Kerstrapport OVK (D): Leonidas dé grote verrassing

De eerste helft van de competitie zit er op in de Overgangsklasse. Het vormt een uitgelezen moment de tussenbalans op te maken. Wie komt er thuis met een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hockeytas vol huiswerk? De toppers en tegenvallers. Vandaag: de Overgangsklasse Dames.

TOPPERS

Topper 1: Leonidas

Zonder enige twijfel is Leonidas de grote verrassing van de eerste seizoenshelft. Wie had voorspeld dat ‘Leo’ aan kop zou gaan in een poule met onder meer MOP, was nu miljonair geweest.

Hoewel er kritiek is op de speelwijze van coach Jordy van der Waart en zijn meiden, blijkt het in de praktijk een uiterst effectieve strategie. Je verwacht van een koploper meestal een strijdplan, dat uitgaat van dominant hockey op de helft van de tegenstander, maar zo speelt Leonidas niet. Het team blijkt een meester in het verdedigen en is levensgevaarlijk in de omschakeling en in de counter. Wanneer dit de tactiek is die het best bij de spelersgroep past, en als je daarmee bovendien succesvol bent, dan heeft de technische staf dat gewoon uitstekend gezien.

Coach Janneke Woudenberg van Were Di feliciteert Marloes Timmermans na de overwinning op Tilburg. Foto: OrangePictures

Topper 2: Were Di

Were Di is de enige damesploeg die met een ongeslagen status de winterpauze ingaat. Dat verdient een compliment met tegenstanders als Pinoké, HGC en Push in je poule. De Tilburgers hebben zich echter voorgenomen dat zij zich door niets of niemand laten ringeloren. Ze verdedigen als kenaus en zetten graag een hoge press om de tegenstanders bij de keel te grijpen. Dat verloopt zeer succesvol met een ploeg, waarmee trainer-coach Janneke Woudenberg (een kind van de club) begin vorig seizoen aan het opbouwen sloeg. Na het kampioenschap van het seizoen 2015/16 werd het tijd te verjongen en dat pakt onverwacht snel goed uit.

Lotte de Heer van Rotterdam legt aan voor een strafcorner.

Topper 3: Rotterdam

Twee seizoenen geleden was het hommeles in de selectie van HC Rotterdam, die dan ook prompt uiteenviel. De nieuwe trainer-coach Kees Wortmann hield er een gepeperde telefoonrekening aan over om speelsters te interesseren naar Hillegersberg te komen. Hoge verwachtingen koesterde de club vorig jaar niet. Het werd een seizoen van bouwen aan een nieuwe ploeg en de vraag was hoe lang dit zou duren. Welnu, Wortmann heeft het in anderhalf jaar tijd aardig op de rails gekregen. Het voorlopige resultaat is een derde plaats op de ranking. Smetje was wel de laatste wedstrijd tegen HIC: een inspiratieloos 3-0 verlies. Het kostte het team de tweede plaats.

TEGENVALLERS

De selectie van HIC. Foto: website HIC

Tegenvaller 1: HIC

Bij HIC wil het maar niet lukken. Trainer-coach Vincent van Hall liet gaandeweg weten dat ‘de gifbeker blijkbaar nog niet leeg is’.  Wie kijkt naar de kwaliteit en de potentie van de selectie zou veronderstellen dat HIC toch minimaal binnen de top-5 van de poule zou staan. Rampzalig is de situatie niet, want de promotieregeling in de Overgangsklasse is dit seizoen ruimhartig, maar een kentering na de winterstop is node gewenst. Eindigt HIC in mei op de huidige achtste plek, dan zakt het team af naar het derde niveau van ons land. Voor een clubs als HIC moet dat een schrikbeeld zijn.

Een speelsters van Union (rechts) in een duel met Voordaan. De Maldense formatie haalde in dat eerste competitie-duel een van haar vijf punten door met 1-1 gelijk te spelen. Foto: Cliff Baaij

Tegenvaller  2: Union

Bij Union zijn ze zelf ook niet tevreden over de geleverde prestaties tot nu toe. Dat kan ook moeilijk anders, want het team staat na twaalf duels op de negende plaats. De laatste seizoenen speelde het team van toen nog Frank Geers, zij het met aanzienlijk meer routine, een hele aardige rol in de subtop van de Overgangsklasse. Die indruk maakte Union tijdens de eerste helft van de competitie in ieder geval niet. Volgens trainer-coach Inge Poelmans zouden haar speelsters wat vaker ‘als kenaus’ op het veld moeten staan. Te vaak is het nog meisjeshockey en ja, dan gaat het niet lukken in de Overgangsklasse. Na een halfjaar hockey zou dat de dames toch duidelijk moeten zijn.

Selectie Alecto Dames 1. Foto: Facebook Alecto

Tegenvaller 3: Alecto

Uiteraard wisten we dat we van promovendus Alecto geen wonderen mochten verwachten. Het team maakte in twee jaar tijd een megasprong van de Tweede Klasse naar de Overgangsklasse. Echter, de twee puntjes die het team tot nu toe vergaarde, is wel wat schamel. Verschillende coaches uit poule B verbazen zich er oprecht over dat Alecto zo laag op de ranglijst staat, gelet op het spel en de potentie van het team. Dat mag dan een troost zijn, maar ook een signaal dat de selectie er kennelijk meer uit had kunnen (of moeten?) slepen dan twee gelijke spelen.


Wat vind jij? Praat mee...