OVK (D): Sammie Fikkers ‘speler van de week’ bij winnend QZ

Klein Zwitserland scoorde er tijdens de tweede helft lustig op los tegen Helmond. De ploeg van Bastian Bunnik maakte acht treffers na rust (eindstand 10-1) en dat maak je niet vaak mee in de Overgangsklasse. In diezelfde poule B wonnen Pinoké en Were Di ook hun vijfde wedstrijd. In Poule A ging koploper Leonidas voor het eerst onderuit, en wel tegen Almere (3-5).

Poule A

Cartouche – Victoria 0-0

Cartouche en Victoria deelden de punten in een op alle fronten matig duel. ‘Ik vond ons niveau in ieder geval niet om aan te gluren’, aldus trainer-coach Niels Heck van Cartouche. ‘We maakten geen moment aanspraak op de zege, maar als je met slecht spel toch een punt pakt, is dat desondanks een klein beetje winst. Volgende week moeten we ons maar revancheren, uit tegen Almere.’

Gijs Hessels (Victoria) zag een zeer eenzijdig duel aan zich voorbijtrekken: ‘Ik denk dat wij negentig procent van de wedstrijd balbezit hadden. Het was eenrichtingsverkeer, maar de bal wilde er niet in. En dan heb je ook nog de pech dat een honderd procent strafbal niet wordt gegeven. De scheidsrechter gaf geel aan de verdedigster en een strafcorner aan ons.’

Rotterdam – Ring Pass 1-0 (0-0)

Rotterdam speelde volgens trainer-coach Kees Wortmann de eerste helft ‘onder haar niveau’, maar slaagde er desondanks in de drie punten in eigen huis te houden. Dankzij een treffer van Susie Gilbert staat de thuisclub nu mede aan kop in poule A.

‘Na rust hebben we het goed opgepakt. Ring Pass kwam toen hooguit tweemaal in onze cirkel. We gaven meer energie, we bleven in ons systeem spelen en waren gewoon wakker.’

’42 Susie Gilbert 1-0

Voordaan – Rood-Wit 2-2 (0-1)

Jeroen Buné, trainer-coach van Rood-Wit, zag een heerlijk duel aan zich voorbij trekken. Zijn team speelde zeer verdienstelijk gelijk tegen Voordaan en de coach constateerde dat zijn team opnieuw progressie boekte.

Buné: ‘We gingen rusten met een 0-1 voorsprong en dat gaf ons veel moed. In zo’n geval weet je dat de tegenstander gaat komen. Daar hadden we het even moeilijk mee, maar we zaten niet bij de pakken neer. Bij onze 1-2 voorsprong kregen we twee megakansen om 1-3 te maken. Dat doen we niet en dan wordt het moeilijk. Voordaan was tijdens de tweede helft gewoon beter.’

Pieter Bos (Voordaan): ‘Ons plan om Rood-Wit te bestrijden werkte de eerste helft niet. We kwamen er niet uit en er was te weinig beweging aan de bal. Tijdens de tweede helft speelden we anders. Zeven minuten voor tijd maakten we de 2-2 en daarna drukten we flink, maar echt grote kansen leverde dit helaas net op.’

Anouk Verdonck 0-1
Dido Prins 1-1
Rijkje Hoiting 1-2
Julia van de Horst 2-2

Leonidas – Almere 3-5 (1-2)

Koploper Leonidas maakte geen moment aanspraak op de overwinning tegen Almere. Jordy van der Waart, de coach van ‘Leo’, had er geen enkele moeite mee dit te onderkennen. ‘Het lukte bij ons gewoon niet vandaag, maar dat is geen reden om in een hoekje te gaan zitten huilen. Vooral na rust was Almere heel effectief.’

Dider Meijer (Almere) was uiteraard hartstikke blij met de prestaties van zijn meiden: ‘Dit is een uitslag die staat en we hebben daarbij echt goed gespeeld vanmiddag. We gingen scherp van start en we slaagden er in om de hele wedstrijd druk op de bal te houden. Dat vergt veel energie en daar heb ik de speelsters na afloop een mega-compliment voor gegeven. Op deze manier slaagde Leonidas er niet in om in hun spel te komen.’

MOP – Union 1-0

MOP won nipt van Union in een duel, waarin de gasten vooral voor rust hadden moeten toeslaan.

Inge Poelmans (Union): ‘De eerste helft was echt voor ons, maar MOP scoorde haar enige strafcorner. Dat was jammer. We zaten er dicht op, maar we vergaten onszelf te belonen. Tijdens de tweede helft hadden we even tien minuten nodig om ons te organiseren, maar daarna was het best oké. Zonde dat we geen goal gemaakt hebben, want ik vind ons te goed om onderaan te staan.’

Karel Alferink (MOP): ‘Union deed het tijdens de eerste helft goed, ze dwongen ook meer corners af dan wij. Na rust speelden we de eerste twintig minuten prima, maar we verzuimen de 2-0 te maken. Daardoor bleef Union in het duel hangen.’

Floor van Dongen 1-0

HBS – HIC 2-2 (2-2)

HIC leek een eenvoudige middag te gaan beleven, want na zes minuten stond het al 0-2 voor de Amstelveensen. Het liep echter anders, want veertien minuten later was het alweer 2-2.

Vincent van Hall (HIC): ‘De start is super goed, maar we kregen er veel te snel twee tegen. Daarna hebben we ontzettend veel kansen afgedwongen. Een eindstand van 2-5 was zeker niet vreemd geweest. Natuurlijk ben ik blij met die kansen, maar het voelde niet goed dat we er niet meer maakten.’

HGC – Weert 6-2 (2-1)

HGC bleek een maatje te groot voor Weert. Het klassenverschil was vooral merkbaar tijdens de laatste twintig minuten, zo constateerde assistent-coach Emiel Kamzol van de gasten. ‘Tot aan de rust konden we het goed bijbenen, maar tijdens de tweede helft werd het te snel 3-1 voor HGC.’

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘We speelden niet denderend, maar op zich was het oké. We maakten zes goals, maar als we echt scherp waren geweest, zouden er meer zijn gevallen.’

Klein Zwitserland – Helmond 10-1

Klein Zwitserland trakteerde de supporters van de thuisploeg op liefst tien treffers. Het doelpuntenfestijn vond na rust plaats, want na 35 minuten was de stand pas 2-1.

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘Ik heb het in mijn loopbaan als coach niet eerder meegemaakt om met dubbele cijfers te winnen, dus dit was wel een feestje waard. Voor rust misten we een aantal kansen en we mochten van geluk spreken dat Helmond vlak voor het rustsignaal geen 2-2 aantekende. Tijdens de tweede helft waren we zeer effectief. Helmond probeerde ook te blijven hockeyen, maar wij waren gewoon een maatje te groot.’

Roeland de Laat (Helmond): ‘Tijdens de eerste helft gingen we gelijk op, maar na rust lukte echt alles bij KZ. De eerste en de tweede corner gingen er meteen in en dan sta je snel op 4-1. Ja, dit is een pijnlijke nederlaag, maar we moeten verder. Vrijdag de Gold Cup op Victoria en zondag thuis tegen Push. Kunnen we ons revancheren.’

Push – Wageningen 4-2

Wageningen kon het in Breda tot aan de 2-2 goed bolwerken tegen Push. ‘Eigenlijk speelden we een prima pot, maar we kregen daarna kort achter elkaar twee strafcorners tegen en die gingen er beiden in. Dat deed ons de das om’, aldus Adinda Boeren, interim-coach van Wageningen.

Stan Huijsmans (Push): ‘Op zich ben ik tevreden, maar het kon vandaag beter allemaal. We hebben echter hard gewerkt en grote inzet getoond. Het is nuttig om ook eens op deze wijze te winnen.’

Terriërs – Pinoké 0-3 (0-2)

Pinoké bereidde zich voor op een lastige middag, omdat De Terriërs in eigen huis een moeilijk te bestrijden ploeg is. Hans Oostindie (Pinoké): ‘Ze spelen altijd goed in de structuur en begaan weinig misstappen. Wij probeerden dit op te lossen door een hoog tempo te hanteren. En dat lukte. Ons geluk was dat we na het rustsignaal nog een uitspeelcorner scoorden, waardoor het 0-2 werd.

Hoewel tevreden met de 0-3 zege stapte Oostindie niet met een fijn gevoel van het veld. Hij vreest dat jij één van de bepalende speelsters voorlopig moet missen. Djoeke Vogel haakte af met een lelijke knieblessure.

Jeroen Visser (Terriërs) vond dat zijn team veel teveel respect toonde voor Pinoké. ‘We speelden best goed de laatste weken, maar we toonden ontzag voor Pinoké. Terwijl onze tegenstander matig speelde. Na de 0-2 gingen de koppies hangen bij ons.’

‘8 Kari Stam 0-1
’35 Frances Westenberg 0-2 (sc)
’38 Sterre Deetman 0-3

QZ – Alecto 2-0 (0-0)

Bij QZ kon de vlag uit na de eerste overwinning van dit seizoen. Daardoor kon de technische staf voor het eerst een ‘speler van de week’ nomineren, want dat gebeurt bij QZ alleen bij winst. De gelukkige: Sammie Fikkers. Trainer-coach Erik Hoogsteden (QZ): ‘Sammie dwong als rechtsachter drie strafcorners af en zij verdedigde in de één-op-één duels zeer goed.’

Feest dus bij QZ, bij Alecto was de stemming duidelijk bedrukter. Jaïr Levie (Alecto): ‘Ik heb mij wel eens beter gevoeld. Het was vandaag een kwestie van kwaliteitsgebrek en gebrek aan goed teamspel. Sommige speelsters gaven niet thuis en sommigen speelden teveel voor zichzelf.’ Door dit resultaat blijft de teller voor Alecto op nul staan.

Pleun de Jong 1-0 (sc)
Anouk Verdonschot 2-0 (sc)