Kerstrapport OVK (D): Chapeau voor Huizen, kopzorgen in Tilburg

De heenronde van de Overgangsklasse zit er op. Het vormt een uitgelezen moment de tussenbalans op te maken. Wie komt er thuis met een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? Vijf toppers en vijf tegenvallers. Vandaag: de Overgangsklasse Dames.

TOPPERS

Topper 1 – Boaz Janssen

Boaz_Janssen_1

Boaz Janssen werd vorig seizoen al bijtijds kenbaar gemaakt dat zijn contract als hoofdcoach van Tilburg niet zou worden verlengd. Dit gebeurde tot verrassing van velen, onder wie een belangrijk deel van de spelersgroep. Het ambitieuze Huizen pikte Janssen op als vervanger van Timo van Doremalen, die de afgelopen seizoenen zegenrijk werk afleverde bij de club. Van Doremalen kon zijn job niet langer combineren met zijn maatschappelijke bezigheden.
Samen met zijn assistent Kim Lammers, die nog geregeld in het veld verschijnt bij Huizen, leidde Janssen het team naar de koppositie. Gezien vanuit de recente hockeyhistorie (laten we zeggen de laatste twintig jaar) is de ‘prijs’ van winterkampioen een historisch resultaat voor de club. En wie weet wat er nog meer in het vat zit?

 • Rapportcijfer: 9

Topper 2 – Frank Geers

Frank Geers

Provincieclub Union ontwikkelt zich onder aanvoering van Frank Geers tot een zeer serieuze kandidaat om aan het eind van het seizoen mee te doen aan de play-offs. Zoals het er nu naar uitziet, nemen van het drietal Union, Voordaan en Nijmegen twee teams deel aan dit smakelijke toetje.

De club uit Malden verloor alleen van koploper Nijmegen (1-0), maar morste onderweg een viertal kostbare punten door gelijke spelen tegen laagvliegers Helmond en Rotterdam. Wil het team potten breken na de winterstop, dan kan er geen sprake meer zijn van dit soort oneffenheden.

Geers, die op de nominatie staat deel te nemen aan een internationaal coachingstraject, kan na afloop van het seizoen met een nog hoger rapportcijfer thuiskomen als hij zijn ploeg naar de play-offs loodst.

 • Rapportcijfer: 8

Topper 3 – Anthony Potter

antony potter

Alles en iedereen verwacht dat Nijmegen ‘wel weer even’ meedoet aan de play-offs. Vorig jaar was het team van Anthony Potter de gedoodverfde kampioen, maar tijdens de slotfase van de competitie werd het team ingehaald door de huidige hoofdklasser Groningen.
Nijmegen kreeg hiermee een bittere pil te slikken, maar het getuigt van veerkracht dat de ploeg na elf duels gewoon weer aan kop gaat. Dat getuigt van klasse en kwaliteit.
Zoals met Schaerweijde bij de heren, zal Nijmegen na de winterstop vermoedelijk zelf haar grootste tegenstander zijn. Vorig seizoen hield Nijmegen qua trainingsarbeid al enigszins rekening met de titel en het spelen van play-offs. We zullen nooit weten of dit Nijmegen het kampioenschap heeft gekost, maar ook in de Keizerstad kennen ze ongetwijfeld het gezegde van die ezel.

 • Rapportcijfer: 8

Topper 4 – Pieter Bos

Voordaan groeit onder supervisie van Pieter Bos stukje bij beetje uit naar een topploeg in de Overgangsklasse. Het is lang geleden dat de damesploeg het bij het ingaan van de winterstop beter doet dat het herenteam.De ploeg uit Groenekan is de enige die tijdens de heenronde ongeslagen bleef. Het speelde viermaal gelijk: tegen De Terriërs (0-0), Tilburg (1-1) en de beide andere koplopers; Nijmegen (2-2) en Union (0-0). Het venijn zit straks in de staart want de laatste twee competitieduels gaan tegen de twee laatst genoemden.Bos heeft zijn organisatie degelijk opgebouwd, getuige het feit dat hij zelf een paar duels moest missen door privéomstandigheden. Een ploeg die in zo’n situatie blijft winnen, zit zeer volwassen in elkaar.

 • Rapportcijfer: 8

Topper 5 – Dider Meijer

Dider Meijer stopte als goaltjesdief van Almere (en daarvoor HIC) op het moment dat het team van Alex Verga naar de Hoofdklasse promoveerde. Dat was een bizar moment, maar Meijer koos heel bewust voor een trainersloopbaan. Hij heeft een fulltime aanstelling bij de club, traint veel jeugd en debuteert dit seizoen als hoofdcoach van Dames 1.
En dat gaat goed. Na de heenronde staat Almere keurig op de vijfde plaats achter gevestigde namen als Huizen, HIC, Victoria en HGC en op gelijke hoogte met de kampioen van vorig seizoen: Were Di.
Het wordt de uitdaging voor Meijer c.s. om na de winterstop niet alleen van lager geklasseerde ploegen te winnen (zoals tot nu toe), maar ook van ploegen die deel uitmaken van de top-4. Die gingen alle verloren.

 • Rapportcijfer: 7,5

TEGENVALLERS

Tegenvaller 1 – Craeyenhout

Craeyenhout Dames 1 (c) René Van Zon

Craeyenhout Dames 1 (c) René Van Zon

De unieke club Craeyenhout (de enige hockeyvereniging waarvan alleen meisjes en dames lid kunnen worden) kenmerkt zich al vele seizoenen achtereen door haar jeugdigheid. De club schroomt niet om jonge talentjes voor de leeuwen te gooien op dit landelijke subtopniveau.
Vorig seizoen ging het op het nippertje goed met Craeyenhout, dat toen tussentijds met een trainerswissel te maken kreeg. Daarbuiten was de inbreng van goaltjesdief Cherish de Looze van eminent belang.
Het gaatje met de veilige negende plaats is momenteel zes punten, waar Craeyenhout tot nu toe slechts vijf punten (één zege, twee remises) sprokkelde. Mogelijk kan de ploeg van coach Mark Langemeyer na de winterstop terugvallen op wat extra routine in het team.

 • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 2 – EHV

EHV - teamfoto 2016-17 - foto Herman Zandhuis

EHV Dames 1. (c) Herman Zandhuis

Promovendi uit de oostelijke Eerste Klasse hebben het per definitie lastig in de Overgangsklasse, omdat het niveau van de andere Eerste Klassen standaard hoger ligt. Dat merkt EHV uit Enschede dit seizoen aan den lijve.
De ploeg incasseerde tijdens de laatste competitiewedstrijd een 10-1 nederlaag tegen Push en boekte ook stevige uitslagen tegen Union, Nijmegen en Voordaan. Aan de andere kant: EHV verloor vijfmaal met slechts één goal verschil. Daaraan zal het team zich moeten vastklampen, wil het overleven op dit niveau.
De praktijk leert dat gepromoveerde teams vaak een betere tweede competitiehelft spelen. Handhaaft EHV zich, dan mag dit voelen als een kampioenschap, maar zo ver is het nog (lang) niet.

 • Rapportcijfer: 5,5

Tegenvaller 3 – Ring Pass

Ring Pass Dames 1

Met één overwinning en één gelijkspel tijdens de eerste drie competitieduels startte Ring Pass prima aan de competitie. Het vervolg was echter dramatisch: acht nederlagen op rij onder wie het zes-puntenduel tegen Craeyenhout (2-1).
Het team van Eric van der Pol ging er alleen tegen Were Di hard af (5-1), voor het overige bleef de schade beperkt tot hooguit drie tegendoelpunten.
Benieuwd of de ervaren coach, die de dames van Hurley al eens naar de Hoofdklasse leidde, een Houdini-act kan bedenken om zijn ploeg voor rechtstreekse degradatie te behoeden. Want dat lijkt op dit moment het hoogst haalbare.

 • Rapportcijfer: 5

Tegenvaller 4 – Rotterdam

De selectie van Rotterdam viel na vorig seizoen voor een flink deel uiteen na interne perikelen. David Gestel stapte gedesillusioneerd op en het was aan de nieuwe coach Kees Wortmann om een nieuw team bij elkaar te bellen.
Dat lukte, maar de oefenmeester moet het vooral doen met veel jonge aanwas. Rotterdam verloor onder anderen Mathilde Aarnink (nu scorend voor HIC) en cornerspecialist Claire Visser als sterkhouders.
De vraag rijst waarom het grote Rotterdam er de laatste jaren telkens niet in slaagt om naast de herenploeg een stevige selectie voor Dames 1 te presenteren? De regio telt immers beloftevolle hockeysters te kust en te keur. Een negende plaats met twaalf punten is (enerzijds) beneden de status van een club, die zich (anderzijds) over de hele linie juist wil meten met de besten van ons land. Dat wringt.

 • Rapportcijfer: 5

Tegenvaller 5 – Tilburg

Het ambitieuze Tilburg heeft er een hoofdpijndossier bij: Dames 1. Naar buiten toe houdt de club de rijen keurig gesloten, maar intern werd er al menig woordje gewisseld over de vorderingen van dit vaandelteam. Die zijn er namelijk niet. Althans, niet qua prestaties.
Aanvoerder Nina de Veer liet begin dit seizoen tijdens een interview met hockey.nl weten, dat de ploeg zo snel als het maar enigszins kan wil promoveren naar de Hoofdklasse. Die uitspraken gaan de ploeg nu achtervolgen.
De tussenbalans van het team is tamelijk bedroevend. Met slechts drie zeges, twee remises en zes nederlagen (waaronder de afgang tegen EHV) kijkt Tilburg de komende maanden tegen een tiende plaats op de ranglijst aan.

Coach Rob Haantjes heeft in het verleden bewezen dat hij topploegen kan opzwepen tot grootse prestaties. Hij bracht de mannen van Voordaan en de dames van Nijmegen naar de Hoofdklasse. Dit is echter ‘a different cook’. Interessant om te volgen hoe hij zich houdt als manager in slechte tijden.

 • Rapportcijfer: 4,5


2 Reacties

 1. robertmsmit

  Is het volgende waar: 'Promovendi uit de oostelijke Eerste Klasse hebben het per definitie lastig in de Overgangsklasse'? Misschien even de resultaten van Wageningen Da1 checken de jaren naar promotie OVK!

  1. thommoesker

   N is geen 1


Wat vind jij? Praat mee...