Baanwielrenners verslaan Oranje als Sportploeg van het Jaar

De Oranje Dames zijn woensdagavond door de baanwielrenners verslagen als ‘Sportploeg van het Jaar 2018’. De damesploeg was genomineerd vanwege de winst van de Champions Trophy en de WK-titel. Ook de baanwielrenners werden wereldkampioen. Die prestatie werd hoger ingeschaald door de vakjury en sporters die mochten stemmen.

De baanwielrenners kregen daarom woensdagavond tijdens het Sportgala de Jaap Eden trofee uitgereikt uit handen van oud-voetballer Rafael van der Vaart. In de zaal was een groot deel van de Oranje-selectie aanwezig.

De Oranje Dames wonnen zes keer eerder wel de Jaap Eden trofee. De laatste keer was in 2012, toen de dames goud wonnen op de Olympische Spelen in Londen. Andere keren waren in 1971, 1983, 1984, 1986 en 2006.

Behalve de baanwielrenners en hockeyster waren ook de zeilsters Bekkering/Duetz genomineerd door de vakjury, die uit een lijst opgesteld door de NOS en NOC*NSF hun keuze maakte. De KNHB droeg de hockeydames voor als sportploeg van het jaar. Elke bond geeft input voor een nominatie en kijkt naar de prestaties in de periode tussen 1 december vorig jaar en 30 november dit jaar. De winnaar werd uiteindelijk bepaald door de vakjury en de genodigde sporters.


4 Reacties

 1. vostammer

  Lachwekkend dat sporters op een incourant onderdeel kunnen winnen. Gelukkig moet je deze tv feestjes ook vooral niet serieus nemen.

 2. robvisser

  Eens. Als je ook kijkt naar het team- en groepsgebeuren dat nodig is om het WK hockey en de Champions Trophy te winnen, met alles erop en eraan, dan schat ik dat toch hoger in dan de teamprestatie van baanwielrenners, want dat is minder complex. Maar het zal vooral de uniekheid zijn geweest die de doorslag gaf. Aan de andere kant, hoe vaak gebeurt het dat je in eenzelfde jaar het WK en de CT wint?

 3. pacoh

  @Lostammer. Hockey Nederland heeft of wil het niet doorhebben dat de prestatie van de Dames niet zo bijzonder meer is. In het land der blinden is één oog koning. Mondiaal stelt dameshockey niet zo veel meer voor. Dus het diskwalificeren van de baanwielrenners en aanwezige sporters deel ik niet

 4. robvisser

  @pacoh Alleen omdat Nederland daar dominant is? Dat lijkt me een smalle basis voor zo'n bewering. En voorheen was het dus wel goed, toen Nederland er minder vaak met de hoofdprijs vandoor ging? Nederland wint en dus moet het wel zo zijn dat de rest niks voorstelt, ik zou het toch niet voor mijn rekening willen nemen en het is ook niet waar. Het is vooral hun eigen verdienste dat de dames er in een competitieve sport boven uitsteken.


Wat vind jij? Praat mee...