6 0
Freeke Moes Amsterdam 7 1
Kyra Fortuin SCHC 14 4

 


5 Reacties

 1. robvisser

  Wel een beetje apart dat die zeven gouden Olympiers nog geen enkele keer met Oranje hebben getraind. Hoezo niet? Het zal sowieso wel een lastige wedstrijd worden met al die debutanten, maar ook wel weer leuk om te zien hoe ze het gaan doen.

 2. lynnBosman

  Eens, met drie gestopte speelsters en naar alle waarschijnlijkheid zullen er na het WK wellicht 2/3 stoppen is het de mogelijkheid om nu al naar nieuwe speelsters te kijken. Mooi dat Fortuin, v Gils en Moes er weer bij zijn. Ik hoop dat Krekelaar ook een kans gaat krijgen. Ik ben echt benieuwd naar Burg en Plönissen! Ook naar Jansen, die toch wel vrijer lijkt te spelen. Succes!

 3. FleurvanGils

  Waar zijn Maria Verschoor, Anne Veenendaal en Josine Koning?

 4. pietersmits

  Moest mijn naam nog bevestigen.... Weer een leuk team. Verheug me op het opbouwen van een nieuw topteam. Gaan de wedstrijden gestreamd worden?

  1. DaanvanStraaten

   Ik denk dat Ziggo weer doorgaat met het uitzenden van de wedstrijden in de Pro league. Dan zal er wel niet gestresmed mogen worden, net als dat ook niet mag bij de hoofdklassewedstrijden van de dames die zondag om 12.00 uur live worden uitgezonden.


Wat vind jij? Praat mee...