Round-up OVK (D): Nijmegen voelt hete adem van Voordaan

Wie gaat er met de titel vandoor in Poule A? Oké, de weg is nog lang, maar het is een feit dat Voordaan als nummer twee zeer solide acteert en dat koploper Nijmegen hard moet werken om tot succes te komen. Vorige week verloren van Leonidas en ditmaal een nipte (onverdiende?) 1-0 overwinning op Tilburg. In Poule B mag koploper Huizen zich spekkoper noemen na de nederlagen van de achtervolgers Victoria en HIC.

Overgangsklasse A

Helmond wilde liever dan Push

Helmond pakte twee minuten voor tijd de volle winst op Push. Via een snelle uitbraak zorgde Emily Nieland voor de winnende 2-1. ‘Het is misschien een klein beetje gestolen, maar in het hockey geldt dat net altijd de sterkste ploeg wint’, aldus Roekland de Laat (Helmond).

Push liet het vooral voor rust liggen. ‘Complimenten aan Helmond, zij wilden vandaag liever winnen dan wij’, stelt Stan Huijsmans als coach van Push. ‘na rust ging het aanzienlijk beter met ons, maar er bestaat een wet die zegt dat wanneer je zelf niet scoort de tegenstander het wel doet. Zo ging het. Wij doen onszelf tekort in een duel met twee gezichten.’

Nijmegen redt het op wilskracht

Nijmegen won, dat ging zeer moeizaam en voor hetzelfde geld was Tilburg er met de overwinning vandoor gegaan. Matthijs Brouwer (Nijmegen): ‘Wij hebben het puur op wilskracht gered, maar op zich houd ik daar wel van. We kregen niet veel uitgespeelde kansen en Tilburg was grote delen van de wedstrijd dominant over ons. We stonden toen flink onder druk.’

Rob Haantjes was het eens met de lezing van Brouwer. ‘Wij hadden verdiend te winnen. We kregen goede kansen en de strafcorner liep helaas niet. Dat wordt een aandachtspunt voor volgende week tegen Voordaan. Ik denk dat Nijmegen twee schoten op goal richtte en ze kregen twee strafcorners. We hebben drie punten verloren, maar we gaan met een bak vol ervaring terug naar Tilburg.’

‘Opgelucht: ja. Blij: nee’

Rood-Wit pakte drie hele belangrijke punten in haar poging afstand te nemen van de onderste plaatsen.  Dat deed het tegen rechtstreekse concurrent Rotterdam: 3-2.

Daan Sabel (Rood-Wit): ‘We gingen uitstekend van start, kwamen op 1-0, maar hadden eigenlijk moeten uitlopen aar 2-0 of 3-0. In plaats daarvan werd het voor de rust 1-1. Na rust begonnen we goed, maar tijdens de tweede helft hadden we het duel ook uit handen kunnen geven. Dus opgelucht: ja. Blij: nee.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘We begonnen te sloom, terwijl we hadden afgesproken om juist fel van start te gaan.  Na rust was het een kwestie van alleen maar pompen, zo aanvallend waren we ingesteld. Ik vond het een open duel waarin wij iets sterker waren. Maar als je tweemaal alleen voor de keeper komt te staan en je scoort niet, dan wil dat iets zeggen.’

Terriërs boekt minieme zege

De billen van Jeroen Visser zaten strak bij elkaar toen QZ in een ultieme poging op 1-1 te komen een uitspeelcorner te nemen kreeg.  Gelukkig voor hem en De terriërs ging die bal er niet in, waardoor het bij 1-0 bleef. ‘Ik zou er trouwens doodziek van zijn geweest als die bal er in was gegaan, want ik vond ons sterker. Na rust hadden we zeker twee of drie keer moeten scoren.’

Voor QZ wordt het intussen steeds lastiger een plekje op de ranglijst te klimmen. De achterstand op de nummer tien Rood-Wit groeide, dankzij de winst van Rood-Wit op Rotterdam, naar nu zeven punten.

Voordaan titelkandidaat?

Voordaan ontpopt zich als een ware titelkandidaat door ook na de winsterstop met overtuiging haar potjes te winnen. Tegen Leonidas werd het 4-0. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Ik vind Voordaan de beste ploeg in deze afdeling. Ze hebben een topkeeper, een goede defensie, ze zijn snel in de counter en ze beschikken over een goede corner.. Na de 2-9 achterstand wisten wij dat het verdraaide lastig zou worden. We gooiden alles op de aanval en dat weet je dat er achterin ruimtes gaan ontstaan.’

Pieter Bos (Voordaan): ‘Leonidas won van Nijmegen en dat doe je niet zo maar. Bij rust was het 1-0 en nog best spannend. Na onze 2-0 kregen we een boost. Leonidas ging full pres spelen, maar we konden goed het initiatief houden.’

Union na rust oppermachtig

EHV speelde volgens trainer-coach Antoinet Wildeboer ‘heel volwassen hockey tijdens de eerste helft, waardoor Union en wij aan elkaar gewaagd waren. Na rust verhoogde Union echter het tempo en wij waren niet in staat het spel te verleggen.’

Union speelde, aldus Frank Geers, een matige eerste helft maar juist een hele sterke tweede. ‘Goed hockey, veel kansen, maar wij beloonden onszelf met te weinig doelpunten. Ik denk dat we veertig keer in de cirkel zijn geweest en wij dwongen negen strafcorners af.’

Statistieken

Helmond – Push 2-1 (1-0)
Carlijn Collart, 1-2 Kiki van der Kreek, 2-1 Emilie Nieland

Nijmegen – Tilburg 1-0 (0-0)
1-0 Ellemiek Koenders (sc)

Rood-Wit – Rotterdam 3-2 (1-1)
1-0 Anna Kathmann, 1-1 Annebregt Rietveld, 2-1 Vivianne van Rijn, 2-2 Lotte de Heer, 3-2 Anne van den Boomen

Terriërs – QZ 1-0 (0-0)
1-0 Ylene Sijnesael

Voordaan – Leonidas 4-0 (1-0)
1-0 Viviène Uijterwaal (sc), 2-0 Lisa Gerritsen (sc), 3-0 Solange Schrijder van Velzen, 4-0 Lisa Gerritsen (sc)

Union – EHV 2-1 (1-0)
Amelia Katerla, 2-0 Amelia Katerla, 2-1 Cris Janssen

Overgangklasse B

Dider Meijer ‘extreem trots’

Eelco van Roon (Victoria) was ‘not amused’ met de instelling van zijn meiden tijdens het uitduel tegen Almere. De Rotterdamsen verloren met 2-0 en profiteerde daarmee niet van de misstappen van de concurrentie. ‘Het was ongeconcentreerd, niet gefocust en ze waren niet bereid om elkaar in het veld te helpen. Eerste helft rapportcijfer 3,5. Tweede helft een mager zesje.’ Helder dus.

Dider Meijer, coach van Almere, had een heel ander verhaal te vertellen: ‘Vooral verdedigend stond het perfect, Victoria heeft weinig kansen kunnen afdwingen. Bovendien maken we twee knappe goals. Ik ben extreem trots op deze groep. Met onze kwaliteiten, zo blijkt nu, kunnen wij het elke tegenstander moeilijk maken.’

Were Di: missie geslaagd

Were Di had tegen HBS slechts één missie volgens Janneke Woudenberg: winnen, het maakt niet uit hoe. Welnu, het werd 1-2 en dus gingen de Tilburgsen tevreden huiswaarts.

Woudenberg: ‘Tijdens de wedstrijd hadden we veel controle, maar we slagen er niet in afstand te nemen. Na rust kwam HBS er eigenlijk niet aan te pas. Toch komen ze op 1-1. Na onze 1-2 was het een kwartier nog even spannend, maar we hebben het gered.’

Robbert Zevalkink (HBS): ‘Ik vond het een gelijkwaardig duel waarin wij bij vlagen heel goed hebben gespeeld. De wedstrijd werd op details beslist, want het was een tamelijk gesloten duel met weinig kansen. Na rust hadden we recht op meer, vond ik.  Were Di speelde fysieker dan wij, dat maakte denk ik het verschil.’

HGC stoomt op naar plek twee

HGC speelde een puike pot tegen Schaerweijde, won met 5-1 en stootte door van de vierde naar de tweede plaats op de ranglijst.

Na vijf minuten stond het al 2-0 op de Roggewoning en dan weet je als tegenstander dan je een verdraaid lastige middag tegemoet gaat. Dat bleek, halverwege de tweede helft liet HGC de 5-0 aantekenen. Vlak voor tijd maakte Schaerweijde een schamele eretreffer.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Wij hebben het heel goed gedaan. Na de snelle 2-0 stapten wij niet in de valkuil te denken dat het daarna wel vanzelf zou gaan. We gaven niets weg, maar bij rust was het toch pas 2-0. Na rust konden we echter goed doorlopen naar de 5-0.’

Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘Wij maakten tijdens het begin van de wedstrijd en na het begin van de tweede helft telkens twee hele grote dekkingsfouten. Dat waren vier treffers. Daarna pakten we het steeds goed op, maar HGC was gewoon beter. Het is een ploeg met heel veel beweging in alle linies.’

HIC krijgt ‘op z’n bakkes’

Na de kranige 0-1 zege op koploper Huizen ging het ditmaal mis met HIC. Op eigen veld werd er met 1-2 verloren van Klein Zwitserland dat bezig is met een stevige opmars. Sinds de winterstop pakte het twaalf punten uit vier duels.

Bastiaan Bunnik (KZ): ‘We komen tegen de verhouding in op 0-1 tegen HIC dat een strak en degelijk spelletje speelde. Rust 1-1 en na rust doen we het beter. Met z’n allen werkten we heel hard en we maakten twaalf minuten voor tijd heel effectief de 1-2.’

Vincent van Hall (HIC): ‘Het duel was voor ons, maar toch krijg je ‘em op je bakkes. We kenden veel balbezit, het tempo was prima dus op zich speelden we een goede pot. Maar als je tijdens de wedstrijd voor open goal naast schiet, wordt het lastig.’

Huizen: toch lastig potje

De 2-5 overwinning van Huizen op Ring Pass doet vermoeden dat de koploper een eenvoudige middag had in Delft. Dat was niet hete geval. Bij rust was het 1-2 en vlak na rust werd het 1-3. Pas op dat moment kwam de ploeg op scherp te staan, want door twee kaarten stond Huizen met negen speelsters in het veld.

Boaz Janssen (Huizen): ‘Het betekende de ommekeer, want opeens was iedereen aanwezig. In deze fase scoorden wij in ondertal de 1-4. Maar nog was ik er niet zeker van. Ring Pass komt op 2-4 en ze krijgen niet veel later een strafcorner. Gaat zo’n bal er in, dan wordt het een open duel.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘We kwamen redelijk naïef op een 0-2 achterstand en dat was jammer, want we speelden op zich goed. Zonde dat we even niet scherp waren. Na de 1-3 kwamen we achter de feiten aan te lopen. We gaan echter met positieve energie naar de twee volgende wedstrijden tegen Klein Zwitserland en Craeyenhout.’

Wageningen mist kans op kans

Wageningen had een aanzienlijk hogere uitslag kunnen noteren tegen Craeyenhout en dat had eigenlijk ook gemoeten. Binnen tien minute kreeg de ploeg van Arnoud Boersma al drie, vier opgelegde kansen.

Boersma: ‘Tijdens de tweede helft speelden we zeer dominant, maar toch laten we Craeyenhout terugkomen tot 2-1. We misten echter kans op kans.’

Mark Langemeijer (Craeyenhout): ‘Tijdens de eerste 25 minuten speelden we heel slap. Daarna pakten we het goed op en na rust kon ik mijn ploeg helemaal niets verwijten. Wageningen toonde zich technisch vaardiger en wij konden daar veel werklust tegenover plaatsen.’

Almere – Victoria 2-0 (0-0)
1-0 Anna de Geus, 2-0 Yvette Willems

HBS – Were Di 1-2 (0-1)
0-1 Kiki de Ruiter (sc), 1-1 Floor Been, 1-2 Marle van Dessel (sc)

HGC – Schaerweijde 5-1 (2-0)
1-0 Nicole van Jaarsveld, 2-0 Miriam Schuit, 3-0 Femke Bijen, 4-0 Bernice van Aken (sc), 5-0 Nicole van Jaarsveld, 5-1 Rixt van der Wal

HIC – Klein Zwitserland 1-2 (1-1)
0-1 Amy-Jo Rolvink, Annick Hoeboer, 1-2 Bella Goudkamp

Ring Pass – Huizen 2-5 (1-2)
0-1 Iris Aalders, 0-2 Kim Lammers, 1-2 Ingrid Pool (sc), 1-3 Grace Huberts, 1-4 Amber Folmer, 2-4 Lois van der Gaag, 2-5 Gitte Michels (sc)

Wageningen – Craeyenhout 3-1 (1-0)
1-0 Alexandra Rutte, 2-0 Myrthe Jonker, 2-1 Elise Sterk, 3-1 Elena Colmer