Dames OVK Poule A: Promovendi kunnen geen potten breken

De twee promovendi in poule A konden tijdens de eerste speelronde geen potten breken. Almere moest het op eigen veld afleggen tegen Wageningen (0-4) en De Warande verloor met even grote cijfers van Union. Groningen nam op het nippertje de drie punten mee bij Craeyenhout: 3-4.

Bekijk direct de uitslagen in Poule A
Bekijk direct de uitslagen in Poule B

De Warande: ‘Het is leuk op dit niveau’

De trainer-coach van De Warande, Gijs Hessels, was ondanks de flinke nederlaag content met de prestatie van zijn ploeg. De gewezen Eerste Klasser kon zeker vijftig minuten goed meekomen met Union. Hessels: ‘Het tempo in de Overgangsklasse ligt een stuk hoger en wij hebben zeker onze kansen gehad. Helaas misten wij er eentje bij een 2-0 achterstand, anders hadden we de aansluiting kunnen pakken. Maar het is leuk op dit niveau. Volgende week spelen we thuis tegen Zwolle, dan wacht ons een mooie nieuwe uitdaging.’

Geflatteerde uitslag

Wageningen, dat degradeerde uit de Hoofdklasse, won met ruime cijfers van Almere, maar coach Arnoud Boersma was verre van tevreden. ‘Het was een slechte wedstrijd van onze kant. Het werd 0-4, maar ik vond het geflatteerd. Almere heeft ook mogelijkheden gehad om te scoren. Het verschil was minder groot dan de uitslag doet vermoeden. Wij speelden hooguit wat effectiever.’ Boersma staat voor de taak met zeven nieuwe speelsters in zijn selectie wederom te bouwen aan een winnende formatie.

Metamorfose na de rust

In Den Haag maakten Craeyenhout en Groningen er een buitengewoon spannende wedstrijd van die pas twee minuten voor tijd in het voordeel van de noorderlingen werd beslist. Pam van Asperen maakte niet alleen de gelijkmakende 3-3, maar even later ook nog de 3-4. Daar zag het halverwege de wedstrijd niet naar uit, want Craeyenhout ging na 35 minuten met 2-0 aan de leiding. Tom Pijpers, die zijn debuut als coach van de thuisclub maakte: ‘Wij gingen uitstekend van start, maar na rust was het binnen twee minuten al 2-1 en niet veel later viel de gelijkmaker. We komen daarna nog wel op 3-2, maar Groningen werd steeds sterker. Marc Materek (Groningen): ‘Het leek wel of wij na rust een metamorfose ondergingen. Ons tempo ging omhoog. We toonden strijd en de juiste mentaliteit. Zelf was ik tevreden met de late 3-3, maar de meiden hadden op het veld het gevoel dat er nog meer in zat. En dat bleek.’

Vijftien cirkelpenetraties

De stadsderby tussen Nijmegen en QZ eindigde in 2-0. Tijdens de eerste helft vielen geen doelpunten, maar tijdens de tweede helft kwam Nijmegen na tien minuten op voorsprong. Michel Schoenmaker (QZ): ‘Kantelmoment in de wedstrijd was onze gemiste strafbal bij een stand van 1-0. De keeper stopte de bal, het was juist in een fase waarin wij het spel naar ons toe trokken.’ Anthony Potter (Nijmegen): ‘Voor rust zat er twijfel in het spel van mijn ploeg. Na rust waren wij heer en meester. Ik heb vijftien cirkelpenetraties geteld van onze kant.’

Snelle counters

Rotterdam won de altijd lastige uitwedstrijd tegen Zwolle. De Rotterdammers speelden op de aanval, maar waren tevens beducht voor de snelle counters van Zwolle. David Gestel (Rotterdam): ‘Met zo’n tegenstander is het lastig om het duel te controleren. Je wilt graag aanvallen, maar je weet dat een tegenaanval dodelijk kan zijn.’

Rommelig spel

Leonidas en HIC deelden de punten: 1-1. De Rotterdamse ploeg moest hard werken om acht nieuwe speelsters in te passen. Aan de kant van HIC ontstond vooral na rust rommelig spel, doordat de ploeg groen en geel kreeg voorgetoverd.