Opgestapte Levie vindt het nog te vroeg om Cartouche te zien spelen

Sinds coach Jaïr Levie onlangs opstapte bij het vrouwenteam van overgangsklasser Cartouche, komt hij nog steeds vier dagen per week op de club. Alleen staat hij niet als toeschouwer langs de lijn als Dames 1 speelt. Daar vindt hij het nog te vroeg voor.

Het moet een gekke gewaarwording zijn om na het nemen van zo’n moeilijke beslissing weer vrolijk op te club te verschijnen. Dat geldt niet voor Levie. Hij is nog altijd technisch directeur van Cartouche, een functie waarbij hij over de jeugdopleiding gaat. ‘Het voelt totaal niet raar’, zegt hij. ‘Afgelopen zaterdag was ik er van half negen tot half zes en heb ik met Jan en alleman gepraat. Doordeweeks begeleid ik trainers, sta ik op het veld bij de jeugd en heb ik meetings met verschillende mensen in de organisatie. Dat gaat allemaal vlekkeloos.’

Toch slaat hij de wedstrijden van Dames 1 over. ‘Ik heb nog steeds een goede relatie met de staf waarmee ik heb samengewerkt. Zij houden me keurig op de hoogte van de uitslagen en het verloop van de wedstrijd. Ik volg alles dus nog steeds op de voet en ik kom die meiden op de club ook gewoon tegen. Dat gaat prima. Maar het voelt gek om naar hun wedstrijden te gaan kijken. Daarvoor ligt het nog te vers in het geheugen. Misschien dat ik in de tweede competitiehelft wel ga kijken.’

Als kapitein verlaat je je schip niet zomaar. Maar voor dit schip was ik de juiste kapitein niet meer

Over de reden van zijn plotselinge vertrek van drie weken geleden wil Levie nog altijd niet te veel in detail treden. Duidelijk is wel dat hij bij een deel van de groep het vertrouwen miste. ‘Als kapitein verlaat je je schip niet zomaar. Maar voor dit schip was ik de juiste kapitein niet meer’, zegt Levie met gevoel voor beeldspraak.

‘Ik had het gevoel dat ik er niks meer aan kon doen. Ik heb individuele gesprekken aangeknoopt en ik heb teamactiviteiten georganiseerd, maar ik miste de verbinding en het vertrouwen. Dat is voor mij de basis voor een samenwerking. Als coach probeer je vertrouwen te kweken, maar dat is bij een aantal speelsters niet gelukt. Ik zeg altijd: het klepje is open of het klepje is dicht. Bij een aantal speelsters, die een mindere klik met mij hadden, was het klepje dicht. Daardoor vond ik mezelf niet meer de juiste persoon om de groep verder te begeleiden’, zegt Levie, die in ieder geval voor de winterperiode al een nieuwe klus heeft gevonden. Hij wordt hoofdcoach van het zaalteam van de vrouwen van Royal Antwerp.

Onder leiding van de doorgeschoven assistent Jasper Kokx, die in ieder geval tot de winterstop de leiding heeft, pakte Cartouche negen punten uit de laatste vier wedstrijden. Het staat nu op de vierde plaats, vier punten achter koploper Almere.


Wat vind jij? Praat mee...