Dames OVK: Groningen na 10 jaar weer alleen aan kop

Het werd een hoogtijdag voor de dames van Groningen. Het is exact 10 jaar geleden dat Dames 1 weer eens alleen bovenaan staat in de Overgangsklasse. In de gouden generatie van toen onder andere Elsemiek Groen en Willemijn Bos. Wie weet welke mooie dingen momenteel groeien op de Harener Holt? In poule B verraste Venlo door tijdens de laatste 5 minuten een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 voorsprong. Het slachtoffer: Klein Zwitserland.

Poule A

Almere presteert het hele seizoen al naar behoren, maar de overwinning wilde maar niet komen. Maar zie: tegen Leonidas boekte het alweer de tweede zege op rij. In eigen huis werd het 2-0 en dat was dik verdiend. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Het was zó slecht, we zijn op alle fronten afgetroefd; mentaal, technisch, tactisch, qua inzet. Heel jammer, want de laatste weken speelden we eigenlijk prima.’ Bas Beuse (Almere): ‘Wij waren het hele duel dominant, maar na onze 2-0 kwamen we wel onder druk te staan. Leonidas speelde volle bak, maar over het geheel hebben we de wedstrijd volwassen uitgespeeld.’

Union ‘verliest’ 2 punten

Twee punten verloren. Dat was de conclusie van Frank Geers, trainer-coach van Union. Zijn ploeg stapte met een 3-3 van het veld, ‘maar we hadden het na rust gewoon moeten afmaken. Na onze 2-3 hadden we minstens de 2-4 moeten maken en dan is het afgelopen met Craeyenhout. Wij hebben ze terug laten komen.’ En Tom Pijpers (Craeyenhout): ‘Ik vond het een levendig duel. Na de 3-3 schoten wij nog op de paal, maar ook Union had daarna nog kunnen winnen.’

Groningen heeft controle

Groningen blijft maximaal presteren en daarmee is het de enige in de Overgangsklasse: 7 duels, 7 maal winst. In de lastige uitwedstrijd tegen HIC werd het 0-1 dankzij een treffer van Pam van Asperen in de 45ste minuut. Voor rust was er sprake van een gelijkwaardige strijd, waarin snel duidelijk werd dat doelpunten duur zouden zijn deze middag. Tijdens de tweede helft tekende zich een licht veldoverwicht af voor de Groningsen. HIC werd na de tegentreffer vooral gevaarlijk door van achteren uit de lange bal te spelen. Marc Materek (Groningen): ‘Maar ik was onder de indruk van de beheerstheid en de controle die mijn ploeg aan de dag legde.’

Dappere Zwolse doelvrouw

Tja, en dan Zwolle. De ploeg was tegen Nijmegen andermaal kansloos voor de punten (6-3). Trainer-coach Roel Stofmeel moest noodgedwongen de keepster van MB1, Nadia Huigen, opstellen wegens een blessure van Karen van de Harst. De dappere doelvrouw moest helaas toezien dat Nijmegen haar al voor de rust viermaal passeerde. Martin van de Rakt (Nijmegen): ‘De eerste helft was goed, maar tijdens de tweede helft lieten wij het een beetje lopen. Tegen De Warande drukten we wel door, ditmaal niet.’

Wageningen vloog erin

De topper tussen Wageningen en Rotterdam werd een prooi voor de thuisclub: 3-1. Beide coaches waren het er over eens dat dit een terechte zege was. Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Tijdens de eerste helft kwam Rotterdam er niet aan te pas, ze zijn hooguit 2 keer in onze cirkel geweest. Na rust, en vooral na de 3-0, gingen we iets teveel over op gallery-play.’ David Gestel (Rotterdam): ‘Het was niet goed van onze kant en ik vind Wageningen eerlijk gezegd ook niet bijster goed spelen. Wij gingen echter slecht van start en Wageningen vloog er direct op.’

QZ vocht als leeuwen

QZ boekte haar eerste overwinning van het seizoen door De Warande met 2-1 terug te wijzen. Goed was het niet van Nijmeegse kant, maar het team vocht als leeuwen en met resultaat. Na de 2-1 haalde De Warande haar doelvrouw van het veld, maar dat mocht niet meer baten.

Almere-Leonidas 2-0 (1-0)
1-0 Hooijer (sc), 2-0 Hooijer (sc)

Craeyenhout-Union 3-3 (1-1)
1-0 Veerman, 1-1 N. Kappelle (sc), 1-2 Passier, 2-2 De Looze, 2-3 Zeller, 3-3 De Looze

HIC-Groningen 0-1 (0-0)
0-1 Van Asperen

Nijmegen-Zwolle 6-3 (4-0)
1-0 Nijkamp, 2-0 Bombach (sc), 3-0 Bombach, 4-0 Bombach, 5-0 Schoenaker, 5-1 Lacroes, 5-2 Lacroes, 6-2 Koenders (sc), 6-3 Lacroes

QZ-De Warande 2-1 (0-0)
1-0 Derks, 2-0 Ellerbroek, 2-1 Tiebout (sc)

Wageningen-Rotterdam 3-1 (2-0)
1-0 Van der Kruijs, 2-0 Mink (sc), 3-0 Mink (sc), 3-1 Visser (sc)

Poule B

Klein Zwitserland liet zich lelijk in de kaart kijken. Met nog 5 minuten te spelen stond er een tussenstand van 2-0 op het bord. Geruststellend, zou je denken. Nee, dus. Venlo zette een slotoffensief in en slaagde er in 3 goals te maken. De winnende treffer kwam anderhalve minuut voor het eind van het duel tot stand. Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Na de 2-1 verliezen enkele speelsters hun hoofd en Venlo strafte dit genadeloos af.’

Ralf Thijssen (Venlo) was uiteraard dolgelukkig: ‘Dit was niet ons beste duel, maar de veerkracht was groot. Twee seizoenen geleden hebben we het meegemaakt dat we een kwartier voor tijd met 5-1 achter stonden. En toch werd het 5-5.’

Eindhoven en HGC hielden het op 0-0. HGC was daar het minst blij mee, aldus Eveline de Haan: ‘We hadden moeite in ons eigen spel te komen, maar desondanks kregen we voldoende kansen om een doelpunt te maken.’

Terriërs leveren slag op middenveld

De Terriërs is nog altijd niet op volle oorlogssterkte, maar wist het duel tegen Schaerweijde wel met 0-1 te winnen. De ploeg ging prima van start, maar gaandeweg de eerste helft verzandde dit in rommelig hockey. Jeroen Visser (Terriërs): ‘Het werd een slag op het middenveld. Dat kwam mede doordat wij niet ver genoeg naar voren durfden te verdedigen. Niet goed, wel begrijpelijk als je kijkt wie wij nog missen in de selectie.’

De coaches van zowel Victoria als Huizen meenden dat zij 2 punten hadden verloren met het gelijke spel. Het werd 2-2 na een hele late treffer van Victoria. Timo van Doremalen (Huizen): ‘Dit is erg zuur. Tot aan de 55ste minuut doen wij het uitstekend. We speelden gedecideerd en met focus. Na de 1-2 maakten wij het onszelf moeilijk. Zo van: het zal toch niet gebeuren dat… En wanneer je dit denkt, gebeurt het juist.’

Eelco van Roon (Victoria): ‘De wil en de veerkracht zijn dit seizoen groot. Wij komen vaak tot resultaat in de laatste fase van de wedstrijd. Zo ook vandaag.  We zijn de tweede helft beter door meer kansen af te dwingen en meer strafcorners.’

Were Di boekte de laatste 5 duels 4 zeges en een gelijkspel. Daarmee stoomt de formatie van Janneke Woudenberg op naar de tweede plaats. Were Di speelde de eerste 25 minuten uitstekend hockey. Vlak voor rust kwam Rood-Wit op 1-1 via een rake corner door IJsvogel. Woudenberg: ‘Tijdens de tweede helft maken we snel de 2-1 en gaan wij op jacht naar de 3-1. Dat lukte niet en Rood-Wit ging na verloop van tijd alles-of-niks spelen. Daardoor ontstonden nog hachelijke momenten voor ons doel.’

Voordaan en Tilburg tenslotte speelden gelijk. Het werd 1-1 in Groenekan na en leuk en aantrekkelijk duel. Voor rust had Voordaan het beste van het spel, na rust Tilburg.

Eindhoven-HGC 0-0

Klein Zwitserland-Venlo 2-3
1-0 Uijterwaal, 2-0 Goudkamp, 2-1 Baeten, 2-2 Louwmans, 2-3 Oostdam

Schaerweijde-De Terriërs 0-1 (0-1)
0-1 Donkersloot (sc)

Victoria-Huizen 2-2 (0-2)
0-1 Huberts, 0-2 Huberts, 1-2 Voormolen (sc), 2-2 Maleki

Voordaan-Tilburg 1-1 (1-0)