Geel vanwege te lange rust: ‘Eerste keer in 28 jaar als coach’

Afgelopen zondag kreeg Almere-aanvoerder Quirine Angel een gele kaart. Tot zover niks speciaals. De reden voor de straf is minder doorsnee: Angel mocht zitten nadat haar team te laat op het veld stond na de rust. ‘In 28 jaar heb ik dit nog nooit meegemaakt.’

Op de eerste echt herfstige zondag van dit seizoen stonden de dames van overgangersklassers HOD en Almere tegenover elkaar. In Valkenswaard gingen de ploegen met een 2-2 tussenstand de rust in.

Emma van Velthoven was die middag één van de scheidsrechters van dienst: ‘Het miezerde, dus sproeien was niet nodig. Volgens het spelreglement liet ik dat weten aan de coaches en zei ik dat de rust daarom tien minuten duurde. Dat is altijd zo als er niet gesproeid wordt.’

Ruim drieënhalve minuut te laat

Voor promotieklasse-degradant Almere kwam de break goed uit. De ploeg van coach Moses Lodarmasse had weliswaar een 2-0 achterstand gelijkgetrokken, maar er viel nog wel wat te verbeteren aan het vertoonde spel. Lodarmasse: ‘Zoals het altijd gaat in de rust bespraken we wat er beter kon. De toon was niet anders dan anders. Het was eigenlijk gewoon een interactie als altijd, inclusief wat vragen over en weer.’

De dames van Almere steken de koppen bij elkaar. Foto: Koen Suyk

Toen voor hun gevoel tien minuten verstreken waren, begaven de speelsters van Almere zich weer naar het veld. Angel: ‘Daarvoor moesten we om het clubhuis heenlopen. We zagen dat HOD al klaarstond. Toen de scheidsrechter aangaven dat we aan de late kant waren, zijn we gaan rennen.’

Van Velthoven beleefde dat anders. ‘HOD maakte al opmerkingen dat het wel erg lang duurde en vroeg mij wat ik ermee ging doen. Dat liet ik links liggen. Wel klokte ik af zodra de eerste Almere-speelster het veld op liep. Het was 13:37: ruim drieënhalve minuut te laat.’

‘De rest van het team en staf volgde; eerst lopend en pas later op een drafje. Ik overlegde kort met mijn collega en waren het erover eens dat er maar één conclusie mogelijk was: een gele kaart voor de aanvoerder van Almere vanwege spelbederf.’

We waren nogal verrast door deze beslissing Almere-coach Moses Lodarmasse

Zo mocht Angel voor vijf minuten zitten. Lodarmasse was nogal verrast: ‘We waren ons van geen kwaad bewust. Voor mijn gevoel waren we ook niet heel veel te laat terug. Ik had gedacht dat we hoogstens een waarschuwing zouden krijgen. Dat gebeurt wel vaker. Maar een gele kaart om deze reden heb ik in de 28 jaar dat ik coach nog nooit meegemaakt.’

Angel: ‘Ik vroeg nog wel hoeveel te laat we waren, maar daar kreeg ik niet echt een duidelijk antwoord op. We hebben het maar gelaten, protesteren had verder toch geen zin.’

Volgens Lodarmasse heeft de aparte situatie de wedstrijd verder niet beïnvloed. ‘We hebben het geaccepteerd en de speelsters hebben het vervolgens goed en gefocust opgepakt. In de vijf minuten met een man minder en ook het half uur daarna hebben we bijna alleen maar de bal gehad. Dat we uiteindelijk met 3-2 verloren, had niets met de kaart te maken.’

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Almeerse Dames 1 (@almeersedames1)

Vanaf nu een timer mee de kleedkamer in

Van Velthoven: ‘Wat de coach van Almere zei, is dat ze in het district Midden Nederland gewend zijn dat je wordt gehaald als je te laat dreigt te komen. In Zuid Nederland heb ik dat nog nooit gehoord. Ik vind het ook niet de verantwoordelijkheid van de scheidsrechters.’

Van Velthoven staat dan ook nog volledig achter haar beslissing. ‘Voor een minuutje te laat komen, vind ik een waarschuwing wel op z’n plaats. Maar dit duurde echt te lang. Het is voor mij ook niet de eerste keer dat ik zo’n kaart geef. Twee jaar geleden deed eenzelfde situatie zich voor. Er zal zeker geen kwade intentie achter zitten, maar hier vind ik een dergelijke sanctie passend.’

Emma van Velthoven zou een volgende keer ‘honderd procent’ zeker dezelfde beslissing nemen. Foto: Ralph van der Gevel

Dus een volgende keer trekt Van Velthoven opnieuw geel? ‘Honderd procent. Vanuit de KNHB zou het wel goed zijn als er een duidelijk, landelijk kader komt wat je moet doen als spelers aan de late kant zijn. Als er tussen de districten inderdaad verschillen zijn op dat vlak, kan daar in ieder geval geen misverstand over bestaan.’

Volgens Angel heeft haar team z’n lesje wel geleerd. ‘We zijn eigenlijk altijd op tijd, maar we grapten al dat we vanaf nu een timer zetten. In dit geval liep het goed af, maar dit mag natuurlijk niet nog een keer gebeuren.’