Round-up OVK (D): Spanning vooral in onderste regionen

Het lijkt zo langzamerhand duidelijk welke ploegen zich plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Hoofdklasse. In Poule A worden het waarschijnlijk Nijmegen en Voordaan, in Poule B om Huizen en HGC of HIC. De meeste spanning heerst bij het ingaan van het paasreces in de onderste regionen. Wie degradeert rechtstreeks: QZ of EHV (Poule A), Schaerweijde, Ring Pass of Craeyenhout (Poule B)?

Overgangsklasse A

Krap aan voor Nijmegen

Goed gespeeld, tevreden over het resultaat. Zie daar de conclusie van Matthijs Brouwer van Nijmegen na de 2-1 winst op Rotterdam. ‘Toch hebben we het onszelf moeilijk aardig gemaakt. Het bleef lang 0-0 en we kwamen in de slotfase zelfs op 0-1 achterstand. We moesten daarna alle zeilen bijzetten, maar dat lukte. Pas twee minuten voor tijd maakten we de 2-1, het was een kwestie van geduldig blijven.’

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Een gelijkspel was wat mij betreft terecht geweest.  We speelden zeven minuten langer dan de 70 minuten en in deze periode scoorde Nijmegen de winnende, terwijl de aan 2-1 ook nog een volle shoot vooraf ging. Dat was enorm sneu voor onze meiden, ze deden het fantastisch. Maar soms krijg je in de sport te weinig.’

Kostbaar punt QZ

Leonidas speelde tegen QZ een prima eerste helft, maar verzuimde verder weg te lopen dan de 1-2 die nu bij rust op het bord stond. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘Tijdens de tweede helft ging het er héél bijzonder aan toe. Ik laat mij daar verder in mijn emoties niet over uit. Er gebeurden zoveel dingen in het veld, waardoor het halen van een punt het maximaal haalbare was.’

Sven van Maasen (QZ): ‘We speelden vanuit een gesloten defensie, waarbij we onze tegenstander buiten de cirkel konden houden. Na rust kregen we op een goed moment meer grip en konden we druk zetten. We maakten de 2-2 en we kregen zelfs kansen op de 3-2.’

Push: één goal, drie punten

Een doelpunt van Judith Quirijnen was voldoende voor Push om de volle wist mee naar Breda te nemen. Stan Huijsmans (Push): ‘Het ging moeizaam en we speelden op een traag veld een te laag tempo. Echter, op een incident na kwam Rood-Wit er niet doorheen bij ons. Terecht gewonnen, we beschikten over meer individuele kwaliteiten.’

Daan Sabel (Rood-Wit): ‘De 0-0 bij rust was terecht. Tijdens de tweede helft gingen we goed van start, maar in de periode van zes, zeven minuten die wij wegzakten, sloeg Push toe.’

Terriërs maakt ‘uitspeel-strafbal’

De Terriërs en Tilburg speelden een erg leuk duel tegen elkaar. Beide partijen waren het er over eens dat een remise de verhoudingen het best weergaf. Martin van de Rakt (Tilburg): ‘We kenden een slappe start waardoor we na acht minuten al op een 1-0 achterstand stonden. We pakten het daarna niet echt op, waardoor we achter de feiten aan bleven lopen. Pas na rust gingen we echt hockeyen. In een sterke fase komen we op 1-2 en tot de 60ste minuut hockeyen we goed door. Tijdens de slotfase waren we iets minder scherp. We krijgen een uitspeelcorner tegen die eindigt in een strafbal en een doelpunt.’

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Voor de rust hadden we een grotere voorsprong moeten opbouwen. Tijdens de tweede helft maakte Tilburg het veld groot en hanteerden ze een hoger passtempo. Tegen de verhouding in werd het 1-2, een zuivere 2-2 werd afgekeurd, maar op het eind maakten we toch nog die gelijkmaker.’

EHV eervol ten onder

Voordaan had de handenvol aan EHV dat met de week beter gaat spelen. De ploeg uit Enschede kwam na drie minuten al op 0-1 doordat het team volle druk zette op de thuisclub.  Voordaan was echter in staat die achterstand om te buigen in een 3-1 voorsprong, en wel in de vierde minuut na rust. Pieter Bos (Voordaan): ‘Voor ons was dit mentaal een lastig potje. Na onze 3-1 kwamen we door een domme fout op 3-2 te staan, maar gelukkig werd het daarna snel 4-2 voor ons.’

Antoinet Wildeboer (EHV): ‘Weer goed gespeeld, weer met lege handen. Ik vond net een mooie pot in een hoog tempo. We hebben twee keer 35 minuten gestreden en Voordaan heeft het zeker niet cadeau gehad,’

Helmond knakt Union

Vrijwel de hele wedstrijd domineren en toch verliezen. Het overkwam Union tegen Helmond (0-1) en daarmee kwam aan alle illusies van de Nijmeegsen een einde. Het team ging voor de play-offs, maar na de winterstop verloor de ploeg van Frank Geers teveel punten om Voordaan en Nijmegen bij te houden.

Roeland de Laat (Helmond): Tijdens de tweede helft was het eenrichtingsverkeer richting ons doel. We hoopten op een 0-0, maar dankzij de 0-1 uit een counter hebben we een dikke bonus te pakken.’

De Terriërs – Tilburg 2-2 (1-0)
1-0 Emma Driehuis, 1-1 Jeske van Bavel, 1-2 Nina de Veer, 2-2 Bodil Keus (sc)

Voordaan – EHV 4-2 (2-1)
0-1 Sanner Vormeer (sc), 1-1 Dianne Bos (sc), 2-1 Sanne Koning, 3-1 Viviènne Uyttewaal, 3-2 Mabel Brands, 4-2 Saskia Koning

Union – Helmond 0-1 (0-0)
0-1 Marjolein Nieland

Overgangsklasse B

Almere verkoopt huid duur

HGC pakte de 0-2 winst op Almere, doordat de ploeg over de hele linie net iets beter speelde dan de thuisclub. ‘Wij speelden met erg veel inzet en wat mij betreft was dit ook een top-Overgangsklasseduel waarin onze tegenstander net iets sterkers was’, aldus Dider Meijer (Almere).

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘We hadden de wedstrijd redelijk tot goed onder controle. Achterin gaven we niet veel weg en voorin kregen we genoeg kansen en mogelijkheden. Almere verkocht haar huid duur tegen ons.’

Schaerweijde verder in de zorgen

Voor Schaerweijde wordt het zo langzamerhand weer een penibele situatie. De ploeg verloor het degradatieduel tegen HBS met 3-2, waardoor het verschil tussen de veilige negende plaats (HBS) en de tiende plek (Schaerweijde) nu zes punten bedraagt. Het had er alle schijn van beide teams de punten gingen delen, maar drie minuten voor tijd scoorde Demi Hilterman haar tweede strafcorner van de middag.

Robbert Zevalkink (HBS): ‘Het was geen best duel waarin we ook niet vol op de aanval wilden spelen, want de punten telden in deze wedstrijd dubbel. Des te mooi dat we op het eind toch nog wonnen. Zeer verdiend overigens.’ Chantal van Nistelrooij (Schaerweijde): ‘Het wordt nu inderdaad penibel voor ons. De 2-2 leek mij onder de omstandigheden prima. Zo’n punt met je koesteren en alle ballen het kanaal in slaan. Maar we geven toch weer een cadeautje weg.’

HIC geflatteerd naar 4-0

De uitslag van 4-0 doet vermoeden dat Victoria alle hoeken van het veld heeft gezien tegen HIC, maar dat was niet het geval. ‘Dit was een zure appel, maar zeer geflatteerd. Het neemt niet weg dat we qua ranglijst voorlopig pas op de plaats moeten maken.’ Vincent van Hall (HIC): ‘We hebben als team gespeeld en dat heeft zich uitbetaald. Ik vond ons beter en effectiever in een wedstrijd waarin het tempo hoog lag.’

Huizen clean langs KZ

Huizen maakte geen fout tegen Klein Zwitserland. De ploeg uit Den Haag liep tegen haar eerste nederlaag sinds de winterstop op. De koploper was met 3-0 te sterk. Boaz Janssen (Huizen): ‘Ik denk dat wij voor rust onze beste helft van het seizoen speelden. Tijdens de tweede helft liep het af en toe stroef, maar we verdedigden goed en we weten dat we aanvallende voldoende kwaliteit hebben om goals te maken.’ Kim Lammers en wie anders dan topscorer Gitte Michels maakten het verschil.

Ring Pass meest geduldig

De degradatiekraker tussen Ring Pass en Craeyenhout, beide met zeven punten onderaan, werd in het voordeel van de thuisploeg beslecht. Eric van der Pol (Ring Pass): ‘Het was ontzettend spannend en het feit dat wij laat de 1-0 maakten, paste precies in ons strijdplan. We bleven geduldig, waardoor we Craeyenhout niet de gelegenheid gaven te counteren, want daarin zijn ze sterk. Als je te opportunistisch speelt tegen dit team loop je in het mes. De wedstrijd was niet spectaculair om te zien, maar het ging om de prestatie. We zijn niet in hun valkuil gelopen.’

Mark Langemeyer (Craeyenhout): ‘We verdedigden goed, maar aan de bal hebben we te weinig gebracht. Wij moeten onze wonden likken, recapituleren en dan moeten we door.’

‘Ik vond het bizar’

Were Di en Wageningen klaagden na afloop steen en been over het verloop van de wedstrijd. ‘Ik vond het bizar’, aldus de winnende coach Arnoud Boersma (Wageningen). En Janneke Woudenberg (Were Di): ‘Wij hebben er vooral na rust alles aan gedaan, maar het was gewoon niet te doen.’ De pijlen waren in dit geval gericht op de arbitrage die volgens de coaches niet echt in goeden doen waren. Woudenberg werd met geel en tien minuten tijdstraf naar de kant gestuurd.

Wageningen kwam tijdens de tweede helft op 3-1, maar doordat Were Di snel tegen scoorde, werd het in de eindfase toch nog spannend.

Almere – HGC 0-2 (0-0)
0-1 Demy Sistermans, 0-2 Elseliek van Aken

HBS – Schaerweijde 3-2 (1-1)
0-1 Joosje Rijpstra, 1-1 Adinde Groebe, 2-1 Demi Hilterman (sc), 2-2 Michelle Bonsink, 3-2 Demi Hilterman (sc)

HIC – Victoria 4-0 (1-0)
1-0 Mathilde Aarnink, 2-0 Annick Hoeboer, 3-0 Rosalie Geerts, 4-0 Charlotte Pech (sc)

Huizen – Klein Zwitserland 3-0 (2-0)
1-0 Kim Lammers, 2-0 Gitte Michels (sc), 3-0 Gitte Michels (sc)

Ring Pass – Craeyenhout 1-0 (0-0)
1-0 Lois van der Gang

Wageningen – Were Di 3-2 (2-1)
1-0 Lieke Visser, 1-1 Marloes Timmermans, 2-1 Myrthe Jonker, 3-1 Elena Colmar, 3-2 Kiki de Ruiter (sc)