B-junior Van Leer (Huizen) proeft van tophockey in de play-offs

Ze zit pas in 2 mavo/havo en toch doet Noa van Leer al mee in de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse. De veertienjarige Van Leer speelde namelijk voor Huizen haar tweede wedstrijd al in het eerste, als B-junior. Het kind van de club bracht wat teweeg bij de ploeg en het publiek. Uiteindelijk speelde zij een prominente rol in de comeback van Huizen tegen Nijmegen: 3-2.

‘De coach vertelde mij dat ik gewoon plezier moest maken en spelen zoals afgesproken’, vertelde Van Leer na afloop van de wedstrijd. Ongestoord stond zij op het veld te hockeyen op donderdag, speelde soms een mannetje voorbij en versierde zo nu en dan een strafcorner voor de ploeg. ‘Ze is heel volwassen voor haar leeftijd’, vertelde coach Boaz Janssen. ‘Noa speelde heel goed en daar reageerde het publiek op.’ Bij de aanwezige supporters was ze al een bekende naam door haar grote talent en potentie. Wedstrijdspanning of druk bij Van Leer was echter niet af te lezen van haar gezicht. Ze had namelijk al haar debuut gemaakt voor het eerste elftal. Ze scoorde vorige week zelfs. ‘Een tip-in’, vertelde ze achteraf.

Maar hoe kwam zij in het eerste elftal terecht? ‘Er doen altijd meiden uit de A en de B mee bij de trainingen. Zo ben ik er een beetje ingerold’, verklaart de tiener. Janssen: ‘Één van onze aanvallende spelers had een klein spierscheurtje en daar wilden we geen risico nemen. Daarom kreeg zij de kans.’ In periodes van een aantal minuten kwam Van Leer daarom het veld in als linksvoor. En dat deed ze, onder toeziend oog van oud-international Kim Lammers, met verve.

Kim Lammers, trainster/speelster van Huizen, feliciteert haar team na afloop van de wedstrijd. Bron: Koen Suyk

Zenuwachtig begin van de wedstrijd

In tegenstelling tot Van Leer begon zowel Huizen als Nijmegen zenuwachtig aan de wedstrijd. Tekenend waren de vele strafcorners die niet heel soepel gingen. Twee keer ging de stop helemaal verkeerd en in meerdere gevallen liep de eerste uitloper te vroeg uit. Desondanks kon de opponent niet profiteren van de overtalsituatie. Één van de weinig hoogtepunten uit de eerste helft kwam toevallig van Van Leer, die op snelheid haar man uitspeelde en daarmee een aanval opzette. Ze strandde uiteindelijk op de rand van de cirkel, maar het publiek was meteen helemaal wakker.

Beide ploegen kwamen na de rust met een iets ander spelplan. In de eerste helft had de thuisploeg het vaakst de bal en wachtte Nijmegen op kansen via de omschakeling. Na de rust was het voor een korte periode andersom. Dat resulteerde in twee goals na elkaar voor de bezoekers. Eerst tikte Kirsten Klop een voorzet binnen na een lange solo over de achterlijn. Nog geen twee minuten later mocht Michelle Simons vrij uithalen. Met een klap in de verre hoek had keepster Robin van den Ende totaal geen kans. Het publiek viel direct stil. De Gelderse ploeg leek zich te belonen voor het feit dat zij om half negen in de ochtend al in de bus zaten. De videoboodschappen van ouders van de speelsters leken zijn resultaat te sorteren. Na een twijfelachtige eerste helft had de club uit Nijmegen plotseling de algehele controle over de wedstrijd.

Vier goals in vijftien minuten

Na de tweede goal van Nijmegen ontbrandde de wedstrijd volledig. De thuisploeg ging iets opportunistischer spelen en met iets meer durf. Een gewaagde voorzet van Huizen belandde bij Grace Huberts, die uit de draai voor de aansluitingstreffer zorgde. ‘Die goal viel veel te snel, waardoor het geloof terugkeerde in de ploeg en bij het publiek’, stelt Nijmegen-coach Matthijs Brouwer. Na het laatste fluitsignaal blijkt dat de ommekeer in de wedstrijd, want een aantal minuten later maakte Huizen gelijk. Een strafcorner werd slecht weggewerkt door de bezoekers. Wat volgde was een schermutseling van sticks voor het doel van Nijmegen-keepster Saskia van Duivenboden. Na een seconde of tien lag de bal opeens bij Mirte Jansen, die vrij kon intikken bij de tweede paal. De vierde goal in minder dan vijftien minuten. Het publiek kon het niet geloven. ‘Op dat moment gingen we geloven dat we deze wedstrijd ook nog zouden winnen’, aldus Janssen.

Een gigantische schermutseling voor het doel van Nijmegen. Bron: Koen Suyk

Het publiek veerde zo’n tien minuten later op toen Amber Folmer met een prachtige goal Huizen op voorsprong schoot. De blijdschap was voor het thuispubliek echter van korte duur. De aanvalster sloeg een hoge bal tegen de touwen, maar de scheids had al een strafcorner aan de ploeg gegeven voor gevaarlijk spel. Tot grote woede van de aanwezige supporters. De comeback leek namelijk compleet. De strafcorner die volgde was uiteindelijk jackpot. De sleep van Gitte Michels werd van de lijn gehaald, hetzij met het lichaam: een strafbal dus. De sleepster besloot om de strafbal zelf te nemen en te scoren door de benen van de doelvrouw: 3-2.

‘Gebruik maken van het thuisvoordeel’

Daarna zette Nijmegen voor het laatste deel van de wedstrijd nog aan, waardoor er grote gaten ontstonden in de Gelderse verdediging. Elke bal die een speler van Huizen kreeg werd in paniek naar voren geslagen. Folmer had de beslissing op haar stick toen zowel de keepster als een verdediger mistastten bij een scoop, maar Folmer raakte de bal pas op het moment dat de bal de doellijn al gepasseerd was. Niet veel later volgde het verlossende fluitsignaal, waardoor Huizen de eerste playoff-wedstrijd voor promotie naar de Overgangsklasse won. De eerste in de historie van de club.

Ontlading na een doelpunt van Huizen. Bron: Koen Suyk

Volgens Janssen was de uiteindelijke uitkomst van de wedstrijd terecht. ‘Aan het begin stonden we een beetje onder druk, maar we knokten ons goed in de wedstrijd. In de omschakeling kon het soms wat beter, dus daar gaan we nog naar kijken. Maar best opmerkelijk dat bij de 0-2 één vloek was gevallen. Daarna gingen we weer hockeyen. Daar hadden wij veel nadruk op gelegd de afgelopen weken.’ Matthijs Brouwer toonde zich na afloop vooral strijdbaar. ‘Aan het einde ging het publiek er achter staan. Ik heb na de wedstrijd tegen mijn ploeg gezegd dat wij zaterdag en zondag ook zo’n steun gaan krijgen. Dat hebben we in 22 wedstrijden ook gewoon afgedwongen. Het heet niet voor niets thuisvoordeel en daar gaan we zeker gebruik van maken.’

Het is wel de vraag of Van Leer in de return tegen Nijmegen ook zal spelen. Zij kan namelijk komende zaterdag kampioen worden met haar eigen ploeg, Huizen B1. ‘En ik kan geen twee wedstrijden spelen’, aldus zijzelf. De coach hoopt echter dat van Van Leer beschikbaar is voor hun eigen wedstrijd: ‘Dat hangt ervan af hoe het met de blessure van Sacha Olderaan gaat. We kijken het dus even aan.’