Round-up OVK Dames: Opeens topspanning in poule B

Het leek allemaal zo overzichtelijk in de top van poule B. Were Di ging fier aan kop en de strijd om de tweede plek ging tussen Victoria, De Terriërs en Voordaan. Maar zie: Were Di staat nog maar één overwinning los, Huizen meldt zich aan het front en het verschil tussen de nummers 2 en 5 is slechts 2 punten. Met nog 4 duels in het vooruitzicht wordt het een finalemaand om je vingers bij af te likken.

Overgangsklasse A

Groningen feller, sneller

Groningen liet voor het eerst sinds enkele weken weer haar oude, vertrouwde spelletje zien. Dit tot intense tevredenheid van trainer-coach Marc Materek, die uiteraard ook merkt dat er binnen de club zo zoetjes aan een sfeer van euforie ontstaat. Met nog 4 wedstrijden te gaan, bedraagt de voorsprong van de nummer 2 op de nummer 3, 7 punten. ‘En de groep heeft zich de vorige week heel duidelijk uitgesproken waar zij naartoe wil. Gelukkig zag ik dat tegen HIC terug op het veld.’ De Groningsen wonnen met 4-1 van het reeds uitgespeelde HIC. Vincent van Hall (HIC): ‘Op de overwinning viel niets af te dingen. Groningen was feller, sneller en speelde de kansen beter uit.’

Leonidas ‘niets te verliezen’

Zou er een stand worden opgemaakt over de wedstrijden na de winterstop, dan zou Leonidas – na Nijmegen – op een knappe 2e plaats staan. Ditmaal was Almere een maatje te klein voor ‘Leo’, dat met 5-3 won na een 4-1 voorsprong halverwege de 2e helft. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Volgende week mogen we tegen Nijmegen laten zien hoe wij er ten opzichte van de koploper voorstaan. Ik ben erg benieuwd, we hebben totaal niets te verliezen.’

Zege Wageningen

Bij Rotterdam lijkt de fut eruit. Tegenstander Wageningen liep tijdens de 2e helft (rust 0-1) gestaag weg bij de thuisclub en bouwde haar voorsprong gelijkmatig uit naar 1-4. Hierdoor staat de ploeg van Arnoud Boersma op de 4e plek met 2 puntjes achterstand op Union. Dat kan dus nog een aardige eindfase worden. Boersma: ‘Het was niet eenvoudig en de 0-3 tussenstand gaf de verhouding in het veld eigenlijk niet echt weer. Het was wat overtrokken, maar de zege was uiteindelijk wel verdiend.’

Volle buit voor Union

Union haalde op het laatste nippertje de volle buit binnen tegen Craeyenhout. In de 69e minuut mocht Nynke Kappelle aanleggen voor een strafcorner en de bal verdween prompt in het doel. ‘Wij hadden onszelf veel sneller moeten belonen. Vooral voor rust waren we verreweg de bovenliggende partij. Op zich was het een leuk duel en we waren blij met de late 1-0. Wij willen het seizoen afsluiten op een zo hoog mogelijke plek.’

De Warande treft blauw-oranje muur

Voor De Warande begint het er somber uit te zien. De ploeg van Gijs Hessels verloor het 6-puntenduel tegen QZ met 0-1 en gaat nu met Zwolle uitmaken wie rechtstreeks degradeert naar de Eerste Klasse. Voor QZ was het volgens trainer-coach Michel Schoenmakers ‘een zwaar bevochten zege. De laatste 15 minuten was het een kwestie van tegenhouden, wegslaan en lelijk hockey. Maar ja, er telde maar één ding vandaag.’ Hessels: ‘Wij liepen voortdurend tegen een blauw-oranje muur aan en we kwamen er niet doorheen, ondanks een aantal strafcorners in de slotfase.’

Nijmegen moeiteloos langs Zwolle

Nijmegen kende totaal geen moeite met Zwolle. Het werd 0-5 na een zeer pittige trainingsweek voor de Gelderlanders. Nijmegen maakt zich al op voor de play-offs en werkte pittige sessies af, aldus Anthony Potter, ‘met shuttle runs en sprints van een volle minuut. Daardoor stonden wij er niet superscherp op vandaag, maar de overwinning was prima.’ Nijmegen speelt nog tegen Almere, Groningen, Leonidas en Craeyenhout.

Groningen-HIC 4-1 (2-0)
1-0 Van Asperen, 2-0 De Bruijn (sc), 3-0 Van Asperen, 4-0 Werumeus Buning (sc), 4-1 Geerts (sc)

Leonidas-Almere 5-3 (1-1)
1-0 Kouwen (sc), 1-1 Angel, 2-1 Baijens, 3-1 Kouwen, 4-1 Schaeffers (sc), 4-2 Holtslag (sb), 4-3 Holtslag (sb), 5-3 Korink

Rotterdam-Wageningen 2-4 (0-1)
0-1 Brands, 0-2 Mink (sc), 0-3 Van de Hoek, 1-3 Visser (sc), 1-4 Steenhuizen, 2-4 Sikkenk

Union-Craeyenhout 1-0 (0-0)
1-0 N. Kappelle (sc)

De Warande-QZ 0-1 (0-0)
Ellenbroek

Zwolle-Nijmegen 0-5 (0-2)
0-1 Koenders (sc), 0-2 Koenders (sc), 0-3 Bombach, 0-4 Van Roosmalen, 0-5 Koenders

Overgangsklasse B

HGC even te veel voor Eindhoven

HGC speelt de laatste weken weer stabiel en beschikt sinds zondagmiddag voor het eerst dit seizoen over een complete selectie. ‘Tot nu toe deden we elk duel een beroep op de A-jeugd en nu was het niet nodig’, aldus assistent-coach Roel Willems. Vermoedelijk is het te laat voor een poging alsnog de play-offs te halen, maar dat is niet het eerste waar het team mee bezig is, aldus Willems. Tegen Eindhoven werd het 3-1 na een 0-1 ruststand. HGC ging niet best van start, maar herstelde zich tijdens de 2e helft. Anka Heltzel (Eindhoven): ‘We waren blij met de 1e helft, maar vanaf 10 minuten na rust kregen we te snel achter elkaar 2 tegengoals te verwerken. Dat was even te veel voor ons.’

‘Duitse zege’ Huizen

Huizen is helemaal back in business. De 2-1 overwinning op Victoria betekent dat de afstand tot de 2e plek nog maar 2 punten is. Het kunnen nog mooie weken worden voor het team en de afscheid nemende coach Timo van Doremalen. Huizen boekte wel een zogeheten Duitse zege dankzij een rake corner op 2 minuten voor het einde.

Victoria baalt

Minder vrolijk was de stemming in het kamp van Victoria. Trainer-coach Eelco van Roon: ‘12 Van de 16 meiden huilden na afloop vanwege de onmacht over de arbitrage. Ik ga er ook over bellen met de hockeybond, want het ging alle perken te buiten. Het was genant tot de 10e macht. Je kunt tienmaal per week trainen, je kunt 4 keer per dag trainen; het was afschuwelijk. De videobeelden zijn er ook helder over. Het is nu een uur na de wedstrijd, ik kook nog altijd van binnen. Als de scheids tijdens de rust al gaat overleggen met de tegenstander…’

Were Di boos op zichzelf

Voor Were Di wordt het de hoogste tijd het ritme van voor de winterstop op te pakken. Tijdens de eerste competitiehelft gingen de Tilburgsen fier aan kop, maar die status brokkelt nu met de week af. De kans is in deze fase zelfs aanwezig dat het team aan het eind van de rit overal naast grijpt. Tegen Rood-Wit werd het 2-2, waarbij er de eerste 55 minuten niets aan de hand leek. Het stond toen 0-2 met kansen op 0-3. Nadien sloeg Rood-Wit tweemaal toe. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Wij zijn heel boos op onszelf.’ Volgende week kan Were Di zich revancheren tijdens de stadsderby tegen Tilburg. Daarna volgen HGC, Huizen en Victoria.

De Terriërs met hakken over sloot

De Terriërs, eveneens in de race voor de play-offs, haalde het met de hakken over de sloot tegen Schaerweijde. Het werd 2-1 in Heiloo, waarbij de thuisclub op 2 bijzondere momenten scoorde; in de eerste en de 34-ste minuut van de eerste helft. Schaerweijde won volgens Jeroen Visser (De Terriërs) vooral de slag op het middenveld. ‘Ik vind dat ze een echt goede ploeg hebben, wij kregen er geen grip op. Ik ben blij dat we hebben gewonnen.’ Razwan Ahmed (Schaerweijde): ‘Wij waren het hele duel veel beter. Terriërs scoorde tweemaal en dat was het ook. Ze probeerden ons tijdens de 2e helft alleen uit onze flow te halen, meer niet.’

Tilburg zet druk tegen Voordaan

Tilburg, kansloos voor de play-offs, zette Voordaan een stevige hak op weg naar dat toetje van het seizoen. ‘Wij hebben elke week het gevoel dat er iets te halen valt, maar dat lukt niet telkens’, aldus Boaz Janssen (Tilburg). Tegen Voordaan werd het in eigen huis 2-1. Na een dubbelblanke stand bij rust liep Tilburg tijdens de tweede helft uit naar 2-0. Pas via een uitspeelcorner in de 70-ste minuut kon Voordaan tegen scoren. Pieter Bos (Voordaan): ‘Wij speelden vandaag onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Tilburg zette hoge druk en wij waren vooral aan de bal heel erg matig.’

Venlo content

Venlo en Klein Zwitserland tenslotte eindigden hun onderlinge duel in 0-0. Geen goals dus in het diepe zuiden en daar was Venlo het meest content mee. De ploeg sprokkelde zo haar eerste puntje na de winterstop en moet de komende weken vol aan de bak om play-outs te ontlopen.

HGC-Eindhoven 3-1 (0-1)
0-1 Blankevoort, 1-1 Castelein, 2-1 Castelein, 3-1 Voogd

Huizen-Victoria 2-1 (0-1)
0-1 Weijsschede, 1-1 Michels (sb), 2-1 Heemskerk (sc)

Rood-Wit-Were Di 2-2 (0-1)
0-1 M. van Dessel (sc), 0-2 Simons, 1-2 Smit, 2-2 Van den Boomen

De Terriërs-Schaerweijde 2-1 (2-0)
1-0 Donkersloot, 2-0 Karelse, 2-1 Ten Haaft