OVK Dames: Nu al grote zorgen voor QZ en Zwolle

6 nederlagen na 6 competitieduels. Dan mag je spreken van een mislukte seizoenstart. Zwolle en QZ verkeren in deze penibele situatie. Beide ploegen smachten naar het eerste punt, maar daar moeten de 2 oostelijke ploegen nog minstens een week op wachten. Rotterdam en Groningen beleven het omgekeerde. Ze staan op de maximale score.

Poule A

Groningen kende een slechte start van het duel tegen Leonidas, maar wist zich in de loop van de eerste helft te herpakken. Na een ruststand van 1-1 kon de thuisploeg in een periode van 10 minuten tijdens de tweede helft toeslaan. Van 1-1 werd het 3-1 en dat was een voorsprong die de Rotterdammers niet meer konden goedmaken. De aansluitingstreffer kwam wel op het scorebord en daarna werd het nog erg spannend, maar na 70 minuten kon Groningen de zesde zege op rij bijschrijven.

‘Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van deze wedstrijd moet vinden’, aldus Jordy van der Waart, coach van Leonidas. ‘Wij hebben het 60 minuten heel goed gedaan. De tegenstander kon geen vat op ons krijgen, maar het punt is dat wij geen doelpunten kunnen maken.’

Marc Materek (Groningen): ‘Ik kan niet van mijn ploeg verwachten dat wij elke week van meet af aan het gas er op zetten. Vorige week tegen Wageningen ging het uitstekend, nu was het zaak geen schade op te lopen. Maar de schouders gingen er op tijd onder. Wij namen het heft in handen, maar Leonidas bleef gevaarlijk. Het was ditmaal met hangen en wurgen.’

Rotterdam nog ongeslagen

De andere koploper in poule A kwam zondag evenmin overtuigend tevoorschijn met een 1-0 tegen de nummer laatst op de ranglijst.

David Gestel (Rotterdam): ‘Het ging moeizaam. We speelden met de beste intenties en we wilden heel graag, maar het was het net niet vandaag. Daarbij heeft QZ een prima ploeg, die gaan gewoon als zesde of zevende eindigen. Voor ons breken nu belangrijke weken aan, want we treffen de top van de ranglijst: Wageningen, HIC, Union en Groningen. Daarna weten wij hoe ver wij zijn.’

HIC-Wageningen

De subtopper tussen HIC en Wageningen werd met 1-2 in het voordeel beslist van de gasten. Die blijven hiermee in het spoor van de 2 koplopers. Voor de rust was Wageningen aanmerkelijk sterker.

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Wij hebben ons in deze periode te weinig beloond. Na rust waren we het de eerste 10 minuten even kwijt en naarmate de tijd verstreek ging HIC uiteraard aandringen. Daardoor was het tussen de zestigste en zeventigste minuut billenknijpen. Maar dit was een terechte zege.’

Vincent van Hall, coach van HIC: ‘Wageningen speelde voor rust beter, maar de tweede helft brachten wij meer. Tijdens de laatste minuut schieten we nog een bal op de paal, dat was jammer. Dit is het begin van een lastig serie met Wageningen, Groningen en Rotterdam.’

Derby in Nijmegen

De stadsderby tussen Union en Nijmegen werd een verdiende overwinning voor de gasten, die al na 4 minuten op een 0-2 voorsprong stonden. Bij rust was het 0-3 en toen was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Zwolle zag vooraf goede kansen tegen Almere, maar kende pure pech dat doelvrouw Karen van der Harst al in het begin van de wedstrijd behoorlijk geblesseerd raakte aan haar enkel. Doordat Zwolle geen reservedoelvrouw achter de hand had, hield zij het tot aan de rust vol. Echter, Almere sloeg voor rust nog tweemaal toe. Stofmeel: ‘Een Van der Harst op halve kracht had deze ballen zeker gehad, maar helaas.’

De Warande kreeg kans op kans tegen Craeyenhout en had met grote cijfers kunnen winnen. Het bleef bij 1-1 en daar waren de Haagsen zeer content mee. Gijs Hessels (De Warande): ‘Ik ben bij 30 gestopt met het tellen van de cirkelpenetraties en toen moesten we nog een kwartier spelen. Dit was zo’n dag dat het niet wilde lukken.’

Union-Nijmegen 2-4 (0-3)
0-1 Simons, 0-2 Bombach, 0-3 Klop (sc), 1-3 N. Kappelle (sc), 1-4 Van Roosmalen (sc), 2-4 Rutten

De Warende-Craeyenhout 1-1 (1-1)
0-1 Boerema, 1-1 Glazenburg

Zwolle-Almere 0-2 (0-2)
0-1 De Kort, 0-2 Hooijer

Poule B

Voor HGC waren de druiven zeer zuur na afloop. Victoria slaagde er 5 seconden voor tijd in om de 1-1 te maken en volgens Evelien de Haan (HGC) gebeurde dit in een omstreden situatie.

‘De bal werd hoog in de cirkel geslagen, dus wij vragen ons af of dit een terechte treffer was. Over het geheel genomen was een gelijkspel wel terecht, maar als je dit 5 seconden voor tijd overkomt, is dat niet prettig.’

Eerder in de wedstrijd kreeg Victoria een ideale kans om de gelijkmaker te scoren, maar de strafbal die de ploeg kreeg toegekend, ging over het doel. Eelco van Roon (Victoria): ‘Het was op het laatste nippertje, maar wij zijn tot op het laatst blijven geloven in een resultaat.’

Voordaan niet in de fout

Runner-up Voordaan maakte geen fout in Aerdenhout, waar de ploeg van Pieter Bos met 0-3 won. Daan Sabel (Rood-Wit): ‘Wij speelden slordig en niet goed en na 5 minuten keken we al tegen een achterstand aan.’ Voordaan hockeyde van meet af aan met veel controle en dwong ook diverse kansen af. Na rust was het rap 0-3, waarmee de wedstrijd gespeeld was.

Were Di boekte ene knappe overwinning op De Terriërs. Door dit resultaat staat het team nu op een keurige derde plaats. Aanvankelijk leek er voor de thuisploeg niets aan de hand. De Terriërs speelde goed en kwam tot tweemaal toe op voorsprong. Na de 2-1 leek de 3-1 een kwestie van tijd, maar volgens Jeroen Visser (De Terriërs) kreeg Were Di toen een onterechte strafbal.

‘Ik heb de beelden nog eens bekeken, maar de bal raakte de voet van een van mijn speelsters die naast de paal stond. De scheids vond blijkbaar dat de speelster tussen de doelpalen stond. Even laten moet de arbiter ons een strafbal geven uit een strafcornersituatie. Dat gebeurt niet en uit de daarop volgende counter maakt Were Di de 2-3.’

Tilburg verslaat Eindhoven

Tilburg won thuis met 2-0 van Eindhoven en zag Nikki Schaeffers haar rentree maken na een lange reis door Zuid-Amerika. Boaz Jansen (Tilburg): ‘Zij was eigenlijk gestopt, maar tijdens deze trip veranderde zij van gedachte. Wij zijn daar blij mee.’

Huizen pakte de 3 punten tijdens het lastige uitduel op Venlo. De reis van 400 kilometer was daarmee niet voor niets. ‘HGC verloor hier onlangs met 2-0 en dat wilden wij ons niet laten overkomen. Voor de rust was het rommelig, maar tijdens de tweede helft ging het aan onze kant stukken beter.’

Klein Zwitserland en Schaerweijde maakten er volgens beide coaches een redelijk bloedeloze 0-0 van. Bastiaan Bunnik: ‘Waarbij ik vind dat wij met 0-0 hebben verloren. Wij waren 70 minuten de beste op het veld, maar we scoren niet.’

Rood-Wit-Voordaan 0-3 (0-3)
0-1 De Hilster (sc), 0-2 Koning, 0-3 De Hilster.

HGC-Victoria 1-1 (0-0)
1-0 Ceulen, 1-1 Weischede

Klein Zwitserland-Schaerweijde 0-0

De Terriërs-Were Di 2-3 (1-1)
1-0 Karelse, 1-1 De Ruiter (sc), 2-1 Donkersloot (sb), 2-2 De Ruiter (sb), 2-3 Simons

Tilburg-Eindhoven 2-0 (1-0)
1-0 Van de Meijs, 2-0 Van Rijn

Venlo-Huizen 1-2 (1-1)
0-1 Jansen (sc), 1-1 Louwmans (sc), 1-2 Huberts