Dames HIC na eerste teleurstelling toch blij met de play-offs

Rotterdam en HIC hebben op de spannende laatste speeldag in Poule A van de Overgangsklasse Dames een ticket voor de play-offs bemachtigd. HIC speelde met 1-1 gelijk tegen Victoria, terwijl Rotterdam door een 0-1 zege op Cartouche kampioen werd. 

Rotterdam eindigt het seizoen als eerste met 43 punten, HIC is tweede met 42 punten. Victoria mist de play-offs, maar promoveert wel naar de Promotieklasse. De Kralingse formatie eindigt uiteindelijk als vierde achter nummer drie MOP, dat evenveel punten heeft maar meer wedstrijden won.

Teleurstelling bij de dames van Victoria na het missen van de play-offs. Foto: Willem Vernes

Ondanks het bereiken van de play-offs overheerste direct na afloop de teleurstelling bij HIC. Tot drie minuten voor tijd was de Amstelveense formatie nog kampioen. De gelijkmaker (1-1) van Janneke van Leeuwen zorgt ervoor dat HIC nu eerst tegen HGC speelt in de play-offs en bij winst nog moet afrekenen met Huizen, de nummer tien uit de Hoofdklasse.

Ankelein Baardemans, de doelpuntenmaker van HIC: ‘Als je een paar minuten voor tijd zo dichtbij het kampioenschap bent, voelt een tweede plek als een teleurstelling. Maar aan de andere kant: in de winterstop stonden we achtste, ik had toen niet kunnen bedenken dat ik teleurgesteld zou zijn met een tweede stek. Nu is het dus even balen, maar straks denk ik dat iedereen hartstikke blij is.’

Opmerkelijk opmars

HIC kende na de winterstop een opmerkelijke opmars. Met Fleur van de Kieft als vervanger van Vincent van Hall verloor de Amstelveense formatie niet een keer. Volgens Baardemans heeft de komst van Van de Kieft voor verfrissing gezorgd, maar vond de grootste verandering in de spelersgroep zelf plaats. ‘We spelen nu minder als eilandjes, zijn veel meer een groep, doen het met zijn allen. Ik weet niet of dat zo zeer de verdienste van Fleur is. Met Vincent hadden we ook een goede trainer. Fleur coacht wel meer persoonlijk, Vincent meer naar de groep toe. Maar ik weet zeker dat Vincent ook heel blij is met dit resultaat en ons zeker komt aanmoedigen tijdens de play-offs.’

In die play-offs moet HIC dus eerste afrekenen met HGC. Baardemans heeft goede herinneringen aan HGC als tegenstander in de play-offs. ‘Met Push mocht ik als A-junior ook meedoen in de play-offs tegen HGC. Toen wonnen we. Daar gaan we nu weer voor’, glimlachte Baardemans.

Ankelein Baardemans van HIC probeert Veerle Lubbers van Victoria van het lijf te houden. Foto: Willem Vernes

In tegenstelling tot HIC zit het seizoen van Victoria erop. Net als HIC kende ook de Kralingse formatie een geweldige tweede seizoenshelft, die resulteerde in promotie naar de Promotieklasse en voor het duel tegen HIC een goede kans op het bereiken van de play-offs. Het mislukken van die misse bezorgde Veerle Lubbers, middenvelder van Victoria, een zuur gezicht. ‘We waren zo dichtbij’, somberde Lubbers. ‘Dat zorgt bij mij wel voor een teleurstelling. Natuurlijk: realistisch was onze doelstelling top 5, dat hebben we gehaald. Maar als je dan uitzicht hebt op de play-offs en je werkt daar de hele week keihard voor, dan wil je meer.’

Dat ‘meer’ zit er voor Victoria niet in, ondanks de ingezette opmars onder coach Lennard Poillot, die in de winterstop de opgestapte Gijs Hessels verving. Lubbers zwaait Poillot veel lof toe: ‘Lennard wijst alle speelsters op hun verantwoordelijkheid, geeft ze duidelijke taken en benut de sterke punten van de spelers.’

Lubbers is een sterke, vaardige middenvelder met een veel snelheid. De bij Upward begonnen Arnhemse, die eerder ook in Amerika hockeyde, heeft met haar spel ook de interesse gewekt bij Hoofdklasse-clubs. Vorig jaar trainde ze al een periode met hdm mee, maar bleeft uiteindelijk Victoria trouw. Ook nu twijfelt ze. ‘Ik heb de ambitie om Hoofdklasse te spelen, maar weet nog niet wat ik ga doen’, zei Lubbers. ‘Ik heb het bij Victoria goed naar mijn zin. Maar ik wil graag beter worden, meer leren. Dat is niet alleen afhankelijk van de trainer, maar je leert ook van de spelers om je heen. Of we bij Victoria de ploeg bij elkaar kunnen houden, neem ik dus ook mee in mijn beslissing.’

Zenuwachtig

Het was Lubbers die in het duel met HIC de eerste kans van de wedstrijd had. Na zes minuten sloeg ze de bal net voorlangs  het HIC-doel. ‘Ik schrok eigenlijk van die kans’, bekende Lubbers na afloop. ‘Ik had veel meer ruimte dan gedacht en had nog wel kunnen doorlopen.’

De kans van Lubbers was een van de weinig lichtpunten in een verder zenuwachtige beginfase. Met name aan de kant van de thuisploeg belandden de ballen de eerste minuten meer over de zijlijn of in een HIC-stick dan bij een ploeggenoot. Lubbers: ‘Ik was zelf eigenlijk niet zo zenuwachtig, maar in ons spel kon je wel zien dat we gespannen waren.’

Aan de andere kant was Sophie Umans namens HIC het dichtst bij de openingstreffer. Na een scrimmage voor het Victoria-doel sloeg ze in vrije positie net naast de voor haar verkeerde kant van de bal. Bij de thuisclub, waar het achter de boarding steeds drukker werd, haalden de supporters opgelucht adem. Het hielp Victoria niet om van de zenuwen af te komen. De simpelste ballen sprongen van de stick.

De eerste echt goede Victoria-aanval leverde eerste een kans op voor Daphe Voormden en kort daarop een strafcorner. Die werd goed ingepusht, de rebound ingeslagen, maar meer dan een nieuwe corner na een geraakte HIC-speler leverde dat niet op. Dat gold ook voor de toegekende strafcorner.

Terwijl Victoria na een half uur spelen haar derde corner miste, kwam veertig kilometer verderop concurrent Rotterdam op een 0-1 voorsprong bij Cartouche door een benutte corner van Rosanne Gatsonides.  Bij deze stand zou Victoria naast de play-offs grijpen.

Voorsprong

In de wetenschap dat een doelpunt nodig was, leek Victoria in de tweede helft eindelijk de schroom wat van zich af te spelen. De ploeg van Poillot zette de Amstelveense gasten onder druk. Lubbers: ‘Het was eigenlijk de bedoeling dat we dit vanaf het begin van de wedstrijd zouden doen. Jammer dat dit niet lukte, maar ik ben blij dat we het in de tweede helft wel goed oppakten.’

Veel kansen leverde het offensief van Victoria niet op. Dat lukte HIC wel door na een kwartier in de tweede helft de eerste strafcorner te halen. Die mislukte echter jammerlijk. Het bleek, net als in de eerste helft, wel de aanzet voor een sterkere periode voor HIC. Die resulteerde eerst in een tweede corner en kort daarop in een voorsprong voor HIC. De corner leek even de mist in te gaan, maar Ankelein Baardemans knalde de rebound vanuit een lastig hoek alsnog raak: 0-1.

‘Promotieklasse is ook mooi voor ons’, klonk het op de tribune bij de fans van Victoria. Een mening die door de speelsters niet werd gedeeld, want zij gaven nog een keer vol gas in de jacht op de gelijkmaker, en het liefst, meer natuurlijk. Dat enthousiasme sloeg eindelijk over op de fans, die zich voor het eerst deze middag roerden.

Met nog twaalf minuten op de klok was de opgave lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Nog elf minuten. Strafcorner voor Victoria. Voormolen ramde de bal op het doel, maar die werd daar gekeerd.

Nog acht minuten. Joëlle Luijcks slingerde door de defensie van HIC, maar werd gestuit door de Amstelveense goalie Sophie van Melis.

Met nog drie minuten op de klok maakte de ervaren Janneke van Leeuwen alsnog de gelijkmaker voor Victoria: 1-1.

Bericht uit Den Haag: Rotterdam had de 0-1 overwinning inmiddels over de streep getrokken. Victoria had dus nog een treffer nog. Rotterdam kon de champagne ontkurken.

Einde wedstrijd met een opmerkelijk beeld: teleurstelling bij beide ploegen. Maar net zo opmerkelijk: diezelfde teleurstelling was niet veel later bij beide teams weer verdwenen. Ze keken vooral met veel trots terug op geweldige tweede seizoenshelft.


Wat vind jij? Praat mee...