Round-up OVK (D): Deelname play-offs vrijwel rond

Het lijkt er na zondag op, dat de vier play-offkandidaten wel vast staan in de Overgangsklasse Dames. In Poule A gaat het om Nijmegen en Voordaan, in Poule B om Huizen en HGC. Nijmegen ligt op titelkoers, in de andere poule is daar met geen mogelijk nog iets over te zeggen. De teams van Rotterdam en Voordaan moeten deze week nog eens aantreden. Bij de stand van, verrassend, 2-0 voor Rotterdam werd het duel gestaakt.

Overgangsklasse A

EHV verliest van zichzelf

EHV liet het in de thuisbeurt tegen Terriërs lelijk liggen, aldus trainer-coach Antoinet Wildeboer. ‘Terriërs was echt niet goed, maar wij zakten naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder weg. Elf van de zestien speelsters scoorden vanmiddag een onvoldoende. Dat mag gewoon niet gebeuren als je je wilt handhaven. En dat willen ze allemaal.’

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Tijdens de eerste helft maken we een hele slappe start, terwijl EHV toen knokte voor elke kans. Het werd daarna wel wat beter, maar tijdens de rust ben ik even flink boos geworden. Daarna zag ik ook een ander team. Dreigend, goed verdedigen en daarbij kwamen we snel op 1-2. Eigenlijk had het daarna 1-5 of zo moeten worden.’

Nijmegen met veel controle

Nijmegen boekte op Helmond een 0-3 overwinning en daar waren ze erg blij mee bij de koploper. Assistent-coach Frans Delfos: ‘We hebben een gecontroleerde wedstrijd gespeeld. Ik denk ook dat we nu door een bepaalde fase heen zijn met z’n allen. Er heerste rust in het veld en daar kreeg Helmond geen vat op.’

Roeland de Laat (Helmond): ‘Het zat ons even wat minder mee dan anders. Tijdens de eerste helft ging het op en neer en na de rust waren wij niet scherp genoeg om een goal t e maken en Nijmegen wel.’

‘Union onwaardig’

Rood-Wit deed goede zaken door de nummer drie van de ranglijst, Union, met 3-2 terug te wijzen. Verdiend was dit zeker niet, aldus Daan Sabel van de winnende partij.

Sabel: ‘Tijdens de hele tweede helft stonden wij met de rug tegen de muur. Union had meer recht op de zege, maar ze scoorden niet. Wij kregen één kans op een counter die bal ging er wel in.

Frank Geers (Union): ‘Waardeloos. Wij waren de betere ploeg ten opzichte van Rood-Wit. Voor de rust spelen we slechts vijf minuten goed trouwens, maar in deze fase kwamen we wel terug van 2-0 tot 2-2. Na rust zijn we zeker tachtig procent in balbezit, maar we scoorden niet. Ik vond dit eigenlijk Union onwaardig.’

Push stoot door naar derde plek

Push lijkt na het verlies van Union door te storen naar de derde plaats. Het is een positie op de ranglijst die slechts eer oplevert, want de twee koplopers zijn vrijwel niet meer in te halen.

Stan Huijsmans (Push): ‘Het was geen hoogstaande wedstrijd, waarin wij vooral niet scherp waren op het moment dat we de bal niet hadden. In balbezit deden we het een stuk beter. Na onze 3-1 konden we de wedstrijd op volwassen wijze uitspelen.

Jordy van der Waart (Leonidas): ‘De kansenverhouding lag gelijk, maar wij maken drie verdedigende fouten en die strafte Push af. Doodzonde, want een gelijkspel was wat mij betreft meer terecht geweest.’

Rotterdam-Voordaan gestaakt

Een zweepslag in de kuit van één van de scheidsrechters veroorzaakte dat het duel tussen Rotterdam en Voordaan na 42 minuten werd gestaakt. Er bleek in korte tijd geen andere bondsarbiter beschikbaar.

Verrassend genoeg leidde de thuisclub op dat moment met 2-0. ‘Wij gaan er alles aan doen om deze stand tijdens de laatste 28 minuten overeind te houden’, aldus trainer-coach Kees Wortmann van Rotterdam.

Als het aan beide teams ligt, wordt de wedstrijd komende woensdagavond uitgespeeld. De hockeybond zal hierover maandag een besluit nemen.

Geduld Tilburg beloond

Tilburg moest er lang op wachten, maar daar was ‘ie dan in de 62e minuut: de 1-0! Rob Haantjes (Tilburg): ‘Wij maakten het wel wat spannender dat het moest zijn. We speelden een goede eerste helft in een hoog tempo, maar we wisten het net toen niet te vinden. Na rust gaven wij een vervolg aan ons spel, we dwongen ook grote kansen af en ik moet zeggen dat we een dik verdiende overwinning boekten.’

QZ mocht lang hoop koesteren op een punt, maar uiteindelijk bezweek de defensie. Volgende week zal veel afhangen van het degradatieduel tegen EHV. Bij winst zal QZ rechtstreekse degradatie vrijwel zeker ontlopen.

Statistieken

EHV – Terriërs 1-3 (1-1)
1-0 Mabel Brands, 1-1 Bente Dijkman, 1-2 Meike Tjabberinga, 1-3 Bianca Karels

Helmond – Nijmegen 0-3 (0-1)
0-1 Ellemiek Koenders (sc), 0-2 Klaartje Mientjes, 0-3 Ellemiek Koenders (sb)

Push – Leonidas 3-2 (2-1)
1-0 Rozemarijn Tiebout, 2-0 Pien Bessems (sc), 2-1 Elleke Spek, 3-1 Kiki van de Kreek, 3-2 Manouk Bakker

Rood-Wit – Union 3-2 (2-2)
1-0 Anne van den Boomen, 2-0 Vivianne van Rijn, 2-1 Nynke Kappelle (sc), 2-2 Aiive Biermans, 3-2 Anne van den Boomen

Rotterdam – Voordaan 2-0 (gestaakt na 42 min. wegens blessure één van de arbiters)
1-0 Rosanne Gatsonides, 2-0 Rosanne Gatsonides

Tilburg – QZ 1-0 (0-0)
1-0 Imme van Es

Overgangsklasse B

Puik werk Craeyenhout

De koploper op 2-2 houden, daar word je als staartploeg blij van. Mark Langemeyer, coach van de Haagsen, was trots op de 2-2 die zijn team scoorde tegen Huizen. Daar zag het in de slotfase overigens niet naar uit. In extremis, circa vijf minuten voor tijd, maakte Eva den Hartog haar tweede corner van de dag (1-2) en dat leek dus een narrow escape te worden voor Huizen. Craeyenhout tonde echter mentale veerkracht, waardoor voorstopper Charlotte Hemmes uit een rebound van een strafcorner in de 67ste minuut alsnog de 2-2 op het scorebord zette.

Boaz Janssen (Huizen): ‘Dit is zuur. We spelen het na de late 1-2 niet goed uit. Op zich speelden we vandaag niet slecht, maar we maakten de goals niet.’

Almere speelt zich veilig

Almere speelde zich als promovendus officieel veilig na de 0-0 tegen HBS. Dat was het beste nieuws van de dag. Ook HBS zette met dit ene punt een belangrijke stap op weg naar rechtstreekse handhaving. Het team staat hiermee zeven punten voor op de kritieke tiende plek op de ranglijst. Beide teams maakten er samen een aardig potje van, maar wisten geen van beiden tot scoren te komen.

‘Italiaanse zege HGC’

HGC speelde een moeizaam duel tegen Wageningen, dat bij rust nog met 0-1 leidde op de Roggewoning. Pas twee minuten voor tijd kwam de thuisclub langszij dankzij een treffer van Anne Abendroth.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Het was niet mooi, maar wel effectief. Na de 1-1 kenden we een goede fase, we maakten kort voor tijd de 2-1 en daarna konden we het goed uitspelen.’

Arnoud Boersma (Wageningen) voegt een nieuwe dimensie toe aan de hockeyanalyse. Hij introduceert de Italiaanse zege: ‘Het ziet er niet uit, het is niet sprankelend, maar ze winnen altijd.’ Waarmee hij op zijn geheel eigen wijze het spel van HGC ontleedde. Wageningen kreeg twee minuten voor tijd een groende kaart en juist in deze fase sloeg de medekoploper toe.

‘Een zesje is niet voldoende’

Een redelijk gehavend Schaerweijde kon het net bolwerken tegen Klein Zwitserland dat maar blijft winnen. Deze keer werd het 1-2. Daarbij miste de ploeg uit Zeist volgens trainer-coach Chantal van Nistelrooij ‘focus en concentratie. Een zesje is niet voldoende om te winnen van KZ, daarvoor moet je een zeven of een acht halen. En het gekke is. Nadat we op 1-2 achterstand kwamen, kon iedereen opeens wel 110 procent geven.’

Zestien seconden na rust scoorde KZ de 0-1 en na de 0-2 kon het team de wedstrijd rustig en zakelijk uitspelen.

Zakelijk zege Victoria

Victoria speelde volgens trainer-coach Eelco van Roon ‘een rommelige wedstrijd’ tegen Ring Pass. ‘Wij speelden niet slecht, maar het ging grotendeels in een tempo te laag. Laat ik het maar een zakelijke overwinning noemen.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘Op de eerste vijf minuten na hebben we goed gespeeld. Technisch gezien was het echter te slordig om doelpunten te scoren. Bij de 1-0 stonden we nog in de slaapstand, maar in de slotfase daarentegen maakten we het nog zeer spannend. De 2-2 had zeker gekund.’

Dure remise HIC

Voor HIC wordt het na de remise in Tilburg (2-2 tegen Were Di) erg lastig om nog in de buurt van de play-offs te geraken. De ploeg staat nu zes punten achter op Huizen en HGC. Komende zondag komt HGC naar Amstelveen, waar het ongeveer om de laatste kans gaat voor Het Ingnatius College.

Were Di kon volgens Janneke Woudenberg vrijuit en onbevangen spelen. Tijdens de eerste helft ging dut iets te slap, maar na rust wierp Were D alle schroom van zich af.

Craeyenhout – Huizen 2-2 (1-1)
0-1 Eva den Hartog (sc), 1-1 Cherish de Looze, 1-2 Eva den Hartog (sc), 2-2 Christa Hemmes

HBS – Almere 0-0

HGC – Wageningen 2-1 (0-1)
0-1 Rosanne van Dijk, 1-1 Bernice van Aken (sc), 2-1 Anne Abendroth

Schaerweijde – Klein Zwitserland 1-2 (0-0)
0-1 Fleur Honing, 0-2 Nina Staal (sc), 1-2 Britte ten Haaft,

Victoria – Ring Pass 2-1 (1-0)
1-0 Sabine van Eijck, 2-0 Joëlle Luijkx, 2-1 Alyssa Beijer

Were Di – HIC 2-2 (0-1)
0-1 Eline Florie, 1-1 Willemijn Engels, 1-2 Charlotte Bech (sc), 2-2 Marle van Dessel