Nederlands Jongens en Meisjes B verslaan België

De Oranje Jeugd is druk bezig met het oefenprogramma in aanloop naar het 6-landen toernooi van augustus in Antwerpen. Om goed beslagen ter ijs te komen worden er aardig wat oefenwedstrijden afgewerkt. Zowel Nederlands Meisjes B, als Nederlands Jongens B oefenden tegen België en deden dat met succes. De meisjes wonnen met 2-0 en met 4-3, de jongens deden daar nog een schepje bovenop en wonnen met 5-2 en 7-3. 

Bondscoach van de jongens, Michiel van der Struijk, was tevreden met die resultaten. ‘We hebben veel doelpunten gescoord, dat is altijd positief. Vooral in de 2e helften vond ik ons echt beter dan de Belgen. Zowel fysiek als conditioneel denk ik dat wij een stapje verder zijn dan zij en daar hebben we gretig gebruik van gemaakt. Het baltempo lag hoog en we hebben veel kansen gehad.’

Zelfstandig

Toch ging niet alles naar tevredenheid van de bondscoach. ‘Natuurlijk zijn er altijd dingetjes die niet goed gaan, dat blijf je altijd houden. We hebben een aantal tegengoals gekregen waarvan ik vond dat ze onnodig waren. Maar de focus blijft natuurlijk op de dingen die wel goed gaan. Zo is de groep heel zelfstandig en denken de jongens veel mee. Ik heb ze in de wedstrijden tegen België in de rust gevraagd hoe zij vonden dat het ging. Uit het gesprek daarover komen dan enkele afspraken rollen, die ze goed oppakken. Dat verklaart ook wel een beetje waarom onze 2e helften beter waren dan de 1e.

Tegenstanders

Met het oog op het 6-landentoernooi dat op 17 juli van start gaat, heeft Van der Struijk zijn team ook kort 1 op 1 laten spelen. ‘Dat deden we op het moment in een 2e helft toen het even inzakte bij ons. Het ging echt waanzinnig goed. We hebben België compleet klem gezet en scoorden 2 doelpunten. Zo kregen we de touwtjes weer in handen. Toch ben ik niet van plan om op het 6-landentoernooi heel veel aanpassingen te doen aan de hand van het spel van tegenstanders. Misschien een paar omzettingen wanneer een tegenstander mandekking speelt, maar in principe gaan we ons aan onze eigen afspraken houden.

1e worden

Doel tijdens het 6-landen toernooi is in principe 1e worden, maar dat dat geen makkelijke opgave is geeft Van der Struijk gelijk toe. ‘Dat gaat lastig worden, we hebben namelijk al eerder verloren van een sterk Duitsland en ook Engeland was met Pasen te sterk voor ons. Het gaat in ieder geval geen walk-over worden.’

Ook voor zichzelf heeft de bondscoach doelen gesteld en dat is niet de winst alléén. ‘We zijn een opleidingsteam, natuurlijk wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Maar wat ik vooral graag wil, is die jongens zo goed mogelijk maken. Ze moeten zo compleet mogelijk worden afgeleverd, zodat ze hopelijk een team hoger ook weer in het shirt van Oranje kunnen spelen.

Doelpuntenmakers

Zaterdag 2 juli
Jim van de Venne
Nick Doeser
Valentijn Charbon
Nick Doeser
Justen Blok (sb)

Zondag 3 juli
Alexander Schop
Boris van Dijk
Valentijn Charbon (sc)
Valentijn Charbon
Nick Doeser
Valentijn Charbon (sc)
Silas Lagerman

Meisjes

Ook de meisjes kunnen met een tevreden gevoel terugkijken op een weekendje België. Zowel op zaterdag als op zondag werd er van de Belgische leeftijdgenoten gewonnen. Eerst met 2-0, daarna met 4-3. ‘We hebben een goed weekend gehad met 2 wedstrijden waarin we aardige stappen hebben gemaakt’, blikt coach Steijn Spreij terug op de wedstrijden tegen België. ‘ We hebben maar een korte voorbereidingsperiode die we optimaal moeten benutten. In de week naar deze wedstrijden toe hebben we hard getraind op onze thema’s. We zijn op de goede weg en hebben fases waarin het fantastisch gaat, maar ook waarin het minder gaat. In de komende is periode belangrijk om een stabiel team te worden. De laatste wedstrijd waarin we met 3-0 voorstonden, maar België nog terugkomt tot 3-3, laat zien dat er nog ruimte is om daar in door te ontwikkelen.’

‘Individueel gezien maken de meiden grote stappen en dat is goed om te zien. Het niveau ligt heel dicht op elkaar. Ze doen het erg goed, maar er kunnen altijd nog stappen worden gemaakt.

Continue niveau

‘We gaan naar het 6-landentoernooi om onze wedstrijden stabiel af te werken en een continu niveau te halen. We willen graag aanvallend hockeyen en het initiatief nemen, zowel aanvallend als verdedigend. Dat moet tot sterk spel leiden. De tegenstanders die we gaan tegenkomen worden steeds sterker. Zowel fysiek als tactisch. Het gaat daarom een pittig toernooi worden. Daar hebben we met de fysieke Belgen al een klein voorproefje mee gehad. Daar moeten we ons dus tegen wapenen’, aldus Steijn Spreij.

Doelpuntenmakers

Zaterdag 2 juli
Jip Dicke
Teuntje de Wit

Zondag 3 juli
Noor de Baat
Amber Eziechels
Tess Niessen
Noor Omrani


Wat vind jij? Praat mee...