Kampioen! Ditmaal geen horrorscenario dames Leonidas

Dreigde voor de dames van Leonidas het horrorscenario van vorig seizoen, toen het team van Jordy van der Waart in de voormalige Overgangsklasse uiteindelijk gedesillusioneerd achterbleef? De voorsprong van de koploper in de ‘nieuwe’ Overgangsklasse B slonk gaandeweg van een riante acht punten naar nog maar één schamel puntje.

Gelukkig voor de Rotterdammers richtte de selectie zich bijtijds op en zie, vandaag werd het kampioenschap een feit. Leonidas gaat de Promotieklasse in!

De kater van vorig seizoen werd hiermee weggespoeld. Zoals bekend stond Leonidas vorig jaar tijdens de winterstop bovenaan en leek plaatsing voor de Promotieklasse een zekerheidje, maar aan het einde van het liedje verloor de club de playoff-serie van Tilburg.

Foto: Jordy van der Waart

Van der Waart: ‘Ik moet je zeggen dat ik het vorig seizoen niet als een trauma heb ervaren. Als je keek naar de kwaliteit van onze selectie, dan hoorden we toen thuis op een zesde plek. Maar doordat we bovenaan stonden, kwam de focus helemaal op het winnen te liggen in plaats dat we ons spel verder ontwikkelden. Die fout hebben we dit seizoen niet gemaakt. Ook nu pakten we voor de winterstop heel veel punten en ging het tijdens de tweede helft minder.’

‘Geen pretje om laatste weken coach te zijn’

De coach meldt ‘dat het de laatste drie weken geen pretje was om coach te zijn van Dames 1. Het was behoorlijk stressvol. Mentaal wordt er iets van iedereen verwacht. Als technische staf zijn we onder alle omstandigheden rustig gebleven naar het team toe. En we proberen de speelsters ervan te overtuigen om dat ook te blijven. Daarbij kenden we de pech dat we best een aantal blessures hadden. Vandaag tegen Wageningen waren we weer compleet. We speelden goed en Wageningen is een tegenstander die altijd blijft hockeyen. Dat weet je dat er op het veld ruimtes gaan ontstaan.’

Foto: Jordy van der Waart

Leonidas kwam binnen de kortste keren op een 2-0 voorsprong, maar even zo snel kwam Wageningen weer op gelijke hoogte. Pas na rust maakt Leonidas het verschil.

Driekwart eigen jeugd

Trots is van der Waart op het feit dat zo’n vijftien van de twintig selectiespelers afkomstig zijn uit de eigen jeugdopleiding.

Foto: Jordy van der Waart

‘Dat is ook beleid van de club. De afgelopen seizoenen is Leonidas stukje bij beetje omhoog geklommen met dit als voorlopig resultaat. We gaan de komende periode bekijken hoe we ons plan smeden voor de Promotieklasse. Het zal weer een paar procentjes professioneler moeten en daar staat de club ook wel open voor. Leonidas hoeft haar leden in ieder geval niet om extra geld te vragen, we staan er financieel gezond voor. En over de selectie? Ik denk dat vrijwel iedereen blijft. Het zijn grotendeels speelsters met een verleden bij Leonidas en hockeysters met enige jaren seniorenervaring. Als wij praten over versterkingen, dan moeten die er komen aan de bovenkant van de selectie.’

Voorlopig is het in ieder geval feest, want de promotie leidde tot grote feestvreugde op ‘Leo’.


Wat vind jij? Praat mee...