Round-up OVK (D): Huizen, historie, hoopvol, Hoofdklasse?

Huizen of Nijmegen komt volgend seizoen uit in de Hoofdklasse. Beide teams werden zondag kampioen en komen op Hemelvaartsdag voor het eerst tegen elkaar uit. Ook om promotie strijden Voordaan en HGC. De winnaar van deze twee- of driekamp speelt daarna tegen de nummer tien van de Hoofdklasse; het Bloemendaal van Teun de Nooijer. Het 3-0 verlies van EHV op Tilburg betekent dat de ploeg uit Enschede is gedegradeerd. De tweede degradant – Craeyenhout of Ring Pass – wordt komende zondag bekend.

Overgangsklasse A

Koffie met inspiratie bij Marc Lammers

Voor Nijmegen gaat nu het echte werk beginnen. Na de 2-3 overwinning op Push komt alles in het teken te staan van promotie naar het hockeywalhalla. Tegen Push kon Nijmegen het pas in extremis beslissen. Drie minuten voor tijd werd het 2-3. Stan Huijsmans (Push): ‘Ik denk dat wij Nijmegen nog wel enig huiswerk hebben meegegeven. Wij hadden minimaal en punt verdiend, maar misschien hadden we wel recht op een overwinning. Maar goed, Nijmegen heeft een volwassen team, ze zijn verdiend kampioen.’

Matthijs Brouwer (Nijmegen): ‘Het was een op en neer gaande wedstrijd, waarin het hockey niet al te best was. Het waren wel twee ploegen die er voor gingen. Er was sprake van spanning, open kansen, mooie aanvallen.’ Nijmegen ging op de heenweg naar Breda in Den Bosch op de koffie bij Marc Lammers. Na een inspirerend praatje van de oud-bondscoach was het team er helemaal klaar voor.

QZ pakt laatste strohalm

QZ pakte zo ongeveer haar laatste strohalm op weg naar de play-outs. Het won met 3-1 van Helmond en dit betekende dat rechtstreekse degradatie in ieder geval afgewenteld is. Sven van Maassen (QZ): ‘Vanaf de eerste minuut speelden wij heel goed. We konden druk zetten op de tegenstander en continu aanvallen. Bij rust was het 2-0 en na rust maakten we ook nog de 3-0. Een vierde werd naar onze mening onterecht afgekeurd. Eerste doelstelling gehaald dus, nu moeten we verder.’

EHV daalt af naar Eerste Klasse

Voor EHV was van meet af aan duidelijk dat het een erg moeilijk seizoen zou worden. Het kostte erg veel moeite de eerste punten binnen te slepen, waardoor de selectie het hele seizoen achter de feiten aanliep. Zo er nog hoop was, werd die zondag de grond in geboord. QZ won en zelf leed het een 3-0 nederlaag in Tilburg. Antoinet Wildeboer (EHV): ‘Dit is de realiteit. We wilden het hele seizoen graag aanvallend hockey spelen en daarin kwamen wij tekort. We kozen er bewust neet voor om ons het hele jaar in te graven. Dan blijf je er misschien in, maar wat hebben de speelsters dan geleerd?’

In Tilburg nam trainer-coach Rob Haantjes na één seizoen afscheid van het thuispubliek. Dat deed onder andere ook Nina de Veer, die negen seizoenen uitkwam voor Dames 1.

Rood-Wit naar play-outs

Terriërs beleeft een tamelijk kleurloos seizoen en sloot haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen af met een remise (1-1) tegen Rood-Wit. Voor Rood-Wit waren de play-outs al vrijwel zeker, na het gelijkspel in Heiloo is dit nu helemaal duidelijk. Daan Sabel (Rood-Wit) was in ieder geval erg blij met het vertoonde spel van zijn team, wat hoopt geeft op weg naar de promotie/degradatiewedstrijden.

Overige duels

In Rotterdam waren andere sportieve aangelegenheden belangrijker dan de derby Leonidas – Rotterdam. Beide teams spoedden zich na afloop naar een televisiescherm om Feyenoord kampioen te zien worden. Onderling hielden ze het op een gelijkspel: 1-1. Dankzij dit resultaat is het team van Kees Wortmann (Rotterdam) verzekerd van weer een seizoen Overgangsklasse.

Voordaan, al een poosje zeker van play-offs, speelde nog een pittig potje tegen Union. Daarmee behoudt het team van Pieter Bos haar scherpte op weg naar dat toetje. Beide ploegen maakten er een leuk duel van tot grote tevredenheid van zowel Bos als zijn collega aan de andere kant, Frank Geers.

Statistieken

Leonidas – Rotterdam 1-1 (0-1)
0-1 Jessica van Rumpt, 1-1 Vivian Kowalski

Push – Nijmegen 2-3 (1-2)
0-1 Tessa Schoenaker, 1-1 Kiki van de Kreek (sb), 1-2 An Nijkamp (sc), 2-2 Kiki van de Kreek (sc), 2-3 Tessa Schoenaker (sc)

QZ – Helmond 3-1 (2-0)
1-0 Sally Kuijpers, 2-0 Renske van Raaij, 3-0 Sally Kuijpers, 3-1 Joyce van Wetten

Terriërs – Rood-Wit 1-1 (1-0)
1-0 Ylene Sijnesael, 1-1 Lysanne Smit

Tilburg – EHV 3-0 (1-0)
1-0 Femke Maas, 2-0 Lisa Schilder, 3-0 Lisa de Graaf

Voordaan – Union 1-1 (0-0)
1-0 Lisa Gerritsen, 1-1 Josine Kappelle

Overgangsklasse B

Laatste kans Craeyenhout

Tijdens de slotdag van de competitie wordt bekend wie rechtstreeks gaat degraderen: wordt het Craeyenhout of Ring Pass? Voorlopig heeft Craeyenhout de slechtste papieren. Het zal per se moeten winnen om enige kans te maken. Tegen Victoria lukte het zondag in ieder geval niet het werd 0-2. Linda van de Velde (Craeyenhout): ‘We hadden veel controle over de wedstrijd en gaven heel weinig kansen weg. In balbezit deden we echter te weinig. We toonden geen geduld en we zochten niet de meest eenvoudige oplossing.’

Beide teams misten een strafbal, maar na rust kwam Victoria nog tweemaal aan het scoren toe.

Huizen schrijft historie

Voor het eerst in het bestaan van de Huizer HC werd één van de vaandelteams kampioen in de Overgangsklasse. Hoewel dit voorlopig niets oplevert, staat de prestatie als een huis. Bij rust was het reeds 2-0 en over de hele linie toonde Huizen zich de betere ploeg. De rijkdom aan ervaring leverde rendement op. Tijdens de voorbereiding op dit duel stipter trainer-coach Boaz Janssen een aantal zaken aan die volgens hem beter kunnen. ‘Daar keek een aantal meiden van op in deze fase. Ze hadden blijkbaar iets anders verwacht.

Robbert-Jan de Vos (HGC) had uiteraard graag gewonnen, maar leek zich neer te leggen bij het feit dat HGC als tweede gaat eindigen. ‘Ik vind het belangrijker dat wij in deze fase goed spelen. Dat maakt onze uitgangspositie richting de play-offs beter.’

‘Ring Pass had puntje verdiend’

Voor Ring Pass komt het er zondag op aan. Wil de ploeg het in eigen hand houden is punt(en)winst noodzakelijk op Almere. Eric van der Pol (Ring Pass) had gehoopt zondag al het verschil ten opzichte van Craeyenhout onoverbrugbaar te maken, maar zijn formatie verloor met 0-1 van HBS. Toch blijft hij positief: ‘Compliment aan HBS, zij hebben hun sportieve plicht vervuld.  Toch was gelet op het spelbeeld een gelijkspel meer op zijn plaats geweest.’

Overige duels

Klein Zwitserland en Were Di zijn klaar met de competitie. In |Den Haag werd het 1-3 voor de Tilburgsen. Voor rust speelde Were Di beter, tijdens de tweede helft had KZ de overhand. HIC en Almere kwamen niet aan scoren toe in Amstelveen. Beide teams waren al enige tijd uitgespeeld en dat was merkbaar op het veld.

Schaerweijde weet dat het zich ook kan gaan voorbereiden op de play-outs, maar dat is gezien het verloop van de competitie geen verrassing. Het team van Chantal van Nistelrooij en Erik Jazet verloor haar laatste competitiewedstrijd op eigen veld met 1-3 van Wageningen.

Statistieken

Craeyenhout – Victoria 0-2 (0-0)
0-1 Marente Barendsen, 0-2 Marise Weijschede

HIC – Almere 0-0

Huizen – HGC 3-2 (2-0)
1-0 Gitte Michels (sc), 2-0 Myrthe Jansen, 2-1 Elseliek van Aken (sc), 3-1 Amber Folmer, 3-2 Elseliek van Aken

Klein Zwitserland – Were Di 1-3 (0-2)
0-1 Marle van Dessel, 0-2 Kiki de Ruiter (sc), 1-2 Sophie van der Heijden, 1-3 Ilse Brouwers

Ring Pass – HBS 0-1 (0-0)
0-1 Nicole Oud (sc)

Schaerweijde – Wageningen 1-3 (1-1)
1-0 Anne Wiegers, 1-1 Laura Oosting, 1-2 Elaine de Vries, 1-3 Myrthe Jonker (sb)


Wat vind jij? Praat mee...