‘Heel goed team’ Pinoké ’terecht’ terug in de Hoofdklasse

Ze waren het hele seizoen al de torenhoge favoriet om na een jaar terug te keren in de Hoofdklasse. Zaterdag maakten de dames van Pinoké die favorietenrol volledig waar door ook het tweede playoff-duel met Rotterdam te winnen: 4-1. Na een seizoen Overgangsklasse speelt Pinoké weer op het hoogste niveau.

De promotie leidde tot dolle vreugde in het Amsterdamse Bos. De speelsters doken over elkaar heen, de champagne vloeide rijkelijk en hier en daar werd een traantje weggepinkt.

Feest bij Pinoké na de promotie naar de Hoofdklasse. Foto: Willem Vernes.

Terwijl de speelsters aan de ene kant van het veld elkaar bejubelden, zocht coach Hans Oostindie aan de andere kant van het veld in alle rust zijn vrouw en twee dochters op. Een welgemeende knuffel van zijn drie vrouwen was zijn beloning voor de promotie. ‘Ik ben drie avonden van huis en ook de hele zondag weg. Dat vergeet ik wel eens. Maar dat was wel waar ik dat op moment aan dacht. Daarom wilde ik dit even met hen vieren’, vertelde Oostindie korte tijd later. De champagnedouche was hem toen ook al ten deel gevallen. Hij genoot ervan met volle teugen.
‘Dit is zo’n mooie beloning, die meiden hebben het geweldig gedaan. De reden van ons succes? We hebben gewoon een heel goed team. Met jonge meiden die dit seizoen enorme stappen hebben gezet en de ervaren speelsters die hun verantwoordelijkheid hebben gepakt’, zei Oostinidie.

Coach Hans Oostindie viert feest met Keepster Kiki Gunneman. Foto: Willem Vernes

De coach kwam ruim een jaar geleden als vervanger van Robert Justus bij Pinoké, dat toen stijf onderaan in de Hoofdklasse stond. Ook Oostindie kon de Steekneuzen niet meer in de Hoofdklasse houden. Met de club ontvouwde hij een drie jaren plan dat moest leiden tot een stabiele Hoofdklasser met voornamelijk eigen speelsters. Oostindie verjongde de selectie en boekte in de Overgangsklasse direct succes. Pinoké eindigde het seizoen uiteindelijk afgetekend als eerste en ging als de grote favoriet de play-offs met Rotterdam in. Die favorietenrol maakten de Amsterdammers volledig waar door met twee overwinningen de promotie veilig te stellen.

‘Voor de buitenwereld heeft het er dit seizoen waarschijnlijk heel gemakkelijk uitgezien, maar dat was niet’, reageerde Sterre Deetman, topscorer van Pinoké. ‘We hebben er dit seizoen echt kei- en keihard voor gewerkt. Het is echt niet vanzelf gegaan. Iedereen riep van tevoren dat wij het wel even zouden redden. Maar zo werkt het niet. Ik vind zelf die druk van de favoriet wel lekker, maar dat het nu daadwerkelijk is gelukt, kan ik amper geloven. Dit is zo geweldig.’

Terwijl de speelsters van Pinoké feestvierden, stonden de gezichten bij de andere dug-out somber. Hoewel misschien niet overwacht, was de teleurstelling in het Rotterdamse kamp groot. Toch was Jimena Cedres, de Argentijnse sterspeelster van Rotterdam realistisch. ‘Op deze overwinning is niets af te dingen. Pinoké was de favoriet en promoveert ook terecht naar de Hoofdklasse. Maar wij krijgen ook nog een kans.’

Jimena Cedres. Foto: Willem Vernes

Dan moet Rotterdam in een best of three nog wel zien af te rekenen met Groningen, dat als elfde eindigde in de Hoofdklasse en via Rotterdam het vege lijf wil redden. ‘We hebben veel geleerd van deze wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij door die ervaring tegen Groningen nog beter voor de dag gaan komen’, zei Cedres. Dit was haar tweede seizoen bij Rotterdam, maar zij twijfelt over haar toekomst nu haar vriend Lucas Martinez komend seizoen van HGC naar Oranje-Rood verhuist. ‘Ik heb het geweldig naar mijn zin bij Rotterdam, maar weet nog niet wat ik ga doen. Ik ben voor mijn vriend hier naar Nederland gekomen en wil hier ook blijven. Misschien ga ik wel met hem mee.’

Deetman reist liefde Johannes Mooij achterna en gaat naar Barcelona

Wie haar liefde achterna reist, is Deetman. Zij speelde tegen Rotterdam voorlopig haar laatste wedstrijd voor Pinoké. Ze vertrekt in augustus samen met haar vriend, Amsterdam-speler Johannes Mooij, naar Barcelona om daar voor Atlètic Terrassa te gaan spelen. ‘Voor mij voelt het daarom vandaag wel een beetje dubbel. Dit is zo’n geweldige groep. Ik was graag met deze meiden de Hoofdklasse in gegaan. Ik was ook zeker bij Pinoké blijven spelen als we in Nederland waren gebleven. De beslissing heb ik ook niet gemakkelijk genomen, maar we willen graag het avontuur aangaan. Bij Terrassa hoop ik nog meer te leren en nog beter te worden.’

En dat terwijl Deetman in het jaar bij Pinoké al zoveel stappen heeft gezet. Teleurgesteld verliet ze een jaar geleden Amsterdam waar ze niet aan de bak kwam. Bij Pinoké vond ze het plezier terug en bleek ze het scoren zeker niet verleerd te zijn. In de reguliere competitie scoorde ze negentien treffer, waarmee ze als tweede op de topscorerslijst eindigde. In de play-offs voegde ze daar drie doelpunten aan toe. Vorige week in Rotterdam was ze eenmaal trefzeker, zaterdag op het eigen veld scoorde ze tweemaal.

Furieus uit de startblokken

De eerst treffer lag er zaterdag na drie minuten in. Pinoké begon namelijk furieus aan het duel met Rotterdam. Al na twee minuten was er een reuzekans voor Alma Fenne die de bal uit de lucht op het Rotterdamse doel wokkelde. Goalie Lotte Teunisse redde echter bekwaam en reageerde ook attent op de rebound van Deetman. Het bleek uitstel van executie, want een minuut later was het alsnog 1-0 voor Pinoké. Ditmaal was er weer een rebound voor Deetman, maar nu was keepster Teunisse niet meer in de buurt om handelend op te treden: 1-0.

In het Amsterdamse Bos maakte het thuispubliek zich al op voor een feestje. Immers, in het eerste duel in Rotterdam had de formatie van coach Kees Wortmann amper de cirkel van Pinoké gezien. Rotterdam had het in het vervolg van het eerste kwart ook lastig, maar knokte zich langzaam maar zeker in de wedstrijd. Pinoké moest achteruit en kwam in het tweede kwart amper nog van de eigen helft. Aanjager in de Rotterdamse ploeg was de Jimena Cedres. De Argentijnse oud-international leek het minste last te hebben van de tropische temperaturen en liet fraaie staaltjes hockey zien. Ondanks haar inbreng slaagde Rotterdam er niet in grote kansen te creëren. Een strafcorner vlak voor de rust was de beste kans, maar die ging hopeloos de mist in.

Ontsnappen

Coach Hans Oostindie benutte de rust van het duel om orde op zaken te stellen bij Pinoké. Net als het aan het begin van de wedstrijd liet Pinoké er geen onzekerheid over bestaan welke ploeg naar de Hoofdklasse wilde. Pinoké startte weer furieus, maar liet ditmaal Rotterdam niet meer ontsnappen. De beslissing viel in de 42ste minuut. Deetman werd in de cirkel aangespeeld. Met alleen goalie Teunisse voor zich, was het een koud kunstje om de 2-0 te maken.

Rotterdam deed vervolgens nog wel een moedige poging om terug te komen in de wedstrijd, maar de echte overtuiging ontbrak. Toen Cecile Knuvers na een heerlijke solo er ook nog 3-0 van maakte, kon de beker tevoorschijn worden gehaald en het feest beginnen. Dat Cedres er via een benutte strafbal nog 3-1 van maakte en Pinoké uit een benutte strafbal de 4-1 op de borden schoot, was slechts interessant voor de statistieken.

Sterre Deetman met bloemen voor haar afscheid bij Pinoké. Foto: Willem Vernes

Dat Pinoké volgend seizoen terugkeert op het hoogste niveau speelt, werd vervolgens uitgebreid gevierd. Oostindie keek al voorzichtig naar volgend seizoen. ‘We hebben een goede ploeg, maar om met deze meiden goed in de Hoofdklasse te kunnen hockeyen, hebben we wel versterkingen nodig.’

Oostindie moet in ieder geval op zoek naar een nieuwe spits, nu Deetman er straks niet meer bij is. ‘Die doelpunten gaan we wel maken, maar het enthousiasme en de openheid van Sterre gaan we het meest missen.’


Wat vind jij? Praat mee...