Overzicht OVK (D): Wie wordt het: Were Di of Groningen?

1 Ding staat vast: de Hoofdklasse krijgt er volgend seizoen een volstrekte outsider bij. Were Di en Groningen gaan onderling uitmaken wie rechtstreeks promoveert. De 1e clash vindt woensdagavond plaats in Tilburg (aanvang 20.30 uur), de 2e en eventueel 3e wedstrijd vinden volgend weekend plaats op de Harener Holt. Slecht nieuws was er gisteren voor Schaerweijde. De ploeg stond bij het ingaan van de laatste ronde 9e, maar door een overwinning van Rood-Wit (stond elfde) speelt het team alsnog play-outs.

Overgangsklasse A

QZ mag nog even door

Promovendus Almere sloot het seizoen in stijl af. Het team van de vertrekkende coach Jigal Agsteribbe won met 4-0 van QZ, waarvan reeds bekend was dat die play-outs ging spelen. ‘Toch had ik het vandaag liever positief afgesloten’, aldus Michel Schoenmaker (QZ). De Nijmegenaren moeten tot 25 mei wachten voordat ze opnieuw aan de bak kunnen. Dit tegen een runner-up uit de Eerste Klasse.

Leonidas en Wageningen in evenwicht

Leonidas en Wageningen zetten er een punt achter met een remise: 1-1. Beide teams kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen. Leonidas was vooral na de winterpauze een amper te kloppen ploeg, Wageningen slaagde er in na degradatie uit de Hoofdklasse (met vertrek van veel speelsters) een nieuw team vol jong talent neer te zetten. Het wordt de uitdaging voor Arnoud Boersma (Wageningen) gedegen vervangers te vinden voor Imme van de Hoek – gaat naar landskampioen Den Bosch – en topscorer Minou Mink. Zij gaat studeren en hockeyen in de Verenigde Staten.

Goede generale Nijmegen

Nijmegen, dat met 3-0 won van Craeyenhout, mag woensdagavond in Rotterdam aan de bak. In Kralingen stuit de nummer twee van poule A op de runner-up van poule B, namelijk Victoria. Vorige week verspeelde Nijmegen de titel door op Groningen te verliezen. Dat dreunde even na, maar veel tijd om daar bij stil te staan is er niet. Mogelijk spelen Nijmegen en Victoria komende week drie duels in vijf dagen. Anthony Potter (Nijmegen): ‘Het was een moeilijke week voor ons, maar het spel tegen Craeyenhout was oké. Het is dat de doelvrouw van onze tegenstander uitstekend keepte. Ik denk dat zij zeker twintig ballen heeft gestopt.’

Gestel over reden van zijn vertrek bij Rotterdam 

Union leverde een prestatie van formaat. Onder aanvoering van Frank Geers, die dit seizoen zijn entree maakte op Union, eindigde de ploeg als 3e. Het team finishte het seizoen met een prima pot tegen Rotterdam. Geers: ‘Het werd 2-0, maar 6-1 of 7-1 had ook goed gekund. Rotterdam slaagde er in de bal 3 of 4 maal van de lijn te halen.’

Tja, en dan Rotterdam. Na de winterstop ging het seizoen als een nachtkaars uit. Belangrijke oorzaak is vermoedelijk het voortijdig aangekondigde vertrek van trainer-coach David Gestel geweest. Gestel presteerde tot dan toe uitstekend met promotie naar de Hoofdklasse Indoor en een 3e plek op de ranglijst bij het ingaan van de winterstop.

Gestel: ‘Ik ben blij dat het erop zit. Er zijn spelletjes gespeeld waar ik niet blij van word. Alles leek erop dat ik kon verlengen, maar opeens was het over. Ik mocht blijven, maar de eis luidde dat ik volgend seizoen afscheid moest nemen van één speelster.’

Saillant: die ene speelster betrof topscorer en routinier Claire Visser (35) met wie Gestel sinds enige tijd een relatie heeft. Gestel: ‘Dat is helemaal niet zo spannend en het staat ook niets in de weg. Claire is door de club gevraagd terug te keren in Dames 1 vanwege haar doelpunten. En dan dit. We zijn volwassen mensen met elkaar, maar kennelijk denken anderen daar anders over. Een dag na mijn aangekondigde vertrek hing de club al bij Kees Wortmann aan de lijn. Dat zegt genoeg. Kees is een prima collega, die gaat vast en zeker een goed team bij elkaar bellen, maar ik hoef nooit meer terug naar Rotterdam.’ 

Gestel wordt volgend jaar trainer-coach van de mannen van Derby (net gedegradeerd naar de Tweede Klasse). Ook Visser speelt volgend jaar niet meer voor Rotterdam Dames 1.

De kampioen en de degradant

Het sprookje van Groningen is bijna voltooid. Tot ieders verbazing hees het team gistermiddag de kampioensvlag met een duidelijk 1-5 overwinning op De Warande, dat hierdoor rechtstreeks degradeerde. Groningen speelde volgens trainer-coach Marc Materek ‘een moeilijk duel, maar dat had alles te maken met spanning en stress. We knokten en vochten ons daar overheen. Desondanks was het een van onze slechtste wedstrijden van het seizoen. Daarbij, De Warande ging er nog vol voor om degradatie te ontlopen. Zij kwamen zelfs op een 1-0 voorsprong.’

Groningen lijkt klaar voor de confrontaties met Were Di. Materek: ‘Het zal een hete avond worden in Tilburg, maar de druk ligt gelukkig niet bij ons. Het publiek in Tilburg zal een overwinning verwachten, dat brengt een bepaald verwachtingspatroon met zich mee. Ik ben benieuwd hoe onze tegenstander daarmee omgaat. Wij gaan in ieder geval vol gas geven, want juist in Tilburg willen wij winnen.’

Zwolle naar play-outs

Zwolle redde het vege lijf en gaat eind mei play-outs spelen tegen één van de verliezende kampioenen uit de Eerste Klasse. Het is niet de eerste keer dat Zwolle play-outs speelt, ‘Maar ook onder de verliezende kampioenen treffen we gerenommeerde ploegen’, aldus Roel Stofmeel.

Almere-QZ 4-0 (1-0)
1-0 Kraan, 2-0 Angel, 3-0 De Kort, 4-0 Willems

Leonidas-Wageningen 1-1 (0-0)
0-1 Steenhuizen, 1-1 Groothuis

Nijmegen-Craeyenhout 3-0 (2-0)
1-0 De Wijn, 2-0 M. Simons, 3-0 Mintjes

Union-Rotterdam 2-0 (2-0)
1-0 Sanders, 2-0 Sanders

De Warande-Groningen 1-5 (1-2)
1-0 onbekend, 1-1 Van Asperen, 1-2 Van Asperen, 1-3 Van Erp, 1-4 H. Koning (sc), 1-5 H. Koning

Zwolle-HIC 1-2 (0-0)
1-0 Meijering, 1-1 Hoeboer, 2-1 Stuij

Overgangsklasse B

Eindhoven met opgeheven hoofd naar Eerste Klasse

Eindhoven sluit het seizoen, dat eindigde in rechtstreekse degradatie, in ieder geval in stijl af. Het team won met 2-0 van Voordaan dat lange tijd meestreed om de play-offs. ‘Wij gaan met opgeheven hoofd naar de Eerste Klasse’ aldus Anka Heltzel die er zelf mee stopt. Door de nederlaag eindigt Voordaan als 5e, bij winst was dat een gedeeld 3e plek geworden.

Derby eindigt in remise

Klein Zwitserland boekte tegen HGC haar 10e gelijkspel van het seizoen. Uiteindelijk is dit goed voor een plek in de middenmoot (7e), een omgeving waarin ook HGC eindigde (6e). Op de Roggewoning in Wassenaar werd het 2-2, waarbij HGC na rust nog op een 2-0 voorsprong kwam. Roel Willems (HGC): ‘Dat leek kat in ’t bakkie voor ons, maar we lieten KZ in het spel komen.’ Bastiaan Bunnik (KZ) was blij met de remise, maar nog blijer met de rentree van Amy-Jo Rolvink die na 2 jaar knieblessureleed haar 1e minuten maakte.

Huizen: van 9 naar 3

Huizen schonk zichzelf en de vertrekkende trainer-coach Timo van Doremalen een fraai afscheid. Tot op de laatste dag streed Huizen voor een plaats in de play-offs en het bereiken daarvan zou historisch zijn geweest. De ploeg deed haar plicht door met 2-0 te winnen van Schaerweijde, maar rechtstreekse concurrent Victoria won ook.  En dus eindigde Huizen als 3e. ‘Wij hadden dit seizoen 2 of 3 potjes, zoals Rood-Wit uit kort na de winterstop, waarin wij het echt hebben laten liggen. Maar goed, dat overkomt elke ploeg. Ik ben ongelofelijk trots op deze prestatie. Ik ben 4 jaar trainer-coach geweest op Huizen en daarin bereikten we achtereenvolgens de 9e, de 8e, de 5e en de 3e plaats.’ Zoals bekend wordt Van Doremalen opgevolgd door Boaz Janssen, die vertrekt bij HC Tilburg.

Schaerweijde wacht af tegen welke nummer 2 uit de Eerste Klasse zij moet spelen om de status van Overgangsklasser te bestendigen.

Rood-Wit ontloopt play-offs dankzij verkeerde stick

Rood-Wit ontspringt deze play-outdans. Bij het ingaan van de laatste ronde stond de ploeg uit Aerdenhout 11e, maar de 3-1 winst op Venlo (nummer 10) betekent een stijging naar de veilige 9e plek. ‘Dit was onze droom en die is nu uitgekomen’, aldus een meer dan blije Daan Sabel (Rood-Wit). Bij rust was het nog 0-1 en was Venlo virtueel in veilige haven. Tijdens de 2e helft gingen de remmen bij Rood-Wit echter los.

De laatste goal viel 20 seconden voor tijd. Daphne van de Berg van Rood-Wit zat in de slotfase met een tijdstraf langs de kant, mocht 30 seconden voor het einde het veld in, pakte in de haast een verkeerde stick mee, kreeg prompt de bal, liep alleen op het Venlose doel af en scoorde!

Ralf Thijssen moest toegeven dat Rood-Wit deze middag de betere was. ‘Het was overigens een extreem slecht duel, waarbij veel spanning op mijn ploeg stond. En na de 1-1 kwam Rood-Wit in de goede flow terecht.’

Venlo gaat play-outs spelen tegen 1 van de verliezende kampioenen van de Eerste Klasse.

Teleurstelling bij Tilburg en Terriërs

Tilburg sloot een licht teleurstellend seizoen ook goed af door met 4-2 van De Terriërs te winnen. Dat gebeurde volgens Boaz Jansen met ‘erg goed spel.’ Tilburg eindigde als 8e, Terriërs als 4e. In theorie had het team uit Heiloo de play-offs nog kunnen halen, maar de wijze waarop de ploeg acteerde, voorzag daar niet in. ‘De laatste 4, 5 weken hebben we teveel punten laten liggen. En dan heb je er dus eigenlijk ook geen recht op,’ aldus Jeroen Visser (De Terriërs).

Topper zonder gevolgen

Victoria bereikte het doel: de play-offs. Dat is knap gedaan door de debuterende coach Eelco van Roon en zijn dames. De laatste wedstrijd van het seizoen zou een regelrechte topper kunnen zijn geweest tussen de nummer 2 (Victoria) en 1 (Were Di), maar de Tilburgsen maakten het vorige week al af. Desalniettming won Victoria met 3-1.

De druk was dus van de ketel en aan de kant van Were Di gingen de speelsters niet tot het uiterste. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘We hinkten een beetje op 2 gedachten. Je wilt winnen, maar aan de andere kant moet je ook geen blessures en schorsingen oplopen met het oog op de wedstrijden tegen Groningen.’

Volgens Woudenberg, die als coach het laatste anderhalf seizoen veel indruk maakt, is haar ploeg klaar voor de play-offs. De hele club is in staat van paraatheid. ‘Ik verwacht heel veel publiek, ook van clubs uit de regio. Geen blessures, iedereen is fit. Achteraf ben ik blij dat we vorige week al kampioen werden. We hebben toen ons feestje kunnen vieren. Vandaag had dat een stuk minder gekund.’

Eindhoven-Voordaan 2-0 (2-0)
1-0 Timmermans, 2-0 Hanckmann

HGC-Klein Zwitserland 2-2 (1-0)
1-0 Hartevelt, 2-0 Ceulen, 2-1 Kool, 2-2 Uyttewael

Huizen-Schaerweijde 2-0 (1-0)
1-0 Bekkers (sc), 2-0 Folmer

Rood-Wit-Venlo 3-1 (0-1)
0-1 onbekend, 1-1 IJsvogel, 2-1 Van den Boomen, 3-1 Van de Berg.

Tilburg-De Terriërs 4-2 (2-0)
1-0 Van de Wildenberg, 2-0 Van de Wildenberg, 3-0 De Vries (sc), 3-1 Sijnesael, 4-1 Van de Meijs (sc), 4-2 Jansen

Victoria-Were Di 3-1 (1-1)
0-1 M. van Dessel, 1-1 Voormolen (sc), 2-1 Meeuwsen, 3-1 Barendsen

Programma play-offs

Were Di-Groningen: woensdag 20:30 uur

Victoria-Nijmegen: woensdag 20:30 uur

De ploegen die deelnemen aan de play-outs (Zwolle, QZ, Venlo, Schaerweijde) komen voor het eerst in actie op woensdag 25 mei.


1 Reactie

  1. Roelportbase

    Zowel Victoria Heren 1 als Victoria Dames 1 spelen de playoffs. Een unicum in de OVK!!!! Dat is denk ik wel een interview waard vanuit hockey.nl met beide aanvoerders!


Wat vind jij? Praat mee...