Round-up Overgangsklasse (D): Victoria wint topper van Were Di

Kun je tijdens een 1e competitieronde al spreken van een topper? Toch wel. Were Di en Victoria maken van hun ambities geen geheim en willen beiden, evenals vorig seizoen, weer eindigen op de 2 hoogste plaatsen in Poule B. In Poule A zal Push ook doelstellingen in deze richting hebben, maar de degradant uit de Hoofdklasse beleefde een valse start.

Poule A

Tilburg koestert ambities

‘Tilburg is een club die te groot is om niet in de Hoofdklasse te spelen.’ Zie daar het 1e statement van Rob Haantjes, de nieuwe coach van Tilburg. ‘Wij willen zo snel mogelijk naar dat niveau als het proces het althans toestaat. We hebben een toplichting uit MA1 gehad en ik heb een groep heerlijke meiden tot mijn beschikking.’

De 1e stap op weg naar deze droom is in ieder geval gezet. De Tilburgsen wonnen met 0-3 van promovendus Helmond dat duidelijk moest wennen aan het nieuwe niveau. ‘Na rust kregen we kansen op de 1-1. We hadden ook recht op een gelijkmaker, maar aansluitend slaat Tilburg in 8 minuten tweemaal toe’, aldus Roeland de Laat (Helmond).

De Terriërs nog op zoek

Nijmegen koestert uiteraard ook weer ambities en startte in dat opzicht prima dankzij een 2-0 zege op De Terriërs. Deze eindstand stond al na een kwartier op het scorebord. Het was volgens Anthony Potter (Nijmegen) aan de doelvrouw van de tegenstander te danken dat de score niet hoger uitviel.

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Met 6, 7 nieuwe speelsters in de selectie is het even zoeken voor ons. Nijmegen kwam wat dat betreft net even te vroeg. Na rust gingen we goed van start, maar helaas viel de aansluitingstreffer in deze fase niet.’

Rood-Wit slaat toe in slotfase

Rood-Wit, dat zich vorig seizoen op het nippertje wist te handhaven, deed uitstekende zaken tegen Leonidas. Dankzij 2 late treffers (65e en 69e) werd het 2-0. Vooral na rust toonde Leonidas zich veel sterker, maar het zo vurig gewenste doelpunt bleef uit. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Wij maakten de meeste aanspraak op de overwinning, maar door een fout van ons werd het 1-0. Dan speel je alles of niks en wordt het ook nog 2-0.’

Rotterdam draait steeds beter

Het Rotterdam van de nieuwe trainer-coach Kees Wortmann boekte een zege waar weinig op af te dingen was. Het werd 3-2, maar het laatste doelpunt van EHV viel in de laatste seconden van het duel. ‘Volgens plan speelden wij EHV in de 1e helft kapot en na rust kwamen onze tegenstanders nog maar viermaal in de cirkel. Met 9 nieuwelingen begint het steeds beter te draaien bij ons.

Antoinet Wildeboer (EHV): ‘We startten te onzeker en te gehaast. Na de 1-0 kregen we een ideale kans op 1-1, maar die misten we. Na rust was het een kwestie van hoge pieken en diepe dalen. De dalen moeten dit seizoen minder diep worden, dat is duidelijk.’

Push van koude kermis thuis

Voordaan klopte Hoofdklasse-degradant Push met 3-2. Push was in de beginfase volgens coach Stan Huysmans de bovenliggende partij, maar wist de 1-2 voorsprong niet verder uit te breiden. Daardoor kwam Voordaan 7 minuten voor tijd op 2-2 en 3 minuten later werd het tot overmaat van ramp voor de Bredanaars ook nog 3-2.

Pieter Bos (Voordaan): ‘Wij proefden na rust dat er iets te halen viel. Aanvankelijk toonden we iets teveel respect voor Push.’

Huysmans: ‘Ik had mij de terugkeer in de Overgangsklasse iets anders voorgesteld.’

Derby met een staartje in Nijmegen

De stadsderby tussen Union en QZ werd een prooi voor de thuisclub. Het werd 3-2, waarbij het geluk in de slotfase aan de kant van Union was. De arbitrage keurde in de laatste seconden een strafcorner af, die wel in het doel verdween. De derby was er eentje van matige kwaliteit die qua scoreverloop gelijk op ging. Frank Geers (Union): ‘Ik vond ons dominanter, maar wij vergaten om verder uit te lopen.’

Erik Wonink (QZ): ‘Ik was erg tevreden over de prestatie van het team, maar ik houd een dubbel gevoel over aan deze wedstrijd. In de slotfase maken we uit een uitspeelcorner de 3-3. Iedereen beschouwt het als een doelpunt van ons, maar er was 1 speelster van Union die appelleerde. Dat bracht de arbitrage blijkbaar aan het twijfelen, want de bal werd afgekeurd. Het veroorzaakte veel emotie, want vorig seizoen gebeurde iets soortgelijks tegen Union.’

Rotterdam – EHV 3-2 (1-0)
1-0 Lieve van den Hurk, 2-0 Lieve van den Hurk, 3-0 Frederique Moerman, 3-1 Sanne Vormeer (sc), 3-2 Anouk Wildenborg (sc)

Voordaan – Push 3-2 (1-2)
0-1 Judith Quirijnen, 1-1 Lisa Gerritsen, 1-2 Kiki van der Kreek, 2-2 Lisa Gerritsen, 3-2 Wendy de Hilster

Union – QZ 3-2 (1-0)
1-0 Frederique Passier, 1-1 Judith Ellenbroek, 2-1 Nynke Kappelle (sb), 2-2 Lida Derks, 3-2 Dhymara Lacroes

Poule B

Let op Huizen!

Huizen is een ploeg waarmee dit seizoen ernstig rekening moet worden gehouden. De afgelopen jaren is er onder leiding van Timo van Doremalen een prima fundament gelegd, aldus de nieuwe coach Boaz Janssen, en daarop borduurt hij graag voort. Zijn ploeg kwam vlot op een geruststellende 0-2 voorsprong, maar het punt was dat de formatie vanaf dat moment op 2 gedachten hinkte; doorgaan of consolideren. Het bracht Almere terug in het duel, maar nog voor rust werd het 0-3.

Dider Meijer, die debuteerde als hoofdcoach bij Almere: ‘We speelden een zwakke 1e en een goede 2e helft. Over het geheel genomen zetten we te weinig druk op de bal, terwijl wij aan de bal juist het nodige konden creëren.’

KZ vaak een stapje te laat

Klein Zwitserland liet zich verrassen door promovendus HBS (1-0). ‘En daar heb ik de pest over in’, aldus Bastiaan Bunnik (KZ). ‘We begonnen goed, maar tijdens de wedstrijd waren we vaak net even te laat en niet scherp genoeg. Maar los daarvan, HBS heeft het gewoon goed gedaan.’

Robbert Zevalkink (HBS): ‘De laatste 10 minuten stonden wij met de rug tegen de muur. Na rust gaf KZ behoorlijk gas, maar ook wij kregen behoorlijk grote kansen. Over het geheel genomen denk ik dat wij verdiend hebben gewonnen.’

HGC start met thuiszege

HGC won met 3-1 van Craeyenhout, maar deed dit met wisselvalling spel. Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘We hadden er onwijs veel zin in, maar ik bespeurde ook spanning. Bij vlagen was het goed, maar bij vlagen zeker ook niet. Voor de rust waren wij beter en tijdens de tweede fase van de tweede helft ook. De strafcornerverhouding was iets van 8-0, dat zegt denk ik iets over de wedstrijd.’

Craeyenhout maakte volgens trainer-coach Mark Langemeyer ‘teveel kleine foutjes. En helaas kwamen we na de 1-1 te snel weer op achterstand. Ondanks de uitslag ben ik toch positief over dit duel. HGC is een ploeg die beschikt over veel ervaring en bij ons is het erg jong allemaal.’

Wageningen ‘klungelt’ zich naar 2-2

2 punten verloren. Trainer-coach Arnoud Boersma van Wageningen was klip en klaar over het resultaat tegen Ring Pass. Het werd 2-2 na een 2-0 voorsprong kort na rust. ‘Na deze goal begonnen we in de verdediging te klungelen en maakten we vreemde fouten. Dat bracht Ring Pass in de wedstrijd en daardoor maakten ze in de laatste 10 minuten nog 2 goals.’

Eric van der Pol (Ring Pass) reed vrolijk terug naar Delft. ‘Het bleek mij dat wij goed konden meekomen in het tempo van de Overgangsklasse. Als promovendus weet je niet wat je moet verwachten en Wageningen is qua statistieken een goede tegenstander. Wij moesten die 2-0 achterstand even verwerken, maar in de slotfase had het ook 2-3 of alsnog 3-2 kunnen worden. Wij gingen in ieder geval met een glimlach van het veld.’

Fraaie zege Victoria

Were Di versterkte zich uitstekend, maar het vergt nog even tijd om van het team ‘a winning machine’ te maken. De ploeg had na rust zeker 70 procent balbezit, maar daardoor raakte tegenstander Victoria niet geïmponeerd.

De beginfase was voor de gasten Na 20 minuten stond het al 0-2. Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Victoria zat er direct fel op en bij ons was het nog even wennen. Ik speel liever in het begin van de competitie zo’n wedstrijd. Ik denk dat beide ploegen uiteindelijk weer in de top van de Overgangsklasse gaan draaien.’

Eelco van Roon (Victoria): ‘Wij hebben 70 minuten extreem goed verdedigd, daar lag ook de basis van deze zege. Na de 0-2 had Were Di de overhand, maar ze werden niet echt gevaarlijk vond ik. In de slotfase haalden ze hun doelvrouw van het veld en daarna maakten wij de 0-3.’

HIC geeft visitekaartje af

HIC staat te boek als een outsider in deze poule. De ploeg versterkte zich stevig en gaf direct haar visitekaartje af: 4-1 winst op Schaerweijde. De thuisploeg dwong direct veel kansen af en liep twee minuten na rust al naar een 3-0 voorsprong uit. Schaerweijde deed via een rake corner iets terug, maar Mathilde Aarnink (ex-Rotterdam) maakte aan alle onzekerheid een eind.

Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde) zit na een sabbatical weer op de bok om het sterk vernieuwde team, samen met onder andere Erik Jazet, op te stuwen in de vaart der volkeren. ‘De ploeg speelde vorig jaar play-outs, dus wij komen van ver. Ik heb 8 nieuwe speelsters die voor een deel moeten wennen aan het tempo. We draaiden een goede voorbereiding, maar HIC was een maatje te groot. Bovendien startten we bloednerveus.’

Almere – Huizen 1-3 (0-3)
0-1 Grace Huberts, 0-2 Grace Huberts, 0-3 Amber Folmer, 1-3 Puck Hooijer (sc)

HBS – Klein Zwitserland 1-0 (1-0)
1-0 Sterre Kramer

HGC – Craeyenhout 3-1 (1-0)
1-0 Nicole van Jaarsveld, 1-1 Merel van den Hoef, 2-1 Femke Verhoef, 3-1 Nicole van Jaarsveld

Wageningen – Ring Pass 2-2 (1-0)
1-0 Rosanna van Dijk, 2-0 Thisja van der Kruijs, 2-1 Kiki Schapers 2-2 Jane Kemp

Were Di – Victoria 1-3 (0-2)
0-1 Daphne Voormolen, 0-2 Marise Weijschede, 0-3 Marente Barendsen, 1-3 Kiki de Ruiter (sc)

HIC – Schaerweijde 4-1 (2-0)
1-0 Tess Bijlsma, 2-0 Judith Stuij, 3-0 Eline Florie, 3-1 Britte ten Haaft (sc), 4-1 Mathilde Aarnink