Dames van Schaerweijde willen de heren achterna

Een dag voor vertrek naar zijn vakantieadres in Zwitserland is Wouter van Voorst ‘nog met van alles bezig’. De nieuwe hoofdcoach van de dames van Schaerweijde praat ook even bij met zijn assistent Tómas Poggio van Deventer, want vanaf volgende week zondag begint voor de overgangsklasser de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het trainersduo moet er voor gaan zorgen dat de komende jaren de doorstroming van de jeugd in de meisjeslijn naar het eerste team van de Zeister club gestructureerder gaat verlopen. Daarnaast is er de ambitie om een klasse hoger te spelen.

‘Los van die sportieve ambitie gaan we het contact met de coach van de A-jeugd en de technische coördinatoren uitbreiden’, legt Van Voorst uit. ‘Elke week gaan we met alle betrokkenen om de tafel zitten. Het is aan ons (de trainersstaf, red.) om op zaterdag naar jeugdwedstrijden te gaan en we zullen ook trainingen bezoeken om kennis te maken en een praatje te maken met de speelsters. We willen ons een beeld vormen hoe de meiden er in de jeugd voorstaan. Wie kunnen de overstap maken?’

Nieuw hoofdstuk

Voor de 28-jarige Van Voorst is Schaerweijde een nieuw hoofdstuk in zijn trainersloopbaan. De club uit Zeist was op zoek naar een nieuwe coach voor Dames 1, omdat Erik Jazet de voorkeur gaf aan zijn maatschappelijke loopbaan. De afgelopen drie seizoenen was Van Voorst verantwoordelijk voor het eerste damesteam van ’t Spandersbosch, dat uitkomt in de Tweede Klasse. Zijn rechterhand in Zeist, Poggio van Deventer, vervulde afgelopen seizoen de assistentenrol bij de heren van Alphen.

Suzan Veen-Van der Wielen is komend seizoen betrokken bij Dames 1 van Schaerweijde als klankbord. Daarnaast zal ze een keer per week op het veld staan als trainster.

‘Schaerweijde heeft een meerjarenambitie en iedereen werkt graag in een ambitieuze omgeving’, zegt Van Voorst. ‘Tijdens de gesprekken met de club was mij wel opgevallen dat de mensen bij Schaerweijde geen haast hebben. Ze willen iets bereiken, maar er is niemand die zegt: dat moet dan en dan gebeuren, want anders… Die tijdsdruk is er niet. Er is natuurlijk wel de druk om vooruit te willen en wekelijks is er de prestatiedruk.’

Suzan Veen-Van der Wielen

De coach en zijn assistent worden komend seizoen bijgestaan door Suzan Veen-van der Wielen. De voormalig international (194 caps) heeft, zoals ze zelf zegt, een rood-zwart hart en kent Schaerweijde van binnen en van buiten. Ze bekleedde tal van functies binnen de club en stond de afgelopen drie seizoenen aan het roer van Heren 1. Veen-Van der Wielen zal voor het nieuwe trainersduo niet alleen als klankbord fungeren, maar gaat ook een keer per week training geven aan Dames 1.

‘Ik heb altijd gezegd dat ik het hockey nooit helemaal zou loslaten’, zegt Veen-Van der Wielen. ‘Het is prima te combineren met mijn maatschappelijke carrière. Ik wil helpen om de speelsters individueel beter te maken. Specialistentrainer vind ik niet het goede woord, het is heel breed wat ik ga doen. Het gaat om het verbeteren van de basistechnieken en de handelingssnelheid. Dat wil ik doen met kleine gerichte opmerkingen. Hoe houd je een stick vast zodat de bal bij een flats over het veld rolt, in plaats van met een boogje over het veld gaat.’

Betrokkenheid

Van Voorst is in zijn nopjes met de betrokkenheid van Veen-Van der Wielen bij het eerste team. ‘Ik ben blij dat Suzan zich bij de staf voegt om de dames verder te helpen. We zullen haar nauw bij het team gaan betrekken. We zijn benieuwd hoe zij tegen bepaalde dingen aankijkt.’

De dames van Schaerweijde werden afgelopen seizoen zesde in de afgebroken competitie in de Overgangsklasse. Foto: Facebook Schaerweijde Dames 1

Heren 1 dient als model voor Dames 1. De herenselectie draait al jaren mee in de top van de Promotieklasse en is komend seizoen opnieuw een grote kanshebber voor promotie naar de Hoofdklasse. De ploeg bestaat uit een goede mix van jeugdig talent uit eigen gelederen en een aantal ervaren spelers.

Nu moeten we bij de dames die kwaliteitsstap gaan maken, maar daar is tijd voor nodig. Suzan Veen-Van der Wielen over de dameslijn bij Schaerweijde

‘Er staat een goed elftal’, zegt Veen-Van der Wielen. ‘Vijf jongens spelen in Nederlands A. De doorstroming vanuit de jeugd verloopt goed. De jongenslijn staat als een huis. Nu moeten we bij de dames die kwaliteitsstap gaan maken, maar daar is tijd voor nodig.’

Want, zo constateert Veen-Van der Wielen: ‘de talenten bij de meisjes blijven niet hangen.’ Dat heeft deels te maken met de concurrentie van andere clubs in de regio Midden-Nederland, maar ook met het niveau waarop Dames 1 momenteel acteert. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg in de afgebroken competitie als zesde in de Overgangsklasse.

Kwaliteitsimpuls

Door de doorstroming in de dameslijn gestructureerder aan te pakken hoopt Schaerweijde dat de talenten van de club in Dames 1 eindigen in plaats van voortijdig afhaken. Daarnaast zoekt de ploeg een kwaliteitsimpuls van buiten af, waardoor Dames 1 hogerop kan.

‘We willen speelsters die een toegevoegde waarde hebben voor de groep’, legt Van Voorst uit, die voor komend seizoen nog op zoek is naar een ervaren speelster. ‘Je hebt ‘oude rotten’ nodig in een team’, voegt Veen-Van der Wielen toe. ‘Daarin moeten we een goede balans vinden. We hopen dat we dan de groep voor langere tijd bij elkaar kunnen houden, zoals je dat in het verleden hebt gezien bij Den Bosch met Mijntje Donners, Ageeth Boomgaardt en Minke Booij.’


11 Reacties

 1. ha_ha_ha

  Willen de dames dit of de begeleiding? Zou wel een stunt zijn. Een dames overgangsklasse ploeg waar de speelsters goed betaald krijgen.

  1. knap

   Mooie ambitie. Ervaren rotten zijn op dit niveau echt nog niet nodig. Wel gewaagd zulke uitspraken. Er staat namelijk een onervaren staf die nog niet veel gepresteerd heeft in hockeyland. Maar wie weet. Ook jammer dat het grootste talent van de meisjes aankomend seizoen naar Kampong gaat. Die hadden ze goed kunnen gebruiken in Dames 1. Goede zaak dat de jeugd een kans gaat krijgen.

  2. ha_ha_ha

   Ik ben benieuwd welke EK en WK je bedoelt. Welk team heeft hij toen gecoacht? Er van uitgaande dat je de hoofdcoach bedoelt.

  3. knap

   Ik denk dat je bewust niet zegt dat het hier om veteranen teams gaat. Ik denk niet dat je daar veel ervaring door krijgt. Maar we zullen zien. Succes is hem zeker gegund.

  4. cedem

   @hockeyster, je bent toch niet serieus een veteranen toernooi aan het vergelijken met een heel jaar trainen en wedstrijden spelen op overgangsklasse niveau? Laat staan promotieklasse waar ze naar toe willen. Ik wil niets af doen aan het niveau van veteranen hoor, die zijn juist zelf meestal allemaal heel goed geweest, en ook nu nog steeds zonder een hele goede coach. Daarom lijkt me dit totaal niets zeggen over een trainer/coach en totaal niet iets betekenen of iemand goed is voor een heel jaar trainingen en wedstrijden en alle kleine problemen, irritaties en gedoe wat er bij komt in zo’n jaar. Fijn als je een goede peoples manager bent bij de veteranen maar in overgangsklasse en promotieklasse is er wel iets meer nodig lijkt me.

  5. knap

   Hockeyster dit is een grap, toch?

 2. rustaaagh

  Je bedoelt dat meisje van 15 dat nu alweer aan haar 4e club begint?

 3. Splitvision

  Hoop blabla, gebruikelijk aan het begin van het seizoen. Ambities zijn hoog, maar opportunisme klinkt zwaar door. Op andere verenigingen geen goede ervaring met de coach, ambitie is prima, maar zelfoverschatting is duidelijk minpunt. Klinkt ook door in dit verhaal. Grappige is dat je vanuit 5 à 6 ploegen in de ovk dit verhaal kunt schrijven aan het begin van het seizoen. Ik moet het nog zien.

 4. Runa Honig

  Het is een slimme zet om Susan Veen aan de staf toe te voegen. Zij kan jonge meiden enorm inspireren en positief coachen, heb ik zelf gezien. Zij kan echt het beste naar boven halen. Helaas heeft deze groep pech met veel blessures en meiden die andere keuzes maken. Het zal tussen servet en tafellaken blijven met Schaerweijde, vrees ik.

 5. edwin_vermeulen

  Moeten speelsters in Dames 1 niet al heel lang weten hoe ze hun stick vast moeten houden?

 6. jvolcano

  Wat een leeg verhaal. Misschien moet hockey.nl dit soort verhalen niet meer plaatsen.


Wat vind jij? Praat mee...